Jedy na vás číhají i tam, kde byste je vůbec nečekali

Ostatní 06. června 2018 | 09:21 — Monika Moorová
Člověk je obklopen přírodou a příroda nám poskytuje radost a potěšení. Současně je ale také plná nástrah. O některých víme, některé je dobré připomínat. Některé jedy nás zabíjejí pomalu, jiné rychle. V článku se dozvíte, na co si dát pozor, abyste si nezpůsobili otravu.
Další 3 fotografie v galerii
Věděli jste, že rebarbora, kterou používáme při pečení koláčů, je jedovatá? / Pixabay

Dnes se nebudeme zabývat houbami, které běžní houbaři v chladných měsících stejně nesbírají. Soustředíme se na jedy, které nejsou tak známé, ale přece číhají na každém kroku. O potravině, která naopak zocelí váš imunitní systém, se dočtete v jiném článku.

Fazole

Obyčejné fazole jsou v syrovém stavu jedovaté. Nesmí se proto nechávat naklíčit a pak konzumovat, i když klíčí velmi ochotně a rychle. Jedinými výjimkami jsou fazole mungo a adzuki. Otrava se projeví bolestmi břicha, zvracením a průjmem. Nejohroženější jsou děti, ale právě ty si často rády s fazolemi hrají a mají pochopitelně i chuť je zkoušet rozkousat. V případě požití vyhledejte co nejrychleji lékaře, který doporučí nejlepší postup i podle množství zkonzumovaných plodů.

Skočec

Skočec obecný se rozšířil po celém světě. Často bývá k vidění na zahrádkách. Plody si pak zahrádkáři uchovávají doma, kde hrozí jejich použití v kuchyni. Plody jsou ovšem prudce jedovaté. Obsahují ricin. Zabíjí už poměrně malé množství – stačí zkonzumovat pět plodů. Při otravě okamžitě vyhledejte lékaře. Bohužel, až 50 % otrav je smrtelných, případně končí selháním jater a nutností transplantace.

Konvalinka

Zanedlouho se v hojném množství objeví v prodeji jarní rostlina konvalinka. Všeobecně se ví, že je jedovatá. Bohužel se už tolik nedělá pro bezpečnost dětí i domácích zvířat. Jedovatá je rostlina celá a svůj jed vypouští i do vody ve váze. Snadno může dojít k otravě, která se projevuje nevolností, zvracením, průjmem a zejména ovlivněním srdeční činnosti. Pro oslabené jedince a kardiaky může být tedy její požití smrtelně nebezpečné.

Rebarbora

Jedovatá je i obyčejná rebarbora, kterou používáme při pečení koláčů. Obsahuje různé kyseliny, které mohou vyvolat nevolnost, zvracení, pálení v krku, problémy s močením. Obzvlášť nebezpečná je rebarbora pro těhotné. Nemusíte se ale zříkat veškeré rebarbory. Jen zcela důsledně nekonzumujte její listy. Těhotné by se měly vyvarovat rostliny celé.

Další rizika

Existuje samozřejmě celá škála dalších jedů, které nás mohou ohrozit. O nejvíce intoxikovaných potravinách jsme psali zde. Jedovatá je často pěstovaná difenbachie, která může dráždit kůži i při kontaktu. Nebezpečné jsou všechny čisticí prostředky, prací prášky, léky. Zejména děti mají tendence zaměnit některé barevné léky za lentilky a spolykat jich celé platíčko. V případě požití léků a jakékoli jiné otravy neváhejte a zavolejte záchranou službu.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Již brzy nastane čas dovolených. Víte, podle čeho vybrat ideální zavazadlo?

Již brzy nastane čas dovolených. Víte, podle čeho vybrat...

6 tipů, jak si nejlépe vybrat destinaci a hotel pro dovolenou u...

Kde je v Evropě nejhezčí koupání? Pár tipů, kde najdete...

Plánujete cestu po Evropě? Víme kde nejvýhodněji natankovat

Nejvíce druhů opic na světě, nejkrásnější pláž,...

Krvavý rituál v Mexico City: Vydejte se po stopách děsivého...