Šestý smysl nám může v životě hodně pomoci. Ale jen když ho posloucháme

Ostatní 24. ledna 2022 | 21:45 — Mirka Malá
O šestém smyslu se už toho namluvilo hodně. A dost lidí v něj dokonce ani nevěří. Takže existuje vůbec? Ano, existuje a vědecky se nazývá interocepce.
Další 1 fotografie v galerii
Šestý smysl skutečně existuje / Pixabay

Interocepce je pocit vnitřního stavu našeho těla. Pomáhá nám cítit a interpretovat vnitřní signály, které regulují životně důležité funkce v našem těle, jako je hlad, žízeň, tělesná teplota nebo srdeční frekvence. To je věc, které si asi dokáže všimnout každý. Interocepce je také důležitá pro naše duševní zdraví. Je to proto, že přispívá k mnoha psychologickým procesům včetně rozhodování, sociálních schopností a emocionální pohody. Narušená interocepce dokonce souvisí s mnoha stavy duševního zdraví včetně deprese, úzkosti a poruch příjmu potravy.

Jak šestý smysl funguje

Vaše stávající smysly vás neustále bombardují informacemi, které si vědomě neuvědomujete. Něco z toho se dostane do mozku a existují důkazy, které naznačují, že to může mít vliv na vaše rozhodovací procesy.

Zjednodušeně řečeno, šestý smysl umí napovědět, jak se rozhodnout, co udělat. Stačí jej jen umět vnímat. Jak se cítíte, když děláte nějaké důležité rozhodnutí? Máte dobrý nebo špatný pocit? Pokud špatný, nebo vám lidově řečeno na tom prostě něco nehraje, pak vám váš šestý smysl říká, že se do toho nemáte pouštět. Určitě už jste mnohokrát ve svém okolí slyšeli historky o lidech, kteří třeba měli koupenou letenku a rozhodli se na poslední chvíli cestu odložit, protože prostě měli ten pocit. A pak následně vyšlo najevo, že během cesty, kterou odložili, došlo k nějaké katastrofě nebo komplikacím. To je šestý smysl.

Jak se naučit šestý smysl poslouchat

Nejprve se musíte zklidnit, přestat se nechat vyrušovat těmi všemi okolními ruchy, které nás obklopují. Takže prvním krokem je uklidnění a soustředění na sebe sama. K tomu samozřejmě napomůže meditace, protože během ní se zcela uklidníte a začnete tzv. poslouchat sami sebe.

Jamile se naučíte poslouchat sami sebe, pak už jste jen krůček od toho, abyste začali vnímat také svůj šestý smysl a signály, které vám vysílá. Váš život se rázem stane nejen snazším, ale také lepším. Vaše rozhodování o životních situacích bude jednodušší a díky šestému smyslu hlavně správné. Dále čtěte: Čokoláda, vejce, avokádo a další potraviny, které pomáhají zlepšit paměť, soustředění i náladu.

 Zdroj: Herzindagi, Science Alert.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu