Léčivá síla skořice. Odhalte pozitivní vliv na vaše tělo

Zdraví 02. listopadu 2017 | 14:32 — Monika Moorová
Skořice je díky svému složení typickým kořením pro chladné období. Dokáže prohřát náš organismus a navíc umí povzbudit i imunitní systém. A nejen to! Skořice je velmi univerzální koření, které je škoda používat pouze k dochucování jídla.
Dalších 5 fotografií v galerii
Skořice má povzbuzující účinek na naše tělo i mysl, zahánějí chmury, zlepšují náladu a působí jako přírodní afrodiziakum / Shutterstock

V dávné minulosti se skořice vyvažovala zlatem. Za zázračnou ji považovali už staří Řekové a Egypťané. Výborně jim posloužila na mykózy nohou či gastrointestinální problémy. Ve středověku byla po pepři nejpopulárnější kořením.

Skořice je vnitřní vrstva kůry stromu, který je příbuzný vavřínu, tedy bobkovému listu. Existují dvě základní formy skořice: cejlonská skořice je světlejší a jemnější a čínská, která je tmavší a silnější.

Jaký má vliv na naše zdraví?

  • Podporuje imunitní systém
  • Má silné antiseptické účinky
  • Detoxikuje organismus
  • Podporuje trávení
  • Urychluje metabolismus
  • Podporuje pravidelnou stolici
  • Zklidňuje nervový systém
  • Eliminuje stres
  • Zvyšuje pozornost
  • Uvolňuje hleny
  • Odstraňuje plynatost
  • Eliminuje bolesti břicha
  • Podporuje dobrý spánek

Skořice a hubnutí

Skořice je prospěšná i při udržování tělesné hmotnosti. Patří k "hřejivému koření", které podporuje vznik tepla v těle. Pokud organismus produkuje teplo, spálí více energie, a tím i kalorií. Kromě toho pomáhá i při Alzheimerově chorobě. Může blokovat vznik nepříznivých usazenin v mozku a pomáhá je odbourat. Nádherná vůně skořice také aktivuje mozek. Znáte banánovo skořicový hit na hubnutí? O jeho účincích se dočtete v našem dalším článku.

Protirakovinné účinky skořice

Skořice má podle posledních výzkumů i protinádorové účinky. Připisuje se jí totiž schopnost bránit nekontrolovanému bujení buněk. Laicky řečeno jde o to, že skořice k nádoru nepustí dostatek živin a kyslíku. Tyto závěry vyplynuly z americké studie, kdy se extrakt ze skořice podával nemocným s rakovinou či leukémií. Mimo to se ukazuje, že skořice pomáhá snižovat vysokou hladinu cukru a má tak příznivý vliv na cukrovku 2. typu.

Pozor na nadměrnou konzumaci

Při nadměrné konzumaci může skořice u citlivých osob vyvolat alergické reakce, jako jsou vyrážky, kopřivka a podobné nepříjemnosti. Skořice bychom neměli konzumovat více než 4 g denně. Odborníci doporučují, že dostatečné množství je půl až jedna čajová lžička za den. Větší množství může vyvolat nepříznivé účinky. Na vině je látka kumarin, kterou skořice obsahuje. Kumarin je totiž toxický zejména pro játra a ledviny. Proto by si měli dávat pozor hlavně lidé s jaterními problémy.

Komentáře
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Čína bojuje proti emisím. Spustila na vodu první čistě elektrickou nákladní loď světa

Živý stromek nesnáší přechod do tepla. Postarejte se o...

Vyrobte si originální nástěnku na vzkazy či fotografie....

Nebezpečné vánoční mlsání: Nevhodné potraviny mohou být...

Červeného vína se nemusíte vzdát. Jen se ho naučte pít a...

Místo rozkvetlé zahrady zelený dům. Jde to i jednoduše

Špinavá okna lze umýt i v zimě. Jen je potřeba dodržet pár...