Ušetřete za elektřinu a plyn. Sedmero tipů, jak ušetřit na energiích i tisíce korun ročně

Ostatní 30. října 2021 | 08:02 — Zuzana Procházková
Nadcházející zima se všem citelně prodraží. Zprávy o výrazném zdražení elektřiny se k nám dostávají ze všech médií. Zdražení se však netýká jen elektřiny a plynu, ale také uhlí. Naučte se proto několik snadných triků, jak v domácnosti snížit spotřebu energií a ušetřit.
Další 3 fotografie v galerii
Nadcházející zima se všem citelně prodraží / Shutterstock

To, jak ušetřit na energiích, je aktuálně jedním z nejdiskutovanějších témat. Elektřina, plyn i uhlí se totiž prudce zdražuje a očekává se, že nadcházející zima bude jedna z nejdražších. Je proto na místě, aby si každá domácnost udělala revizi nákladů na provoz domácnosti a případně se pokusila některé nadbytečné spotřeby omezit. Je totiž známo, že se lidé každý den nevědomky dopouští naprosto zbytečného plýtvání elektřiny. Může se jednat například o rozsvícení světla v místnostech, kde nikdo není, nebo zapnutí poloprázdné pračky a následné sušení několika málo kousků v sušičce.

1. Zhasínejte

Ušetřit na osvětlení se rozhodně dá, a to hned několika způsoby. V prvé řadě se zaměřte na to, abyste zhasínali všechna světla, když někam odcházíte nebo jdete spát. Stejně tak nechávejte rozsvíceno pouze v místnosti, kde zrovna jste.

2. Ušetřete díky žárovkám

Druhá rada ohledně ušetření za osvětlení se týká typu žárovek. Pokud chcete ušetřit, pak rozhodně volte vždy úsporné LED žárovky, které spotřebovávají mnohem méně elektřiny než klasické žárovky. Sice stojí více a vstupní investice bude vyšší, přesto se vám to ale několikrát v ročních zúčtováních vrátí.

3. Denní světlo až do poslední chvíle

Možná vám to bude podivné, spousta lidí rozsvítí světla velmi brzy,
i když je venku stále denní světlo. Zkuste nově využívat denní světlo co nejdéle to jde a závěsy nebo žaluzie zatahujte, až je venku šero.

4. Perte, až máte plnou dávku

V rámci úspory za energie se zaměřte také na praní prádla, případně používání sušičky na prádlo. Mnohdy mají lidé ve zvyku prát na obvyklý cyklus i klidně pár kousků prádla, to je však silně neekonomické. Samozřejmě není možné prát bílé a tmavé prádlo dohromady, jde spíše o to zamyslet se nad tím, zda ta jedna poloprázdná várka bílého prádla ještě pár dnů nepočká.

5. Nikdy nedávejte teplé jídlo do ledničky

To, že by se teplé jídlo nemělo dávat do ledničky, překvapivě neví mnoho lidí. V domnění, že lednice jídlo alespoň rychle zchladí, jsou někteří schopni dát do lednice i téměř horký pokrm. To je však velká chyba. Do lednice nic teplého, natož horkého nepatří. Lednice totiž udržuje konstantní teplotu, a pokud do ní něco horkého dáte, celý vnitřek lednice se rychle ohřeje a lednice musí pak vydat více energie na to, aby se vrátila zpět na původní teplotu. To stejné také platí o tom, že pokud si něco vyndáváte z lednice nebo do ní dáváte nákup, pak ji nenechávejte dlouho otevřenou. Vždy ji hned zavřete. Ne nadarmo naše babičky říkávaly, abyste si dopředu rozmysleli, co v lednici chcete, a napřemýšleli zdlouhavě až u otevřené lednice.

6. Pravidelně odmrazujte mrazák

Spotřeba energie se dá také výrazně snížit tím, že budete pravidelně odmrazovat mrazák, i případně lednici. Pokud už v lednici vidíte krusty ledu, pak je nejvyšší čas na odmrazení. Nejenže tento led zmenšuje prostor v lednici a šuplíky se hůře vytahují, tak právě ony nánosy ledu způsobují znatelně vyšší spotřebu elektřiny.

7. Nenechávejte přístroje zbytečně v zásuvce

Poslední typickou radou, jak ušetřit na spotřebě elektřiny, je to, abyste zbytečně v zásuvkách nenechávali přístroje, které zrovna nepoužíváte. Dále čtěte: Přírodní nápoj, který čistí plíce, uvolní průdušky a zlepšuje imunitu. Vyrobit si jej můžete doma ještě dnes.

Zdroj: prepisenergii.cz, porovnej24.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu