Čtyři nejzdravější oleje. Výtečně ochutí jídlo a pomohou našemu tělu

Zdraví 09. října 2017 | 16:16 — Ilona Cílková
Umíte si vybrat správný a zdravý olej na vaření? Nabídka v obchodech je skutečně široká a v regálech najdete množství olejů, o kterých jste dříve ani neslyšeli.
Dalších 6 fotografií v galerii
Jaké jsou nejzdravější oleje pro naši kuchyni? / Shutterstock

Za zdravějšími alternativami nemusíte chodit do drahých obchodů s bio potravinami, stačí si správně vybrat v běžném obchodě.

Jaké jsou nejzdravější oleje pro naši kuchyni?

Extra panenský kokosový olej

Tento olej je už dnes mnohem dostupnější i v běžných obchodech. Kokosový olej má všestranné využití. Můžete si jím natírat tělo, vařit s ním a dokonce i smažit. Má totiž vysokou tepelnou odolnost. Kokosový olej obsahuje množství nasycených tuků, ale je velmi lehce stravitelný a proto je výborný hlavně pro sportovce a aktivní lidi. Stejně tak se hodí pro lidi, kteří se snaží zhubnout. Tuky z extra panenského kokosového oleje se neukládají jako tuková tkáň, protože se zpracovávají v játrech. Samozřejmě to neplatí, pokud jste sedavý typ člověka, který si vychutnává jídlo ve velkém množství a bez pohybu. Za normálních okolností se kokosového oleje se nemusíte bát, naše tělo potřebuje nasycené i nenasycené tuky.

Avokádový olej

Avokádový olej obsahuje podobně jako olivový olej, mononenasycené mastné kyseliny, ale také nasycené a polynenasycené tuky. Ideální je do studené kuchyně, do salátů nebo například na chléb se sýrem, podobně jako olivový olej. Pomáhá lidem se srdečně-cévními chorobami. Výborný je pro lidi se zhoršujícím se zrakem a pomáhá také léčit nezdravou pokožku, především lupénku.

Extra panenský olivový olej

Olivový olej mezi nejzdravější oleje vůbec. Mnoho restaurací a také domácností používá olivový olej na vaření a také smažení. Extra panenský olivový olej obsahuje mononenasycené mastné kyseliny a je ideální do studených pokrmů, stejně jako avokádový. Na smažení jsou speciální olivové oleje. Tento olej nás chrání před srdečně-cévními chorobami a pravidelnou konzumací dokáže snižovat cholesterol v krvi. Konzumovat by ho měli pacienti s cukrovkou. Podporuje funkci mozku a díky vitamínu E zlepšuje stav pleti a celé pokožky.

Vepřové, husí sádlo a lůj

Ano, čtete správně. Rostlinné tuky jsou velmi zdravé, ale stejně zdravé jsou i živočišné. Pozor však na to, jaké. Naše babičky vařily a smažily jedině na živočišných tucích, avšak všechny pocházely z domácí výroby, ze zvířat, která byla chována na dvoře, pásla se na loukách a byla krmena výlučně přírodními krmivy. Proto byly tyto tuky bohaté na mononenasycené a nasycené tuky. Vepřové sádlo je navíc bohaté na vitamin D. Sádlo jako pleťový krém používaly naše babičky běžně.

A jak můžete sádlo ještě použít?

Tak třeba zábaly z husího či vepřového sádla slouží k léčbě kašle, průduškových onemocnění a nachlazení. Látka se namočí do teplého sádla, přiloží na hrudník, který se ještě zabalí do další vrstvy látky tak, aby byl člověk co nejvíce v teple. Možná se vám bude podobná rada v nadcházejícím sychravém počasí hodit.

Související články
Kyberchondrie: Koho nejvíce ohrožuje?
Káva bez kofeinu ano či ne?
Jak omezit sůl v potravě? Není to nic složitého, chce se jenom zamyslet
Komentáře
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Čína bojuje proti emisím. Spustila na vodu první čistě elektrickou nákladní loď světa

Živý stromek nesnáší přechod do tepla. Postarejte se o...

Vyrobte si originální nástěnku na vzkazy či fotografie....

Nebezpečné vánoční mlsání: Nevhodné potraviny mohou být...

Červeného vína se nemusíte vzdát. Jen se ho naučte pít a...

Místo rozkvetlé zahrady zelený dům. Jde to i jednoduše

Špinavá okna lze umýt i v zimě. Jen je potřeba dodržet pár...