Jednoduchý a rychlý test, jak spolehlivě zjistit kvalitu potravin

Ostatní 15. srpna 2017 | 12:36 — Monika Moorová
Existuje množství způsobů, jak zjistit kvalitu potravin, které nakupujeme. A nemusíte být žádní odborníci.
Dalších 14 fotografií v galerii
Cože?! To že je med? / Shutterstock

Pouhým pohledem zjistíte, které potraviny jsou kvalitní a které byste už raději neměli kupovat a měli byste se jim zdaleka vyhýbat. My vám ukážeme rychlý test kvality potravin, který si můžete udělát sami doma nebo už rovnou v supermarketu.

Bylinky a naťová zelenina

Vezmete si do ruky byliny, nať ze zeleniny nebo třeba kopr a  pokud vám listy přilehnou k ruce je zboží už hodně povadlé. Pokud jsou lístky příliš tmavé a stonky dlouhé, obsahují s velkou pravděpodobností příliš dusičnanů. Čerstvé byliny jsou pěkně vzpřímené a nať u zeleniny je vždy krásně přírodně zelená.

Sýr

Snadno rozeznáte sýr, který je nekvalitní a obsahuje rostlinné tuky. Pokud takový sýr necháte na vzduchu rozkrojený a bez obalu, popraská vám. Pokud necháte venku při pokojové teplotě kvalitní sýr, bude pouze měkčí. Pokud vám sýr vyschne nebo se na něm objeví vlhkost, raději ho vyhoďte a kupte nějaký kvalitní.

Zmrzlina

Nechte vaši oblíbenou zmrzlinu roztát při pokojové teplotě a sledujte, co se s ní stane. Pokud obsahuje rostlinné tuky, zůstane zmrazená delší dobu a nakonec roztaje na kapalinu. Kvalitní zmrzlina roztaje do husté krémové hmoty.

Kuřecí maso

Všimněte si bílých pruhů na kuřecích prsou. Pokud jsou příliš hrubé a znatelné, bylo kuře "vyhnané" růstovými hormony. Barva kuřecích prsou je také důležitá. Pokud je nažloutlá, maso není čerstvé. Syrová kuřecí prsa by měla být pěkně růžová a neměla by být příliš měkká.

Mražená zelenina

Sama o sobě není mražená zelenina zdravá a čerstvá už vůbec ne. Pokud však už po ní sáhnete, zkontrolujte, zda balíček není plný sněhu a ledu. Je to dost komplikované, jelikož výrobci dělají neprůhledné obaly, ale zkuste to hmatem. Pokud je plná sněhu a ledu, zelenina nebyla dobře skladována a už není zrovna nejkvalitnější.

Med

Nekvalitní med doslova kape, naopak ten kvalitní stéká hrubým a poměrně dost hustým proudem. Chuť je rovněž jiná. Pokud ochutnáte med a má výrazně až štiplavě sladkou chuť, znamená to, že je "nastaven" pořádnou dávkou bílého cukru.

Ryby

Najít čerstvé ryby v supermarketu je docela komplikované, ale víme, jak si vybrat dobrou, respektive čerstvou, rybu. Čerstvá ryba by neměla mít zakalené oči. Žábry krásné jasné červené barvy mluví o kvalitě a zdraví vybrané ryby. Povrch ryby by měl být kovově lesklý a kostra pevně připevněna k tělu.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Okouzlující Jitka Kocurová se po dlouhé době objevila na veřejnosti. Po dvou dětech vypadá báječně!

Padající sníh ze střechy může způsobit vážná zranění....

Máte doma loudila? Odnaučit psa žebrat o jídlo není až tak...

Vyrobte si vlastní purpuru a vytvořte doma tu nejkrásnější...

Vánoční tip: Nahraďte klasický štrúdl perníkovým s...

Živý stromek nesnáší přechod do tepla. Postarejte se o...

Vyrobte si originální nástěnku na vzkazy či fotografie....