Doporučení, jak během léta nejlépe zrychlit metabolismus a podpořit hubnutí

Zdraví 24. června 2022 | 11:10 — Zuzana Procházková
Vysoké letní teploty mají obvykle neblahý dopad na funkci našeho metabolismu. Ten může být ve výsledku zpomalený, což rozhodně neprosívá hubnutí. V tomto článku vám proto prozradíme několik doporučení, jak jíst v létě, abyste nakopli metabolismus a zhubli.
Další 3 fotografie v galerii
V létě může být hubnutí hračka, pakliže nakopnete metabolismus / Depositphotos

Období letních měsíců pro mnohé znamená koupání, opalování, pikniky, letní kino, grilování, radovánky s přáteli, zmrzliny, limonády či osvěžující drinky, ať už alkoholické nebo bez alkoholu. Často na pořádné a vyvážené jídlo nemáme čas ani chuť. Kromě jídelníčku, který v létě pokulhává, to není ani nikterak slavné s pitným režimem, neboť je voda nahrazována různými limonádami nebo alkoholickými nápoji.

Je na první pohled zřejmé, že výše uvedený letní režim rozhodně neprospívá našemu tělu a už rozhodně ne metabolismu či hubnutí. Tělo si totiž za této situace ukládá vše do tukových zásob, a i když se vám možná zdá, že jíte méně, tak na váze spíše přiberete. Jak to tedy v létě dělat, na co se v jídelníčku zaměřit a na co si dát velký pozor, abyste rychle nastartovali metabolismus a shodili posledních pár kil? Na tyto otázky nám odpověděl odpověděl výživový poradce, M. Štětina.

Málo, ale častěji

Během letních měsíců si váš běžný jídelníček rozhodně zaslouží trochu odlehčení. Stejně tak je potřeba se zaměřit na častější konzumaci menších porcí. Je to z toho důvodu, že při velmi horkých letních dnech klesá chuť k jídlu na minimum. I přesto bychom měli tělu dopřát pravidelný příjem energie, jinak metabolismus postupně úplně utlumíme.

Pitný režim

Dostatečný pitný režim je v období léta jedna z nejdůležitějších věcí nejen pro správné fungování celého organismu, ale také hubnutí. Pitným režimem se však nemyslí káva, sycené limonády či alkoholické nápoje. Během horkého letního dne vypijte alespoň 3 litry obyčejné či minerální neperlivé vody. Pijte pravidelně po menších dávkách. Do vody můžete přidat lístky bylin jako máty či meduňky a dále například kolečka citrónu nebo limetky. Skvěle tak podpoříte metabolismus.

Dostatek ovoce a zeleniny

Nakopnout pořádně metabolismus a podpořit hubnutí můžete jednoduše díky dostatečnému přísunu potravin bohatých na vlákninu. Právě čerstvé ovoce a zelenina jsou skvělým zdrojem vlákniny, vitaminů, minerálů i vody. Navíc přísunem ovoce a zeleniny skvěle hydratujete tělo. Myslete tedy na to, abyste každý den měli pořádnou porci ovoce a zeleniny.

Koření a bylinky

Věděli jste, že existuje mnoho koření či bylinek, které mají schopnost zrychlit funkci metabolismu, a tedy podpořit hubnutí. Pokud vás trápí zpomalené trávení, ochuťte si pokrmy koriandrem, fenyklem, kmínem, zázvorem, mátou nebo petrželí. Z máty a zázvoru si můžete udělat skvělé letní limonády či ledové čaje. Navíc si spoustu z těchto bylin jednoduše vypěstujete i v květináči.

Správný pohyb

Pochopitelně, správná funkce metabolismu souvisí s aktivním životním stylem. Přes horké letní dny však buďte s venkovními aktivitami opatrní, abyste si nezpůsobili úpal. Skvělé jsou však aktivity jako ranní procházka či jogging nebo jízda na kole. Večer se pak můžete zase protáhnout při józe. Nezapomeňte, že existují i speciální jógové sestavy zaměřené na zrychlení metabolismu.

Dostatek spánku

Spánkový deficit negativně ovlivňuje naše tělo i mysl. Dlouhodobě vede k oslabení imunity, zvýšenému ukládání tělesného tuku, problémům s pamětí, ale i k hypertenzi a většímu riziku onemocnění diabetem druhého typu. Pokud se špatně vyspíte, cítíte se většinou hladovější, protože tělo se snaží chybějící energii získat z potravin. Proto nezapomínejte i na dostatečný odpočinek a spánek. Dále čtěte: Sezóna třešní je tady aneb jak bleskově vypeckovat sklizené třešně a zabavit zároveň i děti.

Autorský článek, další zdroj: healthcanal.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu