Bojujte se sezónní alergií účinně a užijte si jaro bez rýmy a oteklých očí

Zdraví 23. března 2023 | 14:06 — Anna Novotná
Sezóna chřipek a nachlazení se konečně chýlí ke konci. Ne každý ale teplejší počasí vítá, protože jde zároveň o období, kdy se ke slovu opět ve větší míře dostávají alergie. Máme pro vás tipy, jak se jim účinně bránit a alespoň zčásti se z jarní přírody radovat.
Opuchlé oči jsou běžným příznakem sezónních alergií / Shutterstock

Žijeme v době, která s sebou přináší řadu výhod, ale i některá úskalí. Jedním z nich je neustále se zvyšující počet lidí trpících nějakou formou alergie. Celosvětově jde o zhruba třetinu populace, v rámci Česka se dokonce hovoří až o 40 % obyvatel.

Nejde o sezónní záležitost

Zdaleka nejde jen o sezónní záležitost, přesto se s nastupujícím jarem četnost a intenzita alergických reakcí přirozeně zvyšuje. Nejčastějšími alergeny jsou v tomto období pyly větrem opylovaných rostlin, které u postižených jedinců následně vyvolávají různě silnou alergickou reakci. Mezi nejčastější spouštěče jarních pylových alergií patří bříza, líska a olše, mezi méně časté pak dub, vrba nebo jilm. Na ty od poloviny května navazují trávy, vůbec nejsilnější alergen v rámci naší populace. Alergici jsou navíc hlavní rizikovou skupinou pro vznik a rozvoj astmatu, kterým podle odhadů odborníků celosvětově trpí asi 300 milionů lidí. Velmi alarmující je i předpoklad, že se do roku 2025 počet nemocných navýší o dalších 100 milionů. 

Příznaky sezónních alergií se mohou člověk od člověka lišit, protože každý organismus reaguje po svém, přesto je lze do určité míry zobecnit. 

Mezi příznaky, které mohou souviset s alergií, patří:

  • kýchání
  • vodnatá rýma, ucpaný nos
  • slzení, svědění, zarudnutí očí
  • svědění v krku, v nose i v uších
  • bolesti hlavy
  • vyšší únava
  • kašel
  • sípání
  • dušnost

Projevy alergie nepodceňujte

Přestože jsou dnes alergie běžnou součástí našich životů, není radno je podceňovat. Zanedbaná léčba může vést až k rozvoji astmatu a v neléčené formě k dlouhodobým - i velmi závažným - zdravotním komplikacím. Proto v případě, že opakovaně trpíte některým z uvedených symptomů, zvažte návštěvu odborného lékaře – alergologa, který provede potřebné testy a vyvodí relevantní závěr. 

Alergeny, které u pacienta spouštějí alergickou reakci, se mohou lišit také v souvislosti s prostředím, a nutno dodat, že ty vnitřní lze odstranit lépe. Uzavřené prostory obecně se dají relativně snadno vyčistit a zbavit dráždivých látek, takže i v době nejvyššího výskytu alergizujících pylů v ovzduší se alergik může cítit doma nebo v zaměstnání dobře. To ovšem pouze za předpokladu pečlivého dodržování určitých pravidel.

Pravidla pro alergiky

  • V době vysokého výskytu pylu v ovzduší maximálně omezte pobyt venku, příležitostně zvažte nošení účinné obličejové masky, zejména ve větrných dnech. 
  • Jezdíte-li autem, pak nešetřete na kvalitních pylových filtrech a jejich údržbě, jak doporučuje i MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha.
  • Okna větrejte s rozmyslem, ideálně brzy ráno, případně bezprostředně po dešti.
  • Průběžně sledujte pylové zpravodajství, kde se dozvíte, jaké pylové alergeny jsou aktuálně dominantní.
  • Po příchodu domů se co nejdříve osprchujte, případně umyjte vlasy a převlékněte se, abyste se zbavili pylových částí, které na vás přes den ulpěly.
  • Vyhýbejte se cigaretovému kouři, který může příznaky alergické rýmy zhoršovat.
  • V létě používejte k ochlazování domácnosti klimatizaci s HEPA filtrem namísto klasických ventilátorů.
  • Nemněte si oči a vyhněte se i nošení kontaktních čoček, protože tím můžete uvolnit ještě více dráždivých látek a situaci zhoršit. „Oční alergie, neboli alergická konjunktivitida, je důsledkem poruchy imunitního systému. V momentě, kdy se alergeny dostanou do očí, způsobí podráždění oční spojivky, která se následně zanítí. Oči začnou svědět, pálit nebo opuchat,“ uvádí MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha. 
  • Podrážděným očím udělají dobře například obklady ze světlíku lékařského, případně oční kapky z lékárny, které obvykle přinesou rychlou úlevu. Pokud se ale potíže do tří dnů nezlepší, je namístě vyhledat lékaře, který zvolí vhodnou léčbu. Dlouhodobě neléčená oční alergie může vést až k závažným komplikacím, kdy alergický zánět postihne také rohovku. Vhodné nejsou pro alergiky ani kontaktní čočky - nevhodnou manipulací s nimi hrozí zanesení alergenu přímo do očí. Při nošení čoček navíc není možné používat oční kapky. Pro ty, kdo z nějakého důvodu nechtějí zůstat odkázáni na brýle, pak může být vhodným řešením laserová nebo nitrooční operace.

Kvalitní technologie pomohou

Je jasné, že i kdybyste zůstali po celou pylovou sezónu doma, není ve vašich silách zcela se venkovním alergenům vyhnout. Vhodným řešením, jak vytvořit i v inkriminovaném čase co nejzdravější prostředí, je pořízení kvalitní čističky vzduchu s HEPA filtrací, která zajistí maximální odstranění případných alergenů.

Čistička vzduchu alergikům pomůže

Vysoce účinná je například čistička Dyson Purifier Hot+Cool formaldehyde, která automaticky detekuje a zachytává škodlivé látky, a dokáže zneškodnit téměř 100 % i těch nejdrobnějších částic. Zároveň přístroj speciální disponuje technologií, díky které je schopen nasát také vzdálenější nečistoty a vytvořit zdravé prostředí v celé místnosti. Čistička Dyson umí v prostoru udržet i nastavenou teplotu, působí tedy podle potřeby jako klimatizace nebo topení. Navíc má funkci nočního režimu, takže během spánku neruší zvukem ani výrazným osvětlením. 

Efektivn úklid je základ

Důležitou roli v udržování zdravého prostředí nejen pro alergiky hraje také efektivní úklid. V tomto směru je nejlepší pořídit si vysavač s pokročilou filtrací. Vhodným kandidátem je třeba ultra lehký akumulátorový vysavač Dyson V12 slim s plně utěsněným systémem filtrace, který je schopen zachytit až 99,99 % mikroskopických částic už od velikosti 0,3 mikronu. Do místnosti pak vypouští čistší vzduch než nasává. Díky integrovanému laseru umí odhalit také skryté, okem neviditelné nečistoty. 

Zdroj: vfn.cz, pylovasluzba.cz, MUDr. Lucie Valešová.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu