Senzační tipy, jak využít pampelišky

Ostatní 30. července 2017 | 11:06 — Monika Moorová
Pampeliška nebo také smetánka lékařská roste na každé louce, na každé zahradě i dvorku. Když se rozhlédnete kolem, tak je všude žluto.
Dalších 9 fotografií v galerii
Pampelišky jsou nejen krásné, ale i užitečné / Shutterstock

Je tahle rostlina opravdu lékařská a můžete její účinky nějak využít? Poradíme vám, jak ji celou zužitkovat.

Hlavní účinné látky

Mezi hlavní účinné látky pampelišky patří vitamíny A, B, C, D, cholin, minerály a seskviterpenické laktony. Listy obsahují kumariny a karotenoidy, kořeny pak taxakosid a kyseliny fenolové.

Zkuste si udělat třeba pampeliškové víno

Co budete potřebovat?

2 litry pampeliškových květů
2 litry vody
1 kg cukru
1 citron
kůru z jednoho pomeranče
půl lžičky pivovarských kvasnic
1/2 krajíčku chleba
2,5 cm zázvoru

Okvětní plátky dáme do velkého hrnce a přelijeme vroucí vodou. Přikryjeme čistým plátnem a necháme 3 dny stát. Nezapomeňte občas promíchat.
Vodu slijte do jiného hrnce a přidejte nakrájenou kůru, zázvor, cukr, plátky vydrhnutého citronu a vařte 30 minut. Poté slijte a nechte vychladit. Následně přimíchejte kvasnice namazané na chleba a nechte 2 dny odpočinout. Víno dobře přefiltrujte a zazátkujte. Po dvou měsících zrání můžete stáčet víno do lahví a uzavřít korkem.

Nebo co zkusit pampeliškový salát se sýrem?

Co budete potřebovat?

250 g ovčího nebo kozího sýra
4 rajčata
500 g mladých pampeliškových listů
1 salátovou okurku
100 g sójových klíčků
Na zálivku si připravte:
4 lžíce oleje
2 špetky cukru
4 lžíce octa
pepř
2 červené cibule
sůl
1 lžičku hořčice

Pampeliškové listy důkladně omyjete a natrháte na kousky. Okurku také omyjete a nakrájíte na tenké plátky. Klíčky na sítku propláchnete a necháte okapat. Omytá rajčata nakrájíte na měsíčky. Všechny přísady pak rozložíte na větší mísu. Sýr pokrájíte na kostičky a mísu s ním zasypete.

Cibule oloupete a posekáte najemno. Hořčici smícháte s octem, osolíte a opepříte. Pomalu přimícháte olej a na závěr dochutíte cukrem. Přimícháte cibulku a hotovou zálivkou salát přelijete.
Pampeliškový salát s klíčky můžete ihned podávat či nejprve vychladit, ale je dobré jej něčím přikrýt, aby zůstaly listy křupavé. Případně můžete vychladit samostatně zálivku.

Pampeliškový ocet

Úžasná domácí kosmetika, která se používá k oplachování vlasů po umytí nebo do koupele či na citlivou pleť jako tonikum a čistič. Poradí si s mastnými vlasy a suchou pokožkou.
Do láhve s vinným octem vložte 15 pampeliškových listů a 4 květy. Láhev zazátkujte a postavte na 10 dní před okno, kde je dostatek slunce. Následně ocet přefiltrujte, vlijte do láhve, z které jej chcete užívat a přidejte 5 čerstvých listů.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu