Senzační tipy, jak využít pampelišky

Ostatní 30. července 2017 | 11:06 — Monika Moorová
Pampeliška nebo také smetánka lékařská roste na každé louce, na každé zahradě i dvorku. Když se rozhlédnete kolem, tak je všude žluto.
Dalších 9 fotografií v galerii
Pampelišky jsou nejen krásné, ale i užitečné / Shutterstock

Je tahle rostlina opravdu lékařská a můžete její účinky nějak využít? Poradíme vám, jak ji celou zužitkovat.

Hlavní účinné látky

Mezi hlavní účinné látky pampelišky patří vitamíny A, B, C, D, cholin, minerály a seskviterpenické laktony. Listy obsahují kumariny a karotenoidy, kořeny pak taxakosid a kyseliny fenolové.

Zkuste si udělat třeba pampeliškové víno

Co budete potřebovat?

2 litry pampeliškových květů
2 litry vody
1 kg cukru
1 citron
kůru z jednoho pomeranče
půl lžičky pivovarských kvasnic
1/2 krajíčku chleba
2,5 cm zázvoru

Okvětní plátky dáme do velkého hrnce a přelijeme vroucí vodou. Přikryjeme čistým plátnem a necháme 3 dny stát. Nezapomeňte občas promíchat.
Vodu slijte do jiného hrnce a přidejte nakrájenou kůru, zázvor, cukr, plátky vydrhnutého citronu a vařte 30 minut. Poté slijte a nechte vychladit. Následně přimíchejte kvasnice namazané na chleba a nechte 2 dny odpočinout. Víno dobře přefiltrujte a zazátkujte. Po dvou měsících zrání můžete stáčet víno do lahví a uzavřít korkem.

Nebo co zkusit pampeliškový salát se sýrem?

Co budete potřebovat?

250 g ovčího nebo kozího sýra
4 rajčata
500 g mladých pampeliškových listů
1 salátovou okurku
100 g sójových klíčků
Na zálivku si připravte:
4 lžíce oleje
2 špetky cukru
4 lžíce octa
pepř
2 červené cibule
sůl
1 lžičku hořčice

Pampeliškové listy důkladně omyjete a natrháte na kousky. Okurku také omyjete a nakrájíte na tenké plátky. Klíčky na sítku propláchnete a necháte okapat. Omytá rajčata nakrájíte na měsíčky. Všechny přísady pak rozložíte na větší mísu. Sýr pokrájíte na kostičky a mísu s ním zasypete.

Cibule oloupete a posekáte najemno. Hořčici smícháte s octem, osolíte a opepříte. Pomalu přimícháte olej a na závěr dochutíte cukrem. Přimícháte cibulku a hotovou zálivkou salát přelijete.
Pampeliškový salát s klíčky můžete ihned podávat či nejprve vychladit, ale je dobré jej něčím přikrýt, aby zůstaly listy křupavé. Případně můžete vychladit samostatně zálivku.

Pampeliškový ocet

Úžasná domácí kosmetika, která se používá k oplachování vlasů po umytí nebo do koupele či na citlivou pleť jako tonikum a čistič. Poradí si s mastnými vlasy a suchou pokožkou.
Do láhve s vinným octem vložte 15 pampeliškových listů a 4 květy. Láhev zazátkujte a postavte na 10 dní před okno, kde je dostatek slunce. Následně ocet přefiltrujte, vlijte do láhve, z které jej chcete užívat a přidejte 5 čerstvých listů.

Komentáře
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bitcoin je nejlepší investicí letošního roku. Jeho těžba vyžaduje nesmírné množství elektrické energie

Vyrobte si originální nástěnku na vzkazy či fotografie....

Nebezpečné vánoční mlsání: Nevhodné potraviny mohou být...

Červeného vína se nemusíte vzdát. Jen se ho naučte pít a...

Místo rozkvetlé zahrady zelený dům. Jde to i jednoduše

Špinavá okna lze umýt i v zimě. Jen je potřeba dodržet pár...

Zázrak jménem cibule. Královna kuchyně, která zaručeně...