Pro ženy po čtyřicítce: Co a kdy jíst, abyste nepřibrala, včetně příkladu konkrétního jídelníčku

Zdraví 06. srpna 2023 | 07:35 — Anna Novotná
Jídelníček pro ženy po čtyřicítce by měl být zaměřen na zdravou stravu, která pomůže udržet zdravou váhu a podpoří celkové zdraví. Určitě je důležité zaměřit se na příjem bílkovin a vyhnout se prázdným kaloriím. Bílkoviny jsou důležité pro udržení svalové hmoty a metabolismu. V tomto článku se dozvíte nejdůležitejší informace o správném stravování včetně příkladu jídelníčku pro ženy po čtyřicítce.
Další 1 fotografie v galerii
Je důležité zaměřit se na příjem bílkovin a vyhnout se prázdným kaloriím / Depositphotos

Jídelníček pro ženy po čtyřicítce by měl být zaměřen na zdravou stravu, která pomůže udržet zdravou váhu a podpoří celkové zdraví. Důležitým aspektem je také snižování příjmu nezdravých tuků a cukrů. Tyto potraviny mohou způsobit zvýšení hladiny krevního cukru a cholesterolu a zvýšit riziko vzniku srdečních chorob a dalších zdravotních problémů. Místo toho by měla být strava zaměřena na zdravé tuky, jako jsou olivový olej, avokádo, ořechy a semena, a na přirozeně sladké potraviny, jako jsou ovoce.

Pokud se chcete udržet po čtyřicítce ve formě, je důležité dbát na několik faktorů, které mohou mít vliv na úspěch vaší stravy a celkové zdraví:

Zvýšit příjem bílkovin: Bílkoviny jsou důležité pro udržení svalové hmoty a metabolismu. Proto byste měli zvýšit příjem bílkovin alespoň o 10-20 %.
Vyhnout se prázdným kaloriím: Vyhněte se prázdným kaloriím z procesovaných potravin, cukrů, sladkostí a alkoholu.
Konzumovat více zeleniny a ovoce: Zelenina a ovoce jsou bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, která pomáhá udržet zdravé trávení a zlepšuje celkové zdraví.
Přidat celozrnné potraviny: Celozrnné potraviny jsou bohaté na vlákninu a další důležité živiny. Vyhněte se bílému chlebu, rýži a těstovinám a snažte se nahradit je celozrnnými alternativami.

Konzumovat zdravé tuky: Zdravé tuky, jako jsou olejovité ryby, olivový olej, avokádo a ořechy, jsou důležité pro zdraví srdce a mozkovou funkcí.
Správná hydratace: Pijte dostatek vody a vyhněte se sladkým nápojům a alkoholu.
Pravidelně cvičte: Pravidelný pohyb a cvičení jsou důležité pro udržení svalové hmoty a metabolismu. Zařaďte procházky. Auto nebo MHD vyměňte za chůzi nebo kolo, pokud je to možné.

Důležité je si uvědomit, že každá žena má odlišné potřeby a preference, takže je důležité přizpůsobit stravu a cvičení svým individuálním potřebám a chuťovým preferencím. Pokud máte nějaké zdravotní problémy nebo potřebujete konzultaci ohledně vaší stravy, obraťte se na odborníka na výživu nebo lékaře.

Zde je několik tipů, jak sestavit zdravý jídelníček:

Snídejte zdravě - Snídaně by měla být výživná a obsahovat dostatek bílkovin, vlákniny a zdravých tuků. Dobrou volbou může být například jogurt s ovocem a ovesnou kaší, celozrnný toast se šunkou a vejcem, nebo smoothie s ovocem a zeleninou.

Dejte si menší porce - Pokud chcete udržet váhu, je důležité omezit množství jídla, které jíte. Snažte se jíst menší porce a jíst pomaleji, aby vaše tělo mělo čas na signál nasycení.
Zahrňte do své stravy dostatek bílkovin - Bílkoviny jsou důležité pro udržení svalové hmoty a metabolismu. Snažte se zahrnout do své stravy dostatek bílkovin z různých zdrojů, jako jsou maso, ryby, vejce, luštěniny a ořechy.

