Tajemství českých hradů. Průrva do pekel i duchové nešťastných dívek

Retro 19. května 2022 | 14:24 — Pavla Krejčí
Pohádkové hrady najdeme po celé republice. Skrývají nejedno tajemství, zanechávají po sobě pověsti a za mohutnými zdmi se často skrývají příběhy, které se vyprávějí napříč staletími. Pojďte se ponořit do historie pěti českých hradů.
Další 2 fotografie v galerii
Nádherný gotický hrad Pernštejn. / Depositphotos

Tajemství skryté pod Houskou

Jeden z nejzáhadnějších hradů v Česku - to je hrad Houska. Není jisté, proč byl vůbec postaven. Podle odborníků nestojí na žádném strategickém místě ani poblíž žádné zemské stezky. Byl umístěn v pusté krajině bez dostupného zdroje vody. Vlastně neexistuje téměř žádný důvod, proč by měl být vystavěn.

Otázkou je, zdali neměl něco maskovat. Podle povídaček byl totiž vystavěn na skále, ve které vedla průrva do pekla. Nad touto údajnou průrvou stojí hradní kaple. V podzemí hradu se také údajně nachází kostry „nelidí“. Je možné, že měl střežit „něco“, co se nemělo dostat ven. Podle některých legend se tudy dalo dostat do jiného světa. Ani jeho architektonická podoba není bez otazníků. Celý obranný systém je prý zaměřený proti "vnitřnímu nepříteli".

Jiné legendy říkají, že se na Housce i v jeho přilehlém okolí potuluje mnich v černé kápi, nemá obličej a sleduje opovážlivce, kteří by chtěli Housku navštívit v průběhu noci nebo zde dokonce přenocovat.

Rarášek na Zvíkově vybíjí foťáky

Každé hradní strašidlo nemusí být nutně děsivé. Poněkud nezvyklého a originálního bubáka najdete na hradě Zvíkov. Údajně zde žije rarášek, který s oblibou vybíjí plně nabité baterie fotoaparátů a mobilů, a dokonce vymazává paměťové karty. Nejeden návštěvník zjistil, že má bez vysvětlitelného důvodu pokažené fotky. Jen samotného Zvíkovského raráška zatím nikdo na fotografiích nezachytil. O svém ví i filmové štáby, které se při natáčení potýkají s podezřelými nešvary a problémy.

Bílá paní Pernštejna

Nejeden hrad má svou bílou paní. Jinak tomu není ani u gotického Pernštejna. Vypráví se o dívce Adlétě, kterou její otec poslal na hrad Veveří k markraběcímu dvoru. Dívka však otěhotněla s neznámým mužem, čímž svůj rod vystavila hanbě. Svůj prohřešek zapírala, dokonce se nechala slyšet, že jestli je těhotná, na místě se propadne. Od té doby ji nikdo nespatřil a traduje se, že se zjevuje s dítětem v náručí. Pokud je spatřena v bílém oděvu, předpovídá dobrou zprávu o budoucím novorozenci. A jestliže ji uvidíte v černých šatech, je to předzvěst smrti.

Hrad Střekov

Na hradě Střekov žil bezcitný a loupeživý rytíř Kuba. Jednou se vydal na turnaj do Bíliny, ostatní rytíři s ním však odmítli bojovat, a nakonec byl vyhnán. Rozhodl se pro pomstu. Prvním, kdo ji měl okusit, byl Václav z Vrabince. Kuba ho zajal a uvěznil v hlubokém podzemí na Střekově. Poté se vydal dobýt Vrabinec, ale do cesty se mu postavil otec Václava. Před něj se vrhla jeho dcera Matylda, aby ho zachránila. Kuba byl očarován její krásou. Pod podmínkou, že otce ušetří, se za něj měla Matylda provdat. Dívka souhlasila, přestože měla svého milého Otu. A tak se i stalo. Po čase zjistila, že Kuba v podzemí Otu vězní a rozhodla se ho vysvobodit. Kuba, rozčilený tím, co jeho žena provedla, ji vyvlekl na hradby a svrhl dolů. Pohřbili ji na úpatí skály. Kuba uprchl do Jeruzaléma, kde padl pod saracénským mečem.

Při návštěvě Střekova možná mezi chátrajícími zdmi dokonce uslyšíte srdceryvný nářek ducha utrápené dcery hradního pána. Další pověst vypráví o tom, kterak nechal hradní pán zemřít milého své dcery, která skočila z útesu do řeky.

Zelená paní z hradu Helfštýn

Na moravském hradě Helfštýn je vídána zelená paní. Kdysi zde žil Jan Messenpeck, který často praktikoval právo první noci. Jednou unesl přímo ze svatby dívku Anežku. Než by dívka padla do jeho rukou, raději skočila do hlubokého jezírka a proklela ho. Jezírko po jejím skonu zezelenalo. Od té doby se po Helfštýně toulá její duch. Zůstává po ní zelená šmouha na zdi, a kdo se jí dotkne, přinese mu štěstí.

Psali jsme také: Nejznámější milenky Ludvíka XIV. Vyznavačka černé magie i zbožná chůva

Zdroj: kudyznudy.cz, hradhouska.cz, kultura.cz, ckclub.cz

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu