Heřmánek je snadno dostupný pomocník z přírody. Zklidní úzkosti, zlepší trávení i pleť

Zdraví 06. srpna 2022 | 15:41 — Pavla Krejčí
Už po staletí je heřmánek využíván jako léčivá rostlina. Není divu, je to doslova všelék. Díky svým silným účinkům si poradí se žaludečními onemocnění i s depresivními stavy. Nejčastěji se využívá v podobě bylinného čaje.
Heřmánek má všestranné léčivé účinky / Pixabay

Počátky ve starověku

Heřmánek se používá jako tradiční lék po tisíce let. Je považován za bezpečnou rostlinu a využívaly ho mnohé kultury. Jeho účinky však nejsou pouhým předáváním babských rad, potvrzují je mnohé studie. Podle mnohých bylina voní lehce jako jablko, což může vysvětlit i její název – heřmánek v řečtině znamená „zemské jablko“.

Heřmánek byl používán jako bylinný lék již od dob Hippokrata, který je považován za otce medicíny. Jeho využití bylo a stále je velmi široké. Mezi obtíže, které léčí, patří horečka, bolesti hlavy, problémy s ledvinami, játry a močovým měchýřem, zažívací potíže, svalové křeče, úzkost, nespavost, podráždění kůže, modřiny, dna, vředy, revmatické bolesti, senná rýma, záněty, hemoroidy, kolika u kojenců nebo menstruační poruchy. Také napomáhá pocení, mírní křeče, působí protizánětlivě a dezinfikuje, především sliznici. 

Poslouží i při pěstění krásy. Pokud si alespoň jednou týdně umyje tvář heřmánkovým nálevem, vaše pleť získá zdravou barvu a bude mnohem krásnější a pevnější. Nálev pozitivně zapůsobí i při omývání vlasů, zvláště světlých. Heřmánek je skutečně považován za takový všelék.

Způsoby užívání heřmánku

Možností, jak užívat heřmánek, je spousta. Můžete jej využívat zevně i vnitřně. Zde je několik rad, jak a co z heřmánku připravit, aby byly jeho účinky co nejintenzivnější.

Heřmánkový čaj

Nejběžnějším způsobem užívání heřmánku je příprava bylinného čaje, který zdárně bojuje proti většině jmenovaných obtíží. Je doporučován především k léčbě žaludečních problémů a zklidnění při stresu. Připravte si jednu vrchovatě naplněnou kávovou lžičku. Vložte ji do 1/4 litru vody, spařte a následně nechte krátce vylouhovat.

Heřmánkový olej

Olej připravený z heřmánku skvěle poslouží při kožních onemocněních, zraněních nebo zlepšení stavu pleti. Naplňte lahvičku čerstvými květy a zalijte je olivovým olejem, který byl lisovaný za studena. Květy musí zůstat v oleji ponořené. Lahvičku pevně uzavřete a nechte zhruba dva týdny odstát na slunném místě. Poté ho uchovávejte v ledničce.

Heřmánková mast

Podobné využití jako heřmánkový olej najde i mast. Pomůže se zklidněním a léčbou různých kožních onemocnění. Pokud si chcete vyrobit vlastní, příprava není vůbec složitá. Nachystejte si 250 g vepřového sádla a zahřejte ho jako při vysmažování. Následně do něj vsypejte vrchovatou dvouhrst čerstvých květů. Až směs vzkypí, promíchejte ji, přikryjte a odložte na noc na chladné místo. Druhý den směs mírně zahřejte. Následně si připravte síto a do něj vložte lněný hadřík, skrze nějž směs promačkejte. Poté mast přelijte do lahviček.

Lokálně aplikovaný heřmánek může urychlit hojení ran. Studie ukazují, že látky v něm obsažené mohou zabíjet viry a bakterie. 

Pára z heřmánku

Jestliže trpíte na dýchací obtíže, zkuste inhalovat páru z heřmánku. Zalijte jednu polévkou lžíci květů vroucí vodou. Nakloňte se nad nádobu a přikryjte hlavu ručníkem. Páru vdechujeme několik minut a opakujte podle potřeby.

Heřmánková koupel

Připravte si relaxační koupel a užijte si blahodárně účinky heřmánku. Do vroucí vody postačí vhodit 2 hrsti suchých květů. Pokud chcete opláchnout rány nebo jen část těla, použijte pouze jednu hrst. Nechte vylouhovat, a poté přidejte do koupele.

Psali jsme také: Zkuste kávu vyměnit za čaj matcha. Dodá vám energii a zlepší pleť

Autorský článek, další zdroje: webm.comverywellhealth.com, bylinkyprovsechny.cz 

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu