Nejdražší koření na světě a jeho účinky na naše tělo

Ostatní 19. července 2017 | 13:17 — Monika Moorová
Šafrán je nejdražší a nejvyhledávanější koření na světě a po století je vnímáno jako velmi luxusní zboží.
Dalších 10 fotografií v galerii
Šafrán patří mezi nejdražší koření na světě / Shutterstock

Důvodem extrémně vysoké ceny koření je především vysoce náročný způsob jeho získávaní. A protože je šafrán pro některé pokrmy opravdu nepostradatelný a má na naše zdraví blahodárný účinek, vyplatí se pro jeho koupi šáhnout hlouběji do kapsy.

Účinky šafránu na zdraví

Prospěšné účinky měl zejména na dýchací, zažívací a smyslové orgány. Šafrán působí biochemickými vlivy na tyto orgány a pomáhá v těle rozproudit krevní oběh. Muži ho užívali při neplodnosti, a co je zajímavé, ženy se jím chránily před nechtěným těhotenstvím. Příznivě působil i při ateroskleróze, srdeční slabosti, menstruačních potížích, poruchách prostaty, bolesti hlavy a neschopnosti vyjádřit své city. Obecně se šafrán považoval za zázračný elixír a životabudič, který měl nemocnému a slabému navrátit ztracenou sílu a zásobit ho energií.

Zázrak jménem šafrán

Zda byl šafrán opravdu takovým zázrakem, o tom si můžeme utvořit vlastní názor, pravdou však je, že šafrán opravdu podporuje smysly a uvolňuje napětí. Má uklidňující, relaxační, ale i povzbuzující účinky.

 

Šafránový balzám utišuje bolesti, působí při depresi a napravuje různé tělesné poruchy. Osvědčil se při celkové vyčerpanosti organismu. V současné medicíně se potvrdilo jeho příznivé působení při menstruačních bolestech a křečích, při potížích se zažíváním, na srdce a prokrvení vnitřních orgánů. Nedávno se snažili vědci dokázat jeho pozitivní účinek při léčbě tumorů, ale údajně žádná oficiální studia neexistuje.

Šafrán v kuchyni

V kuchyni jde o výborné koření, které dodá jídlu nádhernou barvu a nezaměnitelnou chuť. Do pokrmů stačí přidat opravdu jen velmi nepatrné množství. Neobejde se bez něj francouzská rybí polévka bouillabaisse (čti bujabéza), omáčka ke šnekům, španělská paella, nebo risotto alla Milanese. V Anglii se používá při pečení koláčů.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu