Zhubněte rychle. Tabata je vysoce efektivní cvičení, které zabere jen pár minut denně

Krása 28. června 2020 | 18:11 — Anna Novotná
Nemám čas na pravidelné cvičení. Také to často říkáte? Tak pokud to není jenom vaše oblíbená výmluva, proč nezačít sportovat, máme pro vás tip na cvičení, které vám zabere jenom pár minut denně. Rychlá, efektivní. Taková je tabata. Tento druh cvičení rychle pomůže k postavě snů, ale pozor, nebude to zadarmo.
Další 3 fotografie v galerii
Soubor cviků můžete provádět ve fitku, doma, ale také v přírodě / Depositphotos

Tento druh tréninku vám sice krásně vytvaruje postavu, ale není zrovna vhodný pro úplné začátečníky.

Původně cvičení pro bruslaře

Tabata si své jméno získala po svém zakladateli, japonském profesorovi Izumi Tabatovi, který cvičení v roce 1996  původně sestavil pro japonský národní tým rychlobruslařů.

Během šesti týdnů intenzivního tréninku tabaty první skupina sportovců zaznamenala výrazné zlepšení jak u anaerobních, tak aerobních předpokladů. Netrvalo dlouho a tabata se rozšířila do celého světa. Jde vlastně o vysoce intenzivní intervalový trénink, který za krátký čas procvičí celé tělo, zvýší výkonnost a fyzičku.

Za pár minut hotovo

Tabata spadá do kategorie tréninku HIIT (vysoce intenzivní intervalový trénink). Jde o soubor cvičení, kdy se 20 vteřin jede doslova naplno, pak nastává desetivteřinový odpočinek. Celkem se jede osm sérií. A věřte, že se u toho pěkně zapotíte. Pokročilí si mohou dávat i více kol, a nebo minutové cvičení a mezitím i několikaminutovou pauzu.

Bříško nebo celé tělo?

Výhodou tabaty je také to, že si sami zvolíte, zda budete posilovat celé tělo nebo jen třeba určitou partii (například dva cviky na střídačku). Nejčastěji se při tabatě využívá posilování břicha, rukou, nohou či hýždí, nicméně dají se aplikovat i sprinty, skoky přes švihadlo či rotoped. Samozřejmě, že i u tohoto cvičení platí, že je potřeba se před jeho začátkem lehce zahřát, třeba skákáním přes švihadlo. Po zahřátí si vždy dejte krátký strečink a nezapomínejte na něj i po cvičení.

 Vytvarované tělo

Díky tabatě si nejenom zvýšíte vaši kondičku a výkonnost, ale také vám dodá sílu a vytrvalost, pomůže zhubnout a vyrýsovat postavu. A to vše v poměrně krátké době. Tedy za předpokladu, že se budete cvičení věnovat skutečně pravidelně. Nicméně, vzhledem k jeho náročnosti není toto cvičení vhodné pro úplné začátečníky, kteří ještě nebyli sportem vůbec „políbeni“. Psali jsme také: Pokud soustavně cvičíte břišní svaly a výsledek se nedostavuje, děláte asi jednu zásadní chybu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu