Módní doplněk, který je zároveň skvělým vánočním dárkem

Móda 03. prosince 2020 | 10:12 — Klára Sanders
Šátek je opravdu univerzálním módním doplňkem, který navíc nepodléhá měnícím se trendům. Pokud si lámete hlavu nad dárkem, šátkem potěšíte každou ženu.
Další 4 fotografie v galerii
Kouzlo šátků už dávno objevily například Francouzky / Anastasiya Gepp/Pexels

Šátek je ideální módní doplněk, který sluší a navíc náš krk udrží stále v teple a ochrání ho před rozmary počasí. Šátek lze nosit jakkoli a meze fantazie se v tomto případě opravdu nekladou. Nejčastěji ho ženy nosí kolem krku, velké šátky se ale dají nosit i jako halenky, šátek může nahradit i pásek a středně velký šátek lze dokonce v mžiku proměnit v kravatu. Možná budete samy překvapeny, jak dobře zvolený šátek může oživit i starý a okoukaný kostýmek. I nudný outfit může díky šátku získat tu správnou jiskru.

Kouzlo šátků už dávno objevily například Francouzky, které bez nich prakticky neudělají ani krok. Pokud zvolíte šátek z jemného materiálu, budete působit okamžitě sofistikovaně a elegantněji, a to i v běžných džínách a tričku. 

Barvu šátku volte podle svého barevného typu 

Šátky se nehodí pouze ke kostýmkům, nosit je můžete prakticky k čemukoliv od šatů přes halenky až po obyčejná trička. Jejich barevnost vybírejte s ohledem na oblečení a také svůj barevný typ. Nebojte se vyzkoušet si i barvy, na které jste dříve nepomyslela. Je možné, že objevíte nové, vaší pleti lichotivé tóny.

Oblíbené barvy jako černá, šedá, hnědá či tmavě modrá vypadají dobře se stejně barevným oblečením. Ovšem celek může také působit nudně. Tomu předejdete, pokud zvolíte různé textury a kombinaci lesku a matu.

Zářivé odstíny červené, modré, zelené, fialové, oranžové či žluté zase tmavé oblečení oživují a zdůrazní partie krku. Máte-li silnější krk, neuvazujte si šátek příliš těsně, spíše jej noste povolený či jen ležérně přehozený přes ramena. Také uzel važte dál od obličeje, opticky si partie krku protáhnete a zeštíhlíte.

Výběr materiálu

Jednou z výhod šátku je, že se hodí pro každé roční období. Na jaro a léto jsou vhodné lehké dámské šifonové šátky a na podzim kašmírové šály. Během zimních plískanic vás zahřejí šály z vlny.

Nejpříjemněji se vám zřejmě budou nosit šátky z pravého hedvábí, jsou ale cenově dražší. Pokud chcete pořídit šátek za rozumný peníz, poohlédněte se po výrobku z lehké bavlny nebo umělého polyesteru. A jestli máte opravdu hluboko do kapsy, zavítejte do nejbližšího second handu - dají se tu najít opravdu úžasné kousky doslova za babku.

Způsoby uvázání šátku

Kouzlo šátků spočívá také v jejich mnohostrannosti, jeden tvar můžete uvázat na mnoho způsobů od těch nejjednodušších po sofistikované tvary. Ani složitě vypadající uzly by vás neměly odradit, mnohé z nich vykouzlíte během několika okamžiků. Pomoci si můžete také sponami, brožemi i prsteny, pokud se vám nedaří vytvořit úhledný uzel. Nabídneme vám sedm tipů, jak šátek kolem krku uvázat.

Klasika

První způsob uvazování dámského šátku je nejjednodušší. Šálu či šátek si jednou obtočte kolem krku – zpředu dozadu a zase dopředu. Konce šály nechte volně viset nebo je svažte do uzlu.

Francouzský či evropský uzel

Evropský, neboli pařížský uzel je oblíbený u žen i mužů. Je jednoduchý, vypadá dobře a zahřeje. Šátek přeložte na půl a položte kolem krku. Konce šátku protáhněte smyčkou, která vznikla v místě přehnutí šátku.

Trojúhelník pro čtvercové šátky

Přeložte čtvercový šátek na polovinu tak, ab vám vznikl trojúhelník, a obtočte jej okolo krku. Cípy šátku vpředu pod bradou zavažte na dva uzlíky a schovejte pod trojúhelníkem na hrudníku. Pro tento styl zvolte vzorovaný hedvábný šátek o rozměrech minimálně 90 × 90 cm.

Šátek "roura"

Šály a šátky zvané "roura" z jednoho kusu látky či pleteniny vázat nemusíte. Jen si je navlékněte přes hlavu. Pokud vám takový šátek v šatníku chybí, řešení je jednoduché: běžný šátek si přehoďte přes krk a konce k sobě svažte dvojitým uzlem k sobě. Šátek přetočte a svázané konce dejte za krk.

Pletenec ze šály

Začněte jako u druhého zmiňovaného – francouzského stylu. Šálu přeložte napůl a dejte za krk. V jedné ruce držíte dva cípy šátku a v druhé máte oko. Okem protáhněte jen jeden cíp šály. Teď shora prostrčte ruku do oka, chytněte druhý cíp a protáhněte jej.

Smotaný hedvábný šátek

Šálu uvažte jako u typu Klasika. Potom oba konce šály omotejte kolem šály 3× dokola na pravé i levé straně. Cípy nechte viset na prsou volně dolů.

Šátek s ozdobnou sponou

Ozvláštněte šátek ozdobnou sponou. Spona udrží šátek v požadovaném tvaru a zároveň vám vylepší vzhled. Jakým způsobem šátek sepnout? Buď sponou spojte oba konce šátku na prsou, anebo si přehoďte velký šátek přes ramena jako pléd a vpředu jej sponou jednoduše sepněte. Psali jsme také: Jak vybrat správnou obuv k oblečení. Poradíme, co na co je nutné hledět a čeho se vyvarovat

Související články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu