Masáž rozhodně není zbytečný luxus, naopak. Zjistěte, která je nejlepší pro vás

Zdraví 03. května 2021 | 15:05 — Marcela Plachá
Masáž rozhodně není zbytečný luxus. Naopak. Masáže jsou léčivé a přinášejí úlevu tělu i duši. Kdo chodí pravidelně na masáž, bývá fyzicky i psychicky odolnější. Zatímco některé masáže spíše pohladí, jiné jsou i velmi razantní.
Další 4 fotografie v galerii
Masáž je osvědčený terapeutický prostředek / Depositphotos

Nechat se hýčkat, nebo si raději dopřát trochu tvrdší péči? Masáž umí uklidnit, léčit i prolomit fyzické či psychické blokády a řádně protáhnout tělo. Vyberte si dle libosti:

Druhy masáží

Relaxační

- zbavuje napětí, uvolňuje, odvádí toxiny a podporuje krevní oběh. Obvykle se provádí za zvuku příjemné hudby, při aroma svíčkách a s vonnými olejíčky.

Lymfatická

– pro celkovou očistu. Je vhodná zejména při otocích a hromadění toxinů v těle. Funguje tak, že masér hněte v rytmu svaly. To rozproudí mízu v těle - lymfu. Hmaty mají menší tlak i frekvenci. Proto je lymfatická masáž ideální pro pacienty se zdravotními potížemi, kteří na klasickou sportovní masáž nemohou.

Sportovní

– je vhodná zejména pro namožené a unavené svaly či při velkém fyzickém vyčerpání. Zotavuje po podání výkonu, ale je skvělá i na jeho přípravu. Může být léčebná, přípravná, pohotovostní i taková, která odstraňuje únavu.

Reflexní (akupresurní)

– typ nepřímé masáže, která je prováděna na chodidle a nártu nohou, kde jsou důležité (akupresurní) body, pomocí kterých lze ovlivňovat veškeré orgány. U této masáže snadno usnete, protože vás jemně uvede do relaxačního stavu.

Bowenova

– velmi jemná manipulace s měkkou tkání, kdy terapeut svými prsty nebo palci pohybuje kůží přes sval nebo šlachu, poté vyvine velmi jemný tlak a po krátké čekací době a stále pod stejným tlakem sklouzne s kůží zpět; mezi jednotlivými sériemi pohybů jsou asi 2minutové pauzy.

Shiatsu

- obnovuje energetickou rovnováhu těla. Pomocí protahování, tlaku a manipulace s tělem dochází k dynamickému uvolňování bloků a napjatých partií. Ovlivňuje nejen fyzické tělo, ale i emocionální a mentální stav ošetřovaného. Obvykle probíhá na podložce na zemi, ošetřovaný je při masáži oblečený a nepoužívají se žádné oleje ani emulze.

Ájurvédská

– extra jemná masáž charakteristická přesně vedenými tahy, protahováním, přetáčením a stimulací akupresurních bodů. Maséři používají při ájurvédské masáži čistě přírodní éterické oleje.

Thajská

– má prvky strečinku a jógy. Dochází při ní k důkladnému protažení, razantnímu uvolnění ztuhlých svalů a rozproudění krve. Je velmi vhodná nejen jako prevence, ale i při léčení.

Breussova

– zaměřená zejména na záda. Uvolňuje nervy kolem páteře, regeneruje svaly i ploténky. Základem je vtírání třezalkového oleje do okolí páteře, hlavně meziobratlových plotének. Je ideální, pokud vás bolí záda, brní a mravenčí.

Kraniosakrální

– zaměřuje se na měkké tkáně a tělní tekutiny. Rozeznává poruchy kraniosakrálního systému, kam patří hlava, páteř a křížová kost, propojené pomocí „pulzů“ obíhajícího mozkomíšního moku. Poruchy se napravují pomocí lehkého tlaku na různá místa systému; tímto způsobem se normalizuje proudění tekutiny a energie.

Baňkování

– používá předem zahřátých nádobek, většinou skleněných, které při chladnutí vyvíjejí podtlak na kůži a podkoží. Působí nepřímo přes jednotlivé reflexní zóny na příslušné orgány. Je velmi účinná při dlouhotrvajících potížích. Překvapí vás, že správnou masáží se dají uzdravit i zuby, jak jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu