Syndrom dívčího kolene trápí čím dál více žen a dívek

Zdraví 28. ledna 2020 | 17:31 — Anna Novotná
Chondropatie neboli syndrom dívčího kolene. Toto bolestivé onemocnění trápí především mladé lidi. Patříte mezi ohroženou skupinu i vy?
Dalších 5 fotografií v galerii
Chondropatie nejčastěji postihuje mladé ženy / Shutterstock

Říká se: "Na stará kolena". Jenomže to už dávno není pravda. Poslední dobou se objevuje čím dál více mladých lidí, které mají problémy s koleny. Jedno z těch nejvážnějších, které dokáže potrápit i celý zbytek života, se nazývá chondropatie. Lidově má přezdívku syndrom dívčího či běžeckého kolene.

Daň z běhu

Chondropatie je velmi nepříjemné onemocnění, které ponejvíce postihuje mladé lidi od 15 do 35 let a hlavně ženy. Toto bolestivé onemocnění proto ne nadarmo nese označení také dívčí koleno anebo běžecké koleno, protože se projevuje nejčastěji jako následek sportovních aktivit, především jako následek špatné techniky běhu. Ale objevit se může například i následkem zvedání těžkých věcí nebo po opakovaných úrazech.

Poškození chrupavky

Jde totiž o poškození chrupavky pately, která se nachází za čéškou. Chrupavka měkne a už nedokáže zajišťovat plynulý pohyb kolene a tlumit nárazy, například při sportu. Prvním projevem této nemoci je prasknutí v koleni, následované ostrou bolestí na přední nebo boční straně, po zátěži bolest přichází ze zadní strany. Objeví se při podřepu, jízdě na kole, běhání. Tedy při sportech, které jsou v posledních letech velice oblíbené. Koleno je pak často nateklé a někdy se může přidat také zánět.

Honem k lékaři

Chondropatii byste určitě neměli podceňovat a pokud možno se hned objednat k ortopedovi nebo revmatologovi. Lehčí stupeň se léčí konzervativně. Léčba je to však dlouhodobá, náročná a bohužel dost stojí. Vhodná je také rehabilitace, podpořená různými preparáty na regeneraci a výživu. Někdy pomáhají i injekce, které se aplikují přímo do kolene, aplikace krevní plazmy do kloubu a léčebná artroskopie. Zlepšení je však možné čekat pouze do určitého stupně onemocnění, pak už vám nezbude nic jiného, než se smířit s diagnózou. Dále čtěte: Tabata je vysoce efektivní cvičení, které vám pomůže rychle zhubnout a vytvarovat tělo.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...