Proč pravidelně konzumovat olivy? Budete překvapeni

Ostatní 10. srpna 2017 | 11:22 — Monika Moorová
Olivy nepatří k tradičnímu jídelníčku našich obyvatel a ani u našich nejbližších sousedů nejsou součástí národní kuchyně.
Dalších 5 fotografií v galerii
Olivy jsou nejen dobré ale i zdravé / Shutterstock

I přes to se na našem stole objevují stále častěji. Vhodné jsou nejen jako občasné obohacení jídelníčku, ale díky svým vlastnostem odpovídají i zásadám zdravé výživy. 25 gramů oliv obsahuje pouze 37 kalorií, přičemž černé olivy obsahují méně kalorií než olivy zelené. Olivy jsou významným zdrojem vitamínů A a E, nenasycených mastných kyselin (fungují jako známý koenzym Q10), antioxidantů (odbourávají nebezpečné volné radikály v těle), přírodní vlákniny a minerálů, zejména železa, vápníku, draslíku a hořčíku.

Olivy díky obsahu účinných látek napomáhají snížení hladiny cholesterolu v krvi a spolu s antioxidačními účinky tak podstatně omezují riziko vzniku cévních onemocnění a některých druhů rakoviny. Vysoký podíl látek nezbytných pro lidský organizmus dává olivám pevné místo ve zdravé výživě a odborníci je doporučují zařadit do běžného jídelníčku.

Rozeznáváme dva základní druhy oliv - zelené olivy a černé olivy. Rozdíl mezi černými a zelenými olivami není nijak komplikovaný. V podstatě jde jen o to, v jakém stádiu zralosti se plody tohoto ovoce sklízejí.

Černé olivy
Jsou v podstatě dozrálé zelené olivy, které zráním postupně mění svou barvu na různé odstíny hnědé, červené a fialové a až úplně dozrálé jsou olivy černé. Oproti olivám zeleným jsou bohatší na olej. 

Zelené olivy
Zelené olivy jsou ještě nedozrálé plody, které už ale dosáhly plné velikosti. Protože jsou nedozrálé, mají zelené olivy pevnější strukturu, nahořklou chuť a obsahují méně oleje. 

Ani pro nás by olivy neměly být pouze sváteční delikatesou. Jejich význam pro zdraví je dokázán a jejich zvláštní chuť je příjemná, což se o všech zdravých potravinách vždy říci nedá. Jíst olivy je v podstatě otázkou zvyku. Receptů jsou desítky a kromě podpory zdraví přidáním oliv podpoříme i hezký vzhled podávaného jídla.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu