Lékaři odrazují od takzvaných neštovicových večírků. Proč jsou tak nevhodné a kdy přistoupit k očkování

Děti 06. května 2021 | 09:59 — Klára Sanders
Plané neštovice jsou vysoce infekční virové onemocnění, které se přenáší kontaktem s nakaženou osobou, často se objevuje ve školkách a školách. Protože toto onemocnění většinou děti prodělají v nízkém věku, někteří lidé nechají své děti nakazit schválně, aby už měly nemoc za sebou. Kdo totiž onemocnění jednou prodělal, je jen velmi malá pravděpodobnost, že ho prodělá znovu. Lékaři však před tzv. neštovicovými večírky důrazně varují.
Další 4 fotografie v galerii
Nejlepší je, když se děti planými neštovicemi nakazí přirozenou cestou / Depositphotos

Plané neštovice patří mezi nemoci, které je ideální prodělat v dětství. K nákaze virem planých neštovic dochází nejčastěji mezi 4 a 8 lety věku. Děti si s nemocí obvykle dobře poradí. To v dospělosti je průběh nemoci daleko horší a může mít i vážné následky. A právě proto se staly trendem takzvané neštovicové večírky.

Jakmile se u některého dítka neštovice objeví, rodiče ostatních ratolestí, které ještě nemoc neprodělaly, dělají vše pro to, aby se dostali na neštovicový večírek. V podstatě jde o to, že se k nemocnému nahrnou další zdravé děti a rodiče doufají, že se během společného hraní jejich potomci stihnou nakazit a nemoc díky tomu budou mít brzy za sebou.

Průběh nemoci je v dětství mírnější

Inkubační doba je 10-21 dnů. Poté se mohou objevit první, nespecifické příznaky, tzv. prodromy, které ohlašují příchod onemocnění. U malých dětí obvykle nebývají. Výraznější jsou u dětí starších 10 let a u dospělých mohou být i závažnější. Je totiž prokázáno, že dětem nepůsobí plané neštovice takové komplikace jako dospělému člověku. I průběh onemocnění je většinou mnohem mírnější a některé děti kromě svědění nepociťují žádné zvláštní příznaky či omezení. To ovšem platí pouze v případě, že se nakazí v době, kdy neprodělávají jiné onemocnění. Lékaři ale před neštovicovými večírky důrazně varují.

Lékaři radí: Neúčastnit se

Najdou se pediatři, kteří proti neštovicovým večírkům za určitých okolností nic nenamítají, ale převládají jednoznačně ti, kteří je odsuzují. Malí caparti si totiž mezi sebou nemusejí přenést jen neštovice, ale i další infekční nemoci. Navíc to, že mladší děti se s nemocí lépe poperou, nemusí být vždy pravidlo. „Plané neštovice mohou být závažným onemocněním, a proto nedoporučuji žádné neštovicové party a vystavování dítěte tomuto onemocnění,”  podotkla například slovenská pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Pokud totiž dítě aktuálně zápasí s jinou nemocí, která mu oslabuje imunitu, může pak plané neštovice snášet mnohem hůř. A často si rodiče ani nemusejí všimnout, že jejich dítko má rýmu nebo že trochu pokašlává. Následky přitom mohou být skutečně vážné a neštovicový večírek může nakonec vyústit i v zápal plic či zánět mozkových blan. V krajním případě může dítě na komplikace spojené s planými neštovicemi i zemřít.

Kdy přistoupit k očkování

Pediatři v drtivé většině zastávají názor, že je nejlepší vše ponechat přirozenému vývoji. „Když přijdou plané neštovice včas, většina dětí toto onemocnění překoná,” potvrdila MUDr. Marta Špániková. Pouze v případě, že se dítě nenakazí přirozenou cestou ani během prvních let základní školy, mohou rodiče zvažovat jinou alternativu. Lékaři tehdy obvykle doporučí dítě naočkovat, aby se v pozdějším věku vyhnulo vážnějším komplikacím. Psali jsme také: Dětské nemoci, které jsou vysoce nakažlivé. Rozpoznejte příznaky páté a šesté nemoci.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu