Pozor na léky, které obsahují kyselinu salicylovou. Dětem mohou způsobit závažné onemocnění

Děti 17. září 2020 | 10:25 — Klára Sanders
Dětem do 16 let by se léky s obsahem kyseliny salicylové opravdu dávat neměly. Pouze pokud vám to doporučí lékař. V takovém případě se přesto ujistěte, že nemůžete dítěti podat jiný lék, protože léky s obsahem kyseliny salicylové mohou dětem způsobit závažné onemocnění.
Další 4 fotografie v galerii
Pokud dítěti podáváte léky na snížení horečky, dejte pozor na ty, které obsahují kyselinu salicylovou / Depositphotos

Léky s obsahem kyseliny salicylové působí proti bolesti a snižují horečku. V nízkých dávkách se kyselina salicylová využívá ke snížení rizika srdečně cévních chorob. Snižuje tvorbu sraženin v cévách srdce a mozku a tím snižuje riziko infarktu myokardu a cévní mozkové příhody.

Dříve se tyto léky dětem běžně podávaly. Dnešní poznatky jsou ale jiné. Tyto léky mohou dětem spíše uškodit a vyvolat tzv. Reyův syndrom. 

Co je vlastně Reyův syndrom

Strašákem, který je důvodem k nepoužívání tohoto léku u mladistvých a dětí, je možný rozvoj Reyova syndromu. Jde o onemocnění, které vzniká při infekci určitými viry, jestliže je současně podávána kyselina acetylsalicylová. Jestliže se začne syndrom rozvíjet, postihne játra a centrální nervovou soustavu. Dá se sice léčit, ale ne vždy je léčba úspěšná. Obvykle zůstávají následky a někdy končí syndrom i smrtí pacienta.

Projevy syndromu

Nemocnému začnou selhávat játra, což má vliv na obsah toxinů v krvi. Ty způsobí jednak zmatenost a zvláštní psychické rozpoložení pacienta, ale hlavně vedou k otoku mozku, který projevy posiluje a dochází k poškození mozku a případné smrti.

Prvním projevem bývá úporné zvracení. Zvracení může sice doprovázet i některá banální onemocnění, ale v tomto případě jde o zvracení, které je velmi silné a vyčerpávající. Objevuje se velká únava nebo také agresivita. Nemocný může omdlít. Pokud je při vědomí, dostaví se zmatené jednání, otupělost a následně přichází kóma a smrt.

Kdo může být v ohrožení

Bohužel se neví zcela jasně, kdo může být ohrožen. Někdy se uvažuje o určité genetické dispozici, která se spustí právě podáváním léku při konkrétní infekci. Potenciálně je ohrožen každý, kdo se v mládí dostane do kontaktu s tímto lékem v jakékoli formě a od kteréhokoli výrobce. Rizikové je též užívání léků s obsahem kyseliny acetylsalicylové i při kojení, protože látka přechází na dítě skrze mléko. Jako horní hranice se uvádí 16 let. V některých materiálech najdete informaci o věku vyšším. Za rizikové se považuje podávání tohoto typu léku osobám do dvaceti let. Onemocnění sice není nijak časté, během roku se vyskytne asi u jednoho člověka z milionu. Je ovšem také pravda, že se v některých případech objevuje i nezávisle na podávání kyseliny acetylsalicylové a někdy se vyskytuje i u dospělých.

Další možná rizika spojená s užíváním kyseliny acetylsalicylové

Mezi další rizika tohoto typu léčiv je třeba počítat také fakt, že může u citlivých jedinců vyvolat vnitřní krvácení. Lék totiž ředí krev. Bývá k tomuto účelu také používán u některých nemocných, kteří jsou po mozkové mrtvici či v jiných případech, kdy je třeba krev ředit. Někdy se lék doporučoval jako prevence mrtvice a infarktu. Jestliže si ale lék nasadí člověk se sklonem k vnitřnímu krvácení, může pro něho být delší podávání osudné. Vždy se raději důkladně vyptejte lékaře na potřebné detaily. Psali jsme také: Pokud svým dětem dopřáváte sóju a tofu, pak je doslova dopujete hormony

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu