Zarůstající nehet je velmi nepříjemná záležitost. Zakročte včas a vyhněte se jeho bolestivému trhání

Zdraví 25. března 2022 | 09:34 — Zuzana Procházková
Zarostlý nehet může pořádně potrápit. Nejčastěji se vyskytuje na palci u nohy, ale výjimkou nejsou ani jiné prsty. Projevuje se zprvu typickou bolestí na dotek, zarudnutím a otokem. Pokud včas nezakročíte, může se přidat infekce a hnisavý zánět. Poradíme vám, co na zarůstající nehet funguje nejlépe.
Další 3 fotografie v galerii
Zarostlý nehet může znepříjemnit nejen chůzi / Depositphotos

Zarostlý nehet vznikne v momentě, kdy se kraj vašeho nehtu zakřiví či zalomí a zaroste do okolní kůže. To může způsobit bolest, zarudnutí a otok. Při neléčení se dané místo infikuje, tvoří se hnis a je nutné vyhledat lékaře. Zarůstání nehtů trápí jak ženy, tak muže bez rozdílu. Nejčastěji jsou postiženy palce u nohou.

Nejčastější příčiny zarůstání nehtů

  • nevhodná obuv (příliš těsná obuv, kdy vznikají otlaky),
  • nevhodná péče o nehty (zastřihávání do oblouku),
  • dědičná dispozice,
  • úraz,
  • metabolická onemocnění, hormonální nerovnováha a nadváha.

Aby se zabránilo infekci, je důležité začít léčit zarostlé nehty hned, jakmile zpozorujete první příznaky, tedy bolest a zarudnutí daného místa. K tomu vám může pomoci některý z níže uvedených tipů, jak léčit zarostlé nehty.

1. Namáčení v teplé mýdlové vodě

Namáčení v teplé mýdlové vodě může pomoci snížit otok a zmírnit bolest postiženého místa. Nohu si můžete třikrát denně namáčet v teplé mýdlové vodě po dobu zhruba 20 minut. Do koupele můžete také přidat epsomskou sůl, která zmírňuje otoky a působí dezinfekčně.

2. Namáčení v jablečném octě

Jablečný ocet má v přírodní kosmetice i přírodním léčitelství mnoho využití včetně zarostlých nehtů. Udává se, že má antiseptické a protizánětlivé účinky a dále tlumí bolest. Jestliže chcete jablečný ocet vyzkoušet, pak si připravte nádobu s teplou vodou a přidejte do ní čtvrt šálku jablečného octa. Postižené místo namáčejte každý den po dobu 20 minut.

3. Použití vaty nebo dentální nitě

Dle Mayo Clinic se doporučuje zastrčit malé kousky vaty či voskované dentální nitě pod okraj zarostlého nehtu, aby se podpořil správný růst nehtu. Abyste zároveň minimalizovali riziko šíření bakterií a zvýšení bolesti, tak je vhodné vatu nebo dentální niť před aplikací důkladně vydezinfikovat.

4. Použití antibiotické masti

Použití volně prodejné antibiotické masti nebo krému může podpořit hojení a pomoci snížit riziko infekce. Aplikujte mast na postižený nehet podle pokynů od výrobce na obalu produktu, obvykle je to až třikrát denně. Po aplikaci nezapomeňte nehet obvázat.

5. Nošení pohodlných bot i ponožek

Příliš těsné boty a upnuté ponožky ze syntetického materiálu jsou považovány za hlavní příčinu zarůstání nehtů. Abyste předešli zarůstání nehtů, zabránili rozvoji či zhoršení již zarostlého nehtu, noste pohodlnou obuv s dostatkem místa v lůžku na noze a také volte příjemné bavlněné ponožky. Během procesu hojení je ideální nosit boty co nejvolnější, abyste omezili tlak na nehty na nohou.

6. Používání chrániče prstů nebo ortézy

Chránič prstů poskytuje tlumicí bariéru pro zarostlé nehty. Chrániče prstů jsou k dispozici jako kroužky, které se nasadí kolem postižené oblasti nebo jako kryt na celý prst. Co se týká ortéz, tak ty jsou obvykle vyrobeny z tenkého adhezivního kompozitního materiálu a jsou přilepeny k horní části prstu. Mají pomoci chránit vaši pokožku před ostrým zarostlým nehtem a zvedat okraje nehtu v průběhu toho, jak váš nehet roste. Dále čtěte: Je čas na jarní očistu organismu aneb Proč a jak tělo nelépe detoxikovat. Například pomocí ostropestřce či aloe vera.

Zdroj: mayoclinic.org, healthline.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu