Problémy se zuby vám pomůže vyřešit sprcha i správná masáž

Zdraví 12. dubna 2021 | 23:15 — Marcela Plachá
Pokud vás trápí paradontóza, citlivé zuby, neustálé problémy s mezizubními prostory, pak je načase přizvat ke kartáčkům ještě i ústní sprchu a masírovat si energetické body. Obojí funguje znamenitě.
Další 3 fotografie v galerii
Péče o chrup se vyplácí / Depositphotos

Trápení se zuby a dásněmi mnohdy vůbec nesouvisí s tím, jestli jíte sladkosti a nečistíte si zuby třikrát denně. Podle některých výzkumů se ukazuje, že stav zubů a dásní mnohem více souvisí s komplexní životosprávou, psychikou, a také precizností. Je lepší vyčistit si zuby jedenkrát důkladně, než třikrát špatně.

Ústní sprcha

Účinným pomocníkem v péči o dutinu ústní je zubní sprcha. Funguje na principu vodního paprsku, který rozrušuje patogenní zubní plak a odstraňuje zbytky jídla. Navíc zlepšuje prokrvení dásní. Kvalitní ústní sprcha dokáže precizně vyčistit kovové zámečky rovnátek od zbytků jídla. Můžete s ní vyčistit také jazyk a vnitřní strany tváří. Lepší jsou samozřejmě sprchy, kde máte na výběr z více intenzit proudu vody. Tu vyšší můžete použít pro čištění mezizubních prostor, nižší tlak je naopak vhodný například pro masáž dásní.

Lepší než kartáček

"Nejdůležitější pomůckou při čištění zubů stále zůstává zubní kartáček a mezizubní niť," připomíná stomatolog Josef Dostál. Ústní sprcha by měla být jejich doplňkem. Oproti mezizubním kartáčkům je co do výkonu znatelně preciznější. Bez sebemenších problémů se dostane do zákoutí, kam se běžně dostupným dentálním pomůckám obvykle nedaří efektivně proniknout. Výborně pomůže s čistěním zubních implantátů nebo můstků. Používání ústní sprchy zabere přibližně minutu a výsledek stojí za to. Čištěním ústní sprchou můžete předcházet zánětu dásní, který způsobuje plak usazený v linii dásní podél zubu. Ten sprcha také odstraní snadněji. 

Uzdravte si zuby masáží

Průlomovou zkušenost s léčbou zubů má americká masérka Holly Tse, která si sama vyléčila zubní kaz. Jak říká, jako maminka na plný úvazek neměla na plombování zubů prostě čas. Když se jí tento neuvěřitelný kousek podařil, napsala článek na téma “Jak uzdravit zuby přírodní cestou”. Říká v něm, že zkombinovala dietu pro posílení ledvin (zuby podle tradiční medicíny odrážejí stav ledvin) s masáží prstů u nohou, na jejichž třetích článcích se nachází reflexní body pro zuby a čelisti, a především začala odhodláním se vyléčit, tedy k masáži přidala i autosugesci. A uzdravila se a k zubaři od té doby nechodí.

Zajímavosti o zubech

• Zubní sklovina je nejtvrdší tkáň v lidském těle.
• 99 % veškerého vápníku v těle se nachází v zubech.
• Za jeden den se v ústech dospělého člověka vytvoří zhruba 1,5 litru slin.
• Mao Ce-tung si nečistil zuby kartáčkem, ale vyplachoval si ústa čajem a žvýkal čajové listy.
• Číňané slaví národní svátek „Den lásky k zubům“ každoročně 20. září.

Přírodní očista

Zubům podle znalce na byliny a tradice Paula Pitchforda prospěje čištění jedlou sodou, která eliminuje bakterie a pomáhá zastavit infekce dásní. Zuby a kosti významně posílí čaj z přesličky, ovsa, mořských řas a lobelky. Prospěšná je také vojtěška a všeobecně veškeré rostliny bohaté na chlorofyl (zelená zelenina). Jak si vyrobit vlastni přírodní zubní pastu, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu