Jak se zbavit závislosti na sladkém? Nejdůležitější je spánek, vyvážený jídelníček a práce se stresem

Zdraví 20. března 2023 | 09:30 — Zuzana Procházková
Znenadání vás popadne chuť na čokoládu, kterou musíte uspokojit? Závislost na cukru dokáže být pěkně zrádná a mnoho lidí právě kvůli ní není schopno dlouhodobě dodržovat správné stravovací návyky a zdravý jídelníček. V tomto článku se proto zaměříme na několik kroků, které jsou dle mnoha výživových specialistů účinnou cestou ke skoncování závislosti na sladkém.
Další 3 fotografie v galerii
Závislost na sladkém bývá spojená s negativními emocemi a stresem / Depositphotos

Co je to vlastně chuť na sladké? Lze ji chápat jako nějakou intenzivní, nutkavou, až řekněme abnormální touhu sníst nějaký sladký pokrm. Po konzumaci daného sladkého jídla se dostaví krátkodobý pocit potěšení, radosti, uspokojení či štěstí. To se děje kvůli vyplavení hormonu dopaminu. Detailně si o tom pojednává tato zahraniční studie. Právě z toho důvodu závislost na sladkém vzniká poměrně jednoduše a často, neboť tím lidé zajídají špatnou náladu, depresi nebo se sladkým vypořádají po konfliktech.

Faktory vzniku chuti na sladké

Chuť na sladké pokrmy může způsobovat mnoho různých faktorů, ať už se jedná o ty fyziologické nebo psychologické. Samozřejmě hraje i velkou roli prostředí. Mnoho lidí má chuť na sladké zafixovanou například při cestě z práce, kdy si vezmou domů zákusek, neboť se právě na tuto událost těší celý den. Zajímavostí je, že chuť na sladké je ovlivněna také pohlavím. bylo zjištěno, že ženy zažívají zhruba dvakrát více případů enormní a neodolatelné chuti na sladké. O tom pojednává například tato studie.

A jak tedy postupně, ale natrvalo, odbourat závislost na sladkém? Zeptali jsme se kouče a specialisty v oblasti zdravého životního stylu Pavla Holečka, jaké kroky jsou podle něj nejdůležitější.

1. Kvalitní spánek

V dnešní moderní a hektické době je spánek velmi často podceňován nejen mezi dospělými, ale také u dospívajících. Dlouhodobý nedostatek spánku má však na psychickou i fyzickou stránku tělu téměř devastující účinky. Pakliže bychom to měli vztáhnout pouze na chuť na sladké, tak nedostatek spánku způsobuje změnu hormonů leptinu a ghrelinu, jinak také hormon hladu a sytosti. Důsledek je zcela jasný. Koncentrace leptinu klesá a hladina ghrelinu naopak stoupá. To má za následek menší pocit sytosti a zvýšený apetit. Ve výsledku místo toho abychom jedli vyváženě, tak máme velkou potřebu mlsat a navíc jsme nenasytní. Spánek hraje proto zcela stěžejní roli pro odbourání závislosti na sladkém.

2. Vyvážený a kvalitní jídelníček

Druhým stěžejním bodem je zaměření se na váš jídelníček, který si klidně nechte sestavit výživovými odborníky, abyste v něm měli dostatek energie. Tím se pochopitelně myslím vyvážený poměr bílkovin, sacharidů, tuků, vlákniny, spolu s vitamíny a minerály. Zároveň je potřeba si uvědomit, že ať už jíte málo nebo moc, v obou případech si můžete vybudovat závislost na sladkém. Větší sklon k tomu však mívají lidé s deficitem, neboť na ně útočí hlad a chutě, tedy smlsnou první, na co přijdou. Proto se zaměřte na vyvážený a zdravý jídelníček a uvidíte, že velmi brzy vás budou chutě na sladké samy opouštět.

3. Nenechte se ovládnout stresem a negativními emocemi

Třetím bodem je zvládání stresu a jiných negativních emocí, neboť velká část závislosti na sladkém je spojena právě se zajídáním špatné nálady a se stresem. Samozřejmě není možné, abyste se stresu a negativním emocím vyhnuli, ale je potřeba se to naučit zvládat. Buď to zvládnete sami, nebo si můžete najít pomoc odborníka či kouče. Pakliže se do toho chcete pustit sami, pak je dle specialisty Pavla Holečka účinný pohyb jakožto nejvíce přirozený způsob vypořádání se se stresem a špatnou náladou. Dále poté spoustě lidem pomáhá meditace, saunování, otužování, či dokonce četba knížky. Je na vás, jaká metoda vám pomůže. Dále čtěte: Jen sedy-lehy nestačí. Se svaly na břiše pomůže rotační disk, prkno a další cviky, které zvládnete i doma.

Autorský článek, další zdroj: Science Direct, Eating Disorders.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu