Sezona jedlých kaštanů je tady! Na co všechno je můžeme použít?

Zdraví 14. října 2016 | 10:30 — redakce
Jedlé kaštany, jejichž čas nastává teď v zimě, jsou nejen pochoutkou, ale i nečekaným léčivem.
Jedlé kaštany patří mezi další nepřekonatelné plody podzimu. / Internet

Když si pochutnáte na kaštanech, pomůžete svému tělu v boji s únavou a stresem. Působí příznivě na vlasy, kůži a jako prevence proti respiračním, kardiovaskulárním a jaterním chorobám a také proti poruchám krvetvorby.

Co kaštany obsahují?
Tyto plody mají vysokou výživovou hodnotu. Obsahují vitamin B1, B2, B6, E, C, karoten, biotin, dále pak draslík, sodík, hořčík, vápník, železo, měď, fosfor, chlor a kyselinu pantotenovou.
Léčivé účinky jedlých kaštanů:
Tyto plody neobsahují sodík, takže jsou vhodnou součástí jídelníčku pacientů s ledvinovými a srdečními potížemi. Mají rovněž protiprůjmové účinky, posilují činnost jater, srdíčka, mozku, ledvin, zmírňují revmatismus a dnu.

Upéct, nebo uvařit?
Kaštany se před konzumací musí vždycky tepelně upravit, nejí se syrové. Před jakoukoliv kuchyňskou úpravou musíte naříznout slupku, do tvaru kříže, s řezem dlouhým asi 3 cm. Nařízneme celou tloušťku slupky, můžeme lehce zajet i do masa kaštanu, není to na škodu.

Kaštany pečené v troubě– pečeme v troubě předehřáté na 200 °C. Kaštany naskládáme na plech, řeznou stranou nahoru a pečeme asi 15 až 20 minut. Slupka začne tmavnout, řez se rozevře a odkryté maso kaštanu se začne tmavě zbarvovat. Tento způsob přípravy kaštanů mám nejraději. Jen si dávejte pozor, aby slupka byla pouze tmavě hnědá, ne černá a připálená.

Kaštany vařené– vaříme ve vroucí vodě, asi 8 - 10 minut. Vodu slijeme, kaštany zabalíme do utěrky a pomačkáme, aby se slupky rozdrtily.

Kaštany pečené na pánvi– připravte si kaštany na otevřeném ohni, třeba na grilu. Potřebujete k tomu speciální děrovanou pánev, kam naříznuté kaštany vsypete. Pánví musíte často třást, aby se kaštany nespálily. Jejich příprava trvá asi deset minut a hotové kaštany poznáte podle hnědé, opečené slupky. Dávejte pozor, abyste kaštany nespálili.
Upečené nebo uvařené kaštany loupeme co nejteplejší, jejich slupka je měkčí a jde lépe odloupnout. Spolu se slupkou se sloupnou i nahořklá vlákna a zůstane jen krásný, hladký a lesklý vnitřek kaštanu, se kterým můžete vykouzlit sladká i slaná jídla.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Uživatelům internetu, kteří využivají Wi–Fi, hrozí vážné nebezpečí! Může za to závažná chyba v zabezpečení

Nepříjemný zápach ze psí tlamy: Jak ho účinně odstranit?

Zpracování švestek na zimu: Rady a tipy jak na povidla a...

Chcete mít dokonale lesklý a čistý dřez? Vyzkoušejte náš...

Sušení potravin: Vyrobte si zdravé mlsání pro dlouhé zimní...

Zbavte se zbytečných chemikálií! Vydezinfikujte byt stejně...

Starší nebo nepoužívaný lak na nehty nevyhazujte. Máme pro...