Zvolte zdravé tuky - Zdravé tuky jsou důležité pro správnou funkci těla a mohou také pomoci udržet pocit sytosti. Zahrňte do své stravy zdravé tuky z různých zdrojů, jako jsou avokádo, olivový olej, ořechy a semínka.

Omezte příjem cukru - Cukr může být škodlivý pro zdraví a může také přispět k přibírání na váze. Snažte se omezit příjem cukru a vybírejte spíše potraviny s nízkým glykemickým indexem, které budou postupně uvolňovat energii do vašeho těla.

Zahrňte do své stravy dostatek ovoce a zeleniny - Ovoce a zelenina jsou důležité pro zdraví, obsahují důležité vitaminy, minerály a vlákninu. Snažte se jíst různé druhy ovoce a zeleniny, ideálně sezónní.

Příklad jídelníčku pro ženu po čtyřicítce

Den 1:

  • Snídaně: Celozrnný toast s avokádem a rajčetem, ovoce, šálek čaje nebo kávy
  • Svačina: Jablko, pár oříšků
  • Oběd: Quinoa salát s kuřecím masem, zeleninou a dijonskou omáčkou
  • Svačina: Jogurt s ořechy a ovoce
  • Večeře: Grilovaný losos s brokolicí a bramborem, šálek zeleného čaje

Den 2:

  • Snídaně: Omeleta s špenátem a sýrem, celozrnný toast, šálek kávy nebo čaje
  • Svačina: Plátek krůtího masa, šálek bílého jogurtu, ovoce
  • Oběd: Restovaná rýže s kuřecím masem, zeleninou a zázvorem, šálek čaje
  • Svačina: Smoothie s ovocem a zeleninou, několik mandlí
  • Večeře: Kuřecí maso s quinoou a zeleninou, šálek zeleného čaje

Den 3:

  • Snídaně: Tvaroh s ovoce a ořechy, celozrnný toast, šálek kávy nebo čaje
  • Svačina: Mrkev, sýr
  • Oběd: Pečená ryba s bramborami a zeleninou, šálek čaje
  • Svačina: Celozrnný chléb s pomazánkou z tuňáka a zeleniny, ovoce
  • Večeře: Krůtí steak s fazolovým salátem a čerstvým zeleným salátem, šálek zeleného čaje

Den 4.

  • Snídaně: Ovesná kaše s ovocem a ořechy, nebo celozrnný toast se šunkou a vejcem, čaj nebo káva bez cukru.
  • Svačina: Ovoce, zelenina nebo jogurt s ořechy.
  • Oběd: Grilovaná kuřecí prsa s quinoou a zeleninou, nebo těstoviny s rajčaty a bazalkou, zeleninový salát s olivovým olejem a octem.
  • Svačina: Celozrnný chléb s humusem a zeleninou, nebo sýr a zeleninové tyčinky.
  • Večeře: Grilovaný losos s bramborovou kaší a dušenou zeleninou, nebo pečená kuřecí prsa s quinoou a zeleninou, zeleninová polévka s celozrnným chlebem.
  • Před spaním: Někdy se může stát, že jdete spát později a máte před spaním hlad. Můžete si dát zeleninu nebo třeba jeden bílý jogurt (ne smetanový). Např. Nastrouhaná salátová okurka s bílým jogurtem je skvělou volbou. Stačí okurku nastrouhat, smíchat s bílým jogurtem, osolit a opepřit a lahodná zdravá rychlovka je na stole.

Rada na závěr

Je důležité si uvědomit, že každá žena má odlišné potřeby a preference, takže je nutné přizpůsobit jídelníček svým individuálním potřebám a chuťovým preferencím. Pokud máte nějaké zdravotní problémy nebo potřebujete konzultaci ohledně vaší stravy, obraťte se na odborníka na výživu nebo lékaře.

Autorský článek, další zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov, www.mayoclinic.org, www.eatright.org, www.nutritiondata.self.com, knihy o zdravé výživě "Zdravý jídelníček" od Jaroslava Doubravy nebo "Jíst, aby se tělo uzdravilo" od Dr. Joshuy Axe.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu