Bojujte se sezónní alergií účinně a užijte si jaro bez rýmy a oteklých očí

Zdraví 23. března 2023 | 14:06 — Anna Novotná
Sezóna chřipek a nachlazení se konečně chýlí ke konci. Ne každý ale teplejší počasí vítá, protože jde zároveň o období, kdy se ke slovu opět ve větší míře dostávají alergie. Máme pro vás tipy, jak se jim účinně bránit a alespoň zčásti se z jarní přírody radovat.
Opuchlé oči jsou běžným příznakem sezónních alergií / Shutterstock

Žijeme v době, která s sebou přináší řadu výhod, ale i některá úskalí. Jedním z nich je neustále se zvyšující počet lidí trpících nějakou formou alergie. Celosvětově jde o zhruba třetinu populace, v rámci Česka se dokonce hovoří až o 40 % obyvatel.

Nejde o sezónní záležitost

Zdaleka nejde jen o sezónní záležitost, přesto se s nastupujícím jarem četnost a intenzita alergických reakcí přirozeně zvyšuje. Nejčastějšími alergeny jsou v tomto období pyly větrem opylovaných rostlin, které u postižených jedinců následně vyvolávají různě silnou alergickou reakci. Mezi nejčastější spouštěče jarních pylových alergií patří bříza, líska a olše, mezi méně časté pak dub, vrba nebo jilm. Na ty od poloviny května navazují trávy, vůbec nejsilnější alergen v rámci naší populace. Alergici jsou navíc hlavní rizikovou skupinou pro vznik a rozvoj astmatu, kterým podle odhadů odborníků celosvětově trpí asi 300 milionů lidí. Velmi alarmující je i předpoklad, že se do roku 2025 počet nemocných navýší o dalších 100 milionů. 

Příznaky sezónních alergií se mohou člověk od člověka lišit, protože každý organismus reaguje po svém, přesto je lze do určité míry zobecnit. 

Mezi příznaky, které mohou souviset s alergií, patří:

  • kýchání
  • vodnatá rýma, ucpaný nos
  • slzení, svědění, zarudnutí očí
  • svědění v krku, v nose i v uších
  • bolesti hlavy
  • vyšší únava
  • kašel
  • sípání
  • dušnost

Projevy alergie nepodceňujte

Přestože jsou dnes alergie běžnou součástí našich životů, není radno je podceňovat. Zanedbaná léčba může vést až k rozvoji astmatu a v neléčené formě k dlouhodobým - i velmi závažným - zdravotním komplikacím. Proto v případě, že opakovaně trpíte některým z uvedených symptomů, zvažte návštěvu odborného lékaře – alergologa, který provede potřebné testy a vyvodí relevantní závěr. 

Alergeny, které u pacienta spouštějí alergickou reakci, se mohou lišit také v souvislosti s prostředím, a nutno dodat, že ty vnitřní lze odstranit lépe. Uzavřené prostory obecně se dají relativně snadno vyčistit a zbavit dráždivých látek, takže i v době nejvyššího výskytu alergizujících pylů v ovzduší se alergik může cítit doma nebo v zaměstnání dobře. To ovšem pouze za předpokladu pečlivého dodržování určitých pravidel.

Pravidla pro alergiky

  • V době vysokého výskytu pylu v ovzduší maximálně omezte pobyt venku, příležitostně zvažte nošení účinné obličejové masky, zejména ve větrných dnech. 
  • Jezdíte-li autem, pak nešetřete na kvalitních pylových filtrech a jejich údržbě, jak doporučuje i MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha.
  • Okna větrejte s rozmyslem, ideálně brzy ráno, případně bezprostředně po dešti.
  • Průběžně sledujte pylové zpravodajství, kde se dozvíte, jaké pylové alergeny jsou aktuálně dominantní.
  • Po příchodu domů se co nejdříve osprchujte, případně umyjte vlasy a převlékněte se, abyste se zbavili pylových částí, které na vás přes den ulpěly.
  • Vyhýbejte se cigaretovému kouři, který může příznaky alergické rýmy zhoršovat.
  • V létě používejte k ochlazování domácnosti klimatizaci s HEPA filtrem namísto klasických ventilátorů.
  • Nemněte si oči a vyhněte se i nošení kontaktních čoček, protože tím můžete uvolnit ještě více dráždivých látek a situaci zhoršit. „Oční alergie, neboli alergická konjunktivitida, je důsledkem poruchy imunitního systému. V momentě, kdy se alergeny dostanou do očí, způsobí podráždění oční spojivky, která se následně zanítí. Oči začnou svědět, pálit nebo opuchat,“ uvádí MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha. 
  • Podrážděným očím udělají dobře například obklady ze světlíku lékařského, případně oční kapky z lékárny, které obvykle přinesou rychlou úlevu. Pokud se ale potíže do tří dnů nezlepší, je namístě vyhledat lékaře, který zvolí vhodnou léčbu. Dlouhodobě neléčená oční alergie může vést až k závažným komplikacím, kdy alergický zánět postihne také rohovku. Vhodné nejsou pro alergiky ani kontaktní čočky - nevhodnou manipulací s nimi hrozí zanesení alergenu přímo do očí. Při nošení čoček navíc není možné používat oční kapky. Pro ty, kdo z nějakého důvodu nechtějí zůstat odkázáni na brýle, pak může být vhodným řešením laserová nebo nitrooční operace.

Kvalitní technologie pomohou

Je jasné, že i kdybyste zůstali po celou pylovou sezónu doma, není ve vašich silách zcela se venkovním alergenům vyhnout. Vhodným řešením, jak vytvořit i v inkriminovaném čase co nejzdravější prostředí, je pořízení kvalitní čističky vzduchu s HEPA filtrací, která zajistí maximální odstranění případných alergenů.

Čistička vzduchu alergikům pomůže

Vysoce účinná je například čistička Dyson Purifier Hot+Cool formaldehyde, která automaticky detekuje a zachytává škodlivé látky, a dokáže zneškodnit téměř 100 % i těch nejdrobnějších částic. Zároveň přístroj speciální disponuje technologií, díky které je schopen nasát také vzdálenější nečistoty a vytvořit zdravé prostředí v celé místnosti. Čistička Dyson umí v prostoru udržet i nastavenou teplotu, působí tedy podle potřeby jako klimatizace nebo topení. Navíc má funkci nočního režimu, takže během spánku neruší zvukem ani výrazným osvětlením. 

Efektivn úklid je základ

Důležitou roli v udržování zdravého prostředí nejen pro alergiky hraje také efektivní úklid. V tomto směru je nejlepší pořídit si vysavač s pokročilou filtrací. Vhodným kandidátem je třeba ultra lehký akumulátorový vysavač Dyson V12 slim s plně utěsněným systémem filtrace, který je schopen zachytit až 99,99 % mikroskopických částic už od velikosti 0,3 mikronu. Do místnosti pak vypouští čistší vzduch než nasává. Díky integrovanému laseru umí odhalit také skryté, okem neviditelné nečistoty. 

Zdroj: vfn.cz, pylovasluzba.cz, MUDr. Lucie Valešová.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu