Barvy na nás působí všude. Jaké barvy oblečení je nejlepší nosit a proč

Móda 17. ledna 2021 | 09:31 — Marcela Plachá
Naši náladu ovlivňuje spousta faktorů, včetně vůní a barev. Zatímco někdo se rád uzavírá před světem do černé, druhý potřebuje akční rudou a další se dobře cítí pouze v zelené. Přesto, že oblíbenost barev podléhá módním trendům, jejich psychologický význam se nemění.
Další 3 fotografie v galerii
Pro každou příležitost se hodí jiná barva / Depositphotos

Že na barvách záleží, dokazují i moderní výzkumy. Světelný paprsek se sám o sobě láme na 6 barev - červená, oranžová, žlutá, zelená, modrá, fialová. Všech šest základních barev světla vidíme nejlépe na duze, která je vždy na jedné straně červená a na druhé zase fialová. Je to kvůli frekvenci "vibrací" světla.

Červená pro spodní prádlo i boty

Nejníže vibrující červená barva je spojována s tím nejnižším hnacím motorem přírody, který je vlastní všem organismům - jsou to pudy. Proto je červená spojována s agresivitou a sexualitou. Červenou si rádi oblékají ženy, které milují akci, vzrušující a adrenalinové zážitky. Bohužel jim ale také přidává na neposednosti a neklidu. Červená se doporučuje pro dámské spodní prádlo, protože zahřívá ženství, a pro obuv - zvyšuje sebejistotu a jistý, pevný krok.

Oranžová a žlutá

O něco vyšší frekvenci má oranžová. Barva energie a síly. Zbavuje apatie a vyvolává proud energie. Podobně je na tom i žlutá, která odmítá pudy a vyznává vůli. Vůle je síla jedince, ne celé přírody. Člověk sám se může rozhodnout, kam svou vůli namířit a kterým směrem vyjít. Žlutá je vhodná do pokojíčků, ale i pracovního prostředí. Oranžovou a žlutou mnohdy preferují duchovní hnutí a vůdcové sekt.

Ušlechtilá zelená

Zelená je barvou citů, které jsou vlastní jen více vyvinutým tvorům, jako jsou savci. V citech se na rozdíl od pudů může skrývat krása a ušlechtilost. Zelenou mají rádi nejen ekologové, ale také umělci, je často spojena s křehkostí a jemností. Příjemně se vyjímá v ložnici.

Modrá pro logiky

Téměř nejvyšší frekvence patří modré. Je barvou mysli a rozumu, který je vlastní jen těm nejvyšším savcům a lidem. Často se užívá v bankách, mají ji rádi ekonomové a logicky založení lidé. Světle modrá také symbolizuje klid a harmonii. Je barvou oblíbenou mezi lidmi, kteří si přejí stát nohama pevně na zemi, ale přitom létají v oblacích.

Duchovní fialová

Fialová barva bývá označována jako symbol ducha. Podporuje soustředění, zavádí nás do našeho nitra a přivádí klid. Jako barva na nejvyšší úrovni se stala symbolem duchovních vůdců a učenců, ale také barvou umělců a kreativců.

Černo-bílá evokuje faráře

Bílá a černá jsou kapitoly samy pro sebe. Pokud nějaký předmět odrazí většinu světla, které na něj dopadne, vidíme ho bíle, pohltí-li většinu světla, vidíme, že je černý. Bílá světlo odráží, a tak ji vnímáme jako symbol čistoty. Černá barva zase světlo pohlcuje, proto odjakživa symbolizuje něco tajemného, skrytého, temného, ale také ochranu a skrýš. K lidem, kteří mají černý oblek a bílou košili, máme velkou důvěru. Důvodem je, že v našem podvědomí evokují farářský kostým. Proto za šéfem s žádostí o zvýšení platu choďte ideálně v černo-bílé kombinaci. Jak vnímáte a vidíte barvy, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu