Hubnutí podle čínské medicíny. Poznejte své tělo z jiného úhlu, jezte podle orgánových hodin

Zdraví 06. června 2020 | 11:10 — Anna Novotná
Zastánci čínské medicíny věří, že každý orgán má svůj přesný čas, kdy je aktivní. Právě v ten čas je pak nejlepší o něj pečovat, regenerovat jej a léčit. Stejně tak bychom se v určité hodiny měli vyhýbat pokrmům a nápojům, které nám mohou ublížit. Poznejme své tělo i z trošku jiného úhlu, než jsme byli dosud zvyklí.
Další 3 fotografie v galerii
Podle orgánových hodin můžete také zjistit, co vaše tělo trápí / Shutterstock

Každý orgán má svůj čas aktivity a čas odpočinku. Číňané v to věří už více než 4 000 let. Měli bychom se proto naučit zmapovat naše tělo tak, abychom mohli organismu v tomto směru vycházet maximálně vstříc. Podle toho je pak vhodné naplánovat si svůj denní plán – jídlo, sport, odpočinek, relaxaci a dokonce i spánek. Pokud budeme schopni toto dodržovat, budeme se cítit daleko lépe, mohou vymizet některé zdravotní obtíže a především – nabereme spoustu energie.

Jídlo po probuzení

Mezi 7. až 10. hodinou ranní je ideální dát si velkou dávku vitaminu C. Pro tělo je nejlepší, pokud pro tento účel využijeme hodně teplou vodu a čerstvý vymačkaný citron, případně kvalitní citronovou šťávu. Pozor na tradiční české „citronky“ – jde o chemický koktejl, který rozhodně nemá žádné léčebné účinky.

Citron nám hned po ránu vyčistí tělo, očistí usazeniny v cévách a nabije nás dobrou náladou. Dále je skvělý proti infekcím, vysokému cholesterolu a zánětům. Spolu s citronovou vodou bychom tělu měli dopřát i vitamin B6. Zlepšuje koncentraci a pomáhá spalovat tuky i cukry a rovněž i zrychlit metabolismus.

Vitamin A zase posílí kosti a kůži, také se postará o zdravé oči. I vitamin D má ráno největší sílu – obnoví kožní buňky, ničí virózy hned v počátečním stádiu a pečuje o pevné kosti. Spolu s ním bychom si měli dát také vitamin K, který pročistí krev. Nemusíme však tyto vitaminy polykat v tabletkách, to není dokonce nutné ani žádoucí. Stačí jen dopřát si ta správná jídla.

Nejlepší potraviny k snídani:

Vejce, kvalitní tvrdý sýr, mrkev, müsli bez přidaného cukru, ovesné, ječné či špaldové vločky, mořské ryby, maliny, špenát, květák, obilné klíčky, ořechy, banány, jablka, pomeranče, kiwi, rajčata, kvasnice, sojové boby.

Lehký oběd

Mezi 11. až 14. hodinou je vhodné si zacvičit a potom také poobědvat. Měli bychom znovu doplnit dávku vitaminů A, C, D, E. Přidat bychom však měli i koenzym Q10 a hořčík.

Nejlepší potraviny k obědu:

Ryby či mořské produkty, drůbeží maso, brambory, čerstvá zelenina, luštěniny, celozrnné obilniny, fíky.

Dobroty na dobrou noc

Na sklonku dne je vhodné dodat organismu vitaminy skupiny B. Ty tlumí stres, posilují srdce a pečují o zdravé vlasy, nehty i svěží pleť. Dále snižují cholesterol a ničí záněty v těle.

Nejlepší potraviny k večeři:

Kvasnice, obilná zrna, brambory, jogurt či kvalitní mléčné produkty, ryby, drůbež, avokádo, žampiony, salát, řeřicha, ořechy, brokolice a celozrnné pečivo. Psali jsme také: Jak snížit váhu až o několik kilogramů jediným rozhodnutím. Bez diet a velkého omezování.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu