Všechno co byste před Vánocemi měli vědět o vanilkovém lusku

Zdraví 30. listopadu 2017 | 13:03 — Monika Moorová
Vanilkový lusk se v běžné domácnosti velmi nevyužívá. Sahají po něm zejména hospodyňky, které ho používají do pečení. Mnohem častěji se k dosažení vanilkové vůně a příchuti používá vanilkový cukr či syntetické aroma.
Dalších 5 fotografií v galerii
I taková nenápadná surovina, jakou je vanilkový lusk dokáže tělu hodně poskytnout / Shutterstock

Věděli jste, že pravý vanilkový lusk nám toho dokáže poskytnout mnohem víc? Obsahuje totiž množství tělu prospěšných látek, pozitivně ovlivňuje nervový systém, a dokonce má i antioxidační účinky. Přečtěte si, jaké výhody přináší konzumace pravé vanilky.

Co byste měli vědět o vanilce?

Vanilka pravá je tropická teplomilná rostlina, která se pěstuje především v Mexiku či na Madagaskaru. Charakteristická je svými krásnými žlutými či bílými květy. Plody jsou vanilkové lusky, ze kterých se vyrábí vanilkové aroma i cukr.

Plody vanilky se sklízejí těsně před zralostí. Následně se podrobují umělé fermentaci, přičemž vzniká vanilin. Ten se používá právě v potravinářském průmyslu. Přestože má vanilka pravá velmi pěkné květy, je třeba si rozmyslet, zda ji začnete v našem zeměpisném pásmu pěstovat jako domácí či skleníkovou okrasnou rostlinu. Kvést totiž začíná, až když doroste do výšky přibližně tří metrů, přičemž může dosáhnout výšky i dvacet metrů.

Má i léčivé účinky

I taková nenápadná surovina, jakou je vanilkový lusk dokáže tělu hodně poskytnout. Je totiž dobrým zdrojem:

  • sodíku
  • draslíku
  • fosforu
  • hořčíku
  • železa
  • manganu
  • obsahuje vitamín B
  • omega 3 a 6 mastné kyseliny

Jak působí vanilka na náš organismus?

  • Vanilka je bohatá i na antioxidační polyfenoly, podporuje imunitní systém a má antiseptické účinky
  • Působí jako afrodiziakum, způsobuje rozšíření cév a prokrvení
  • Zlepšuje soustředěnost a kvalitu spánku a pozitivně ovlivňuje nervový systém
  • Je účinným přírodním antidepresivem. Zejména její vůně je silnou zbraní proti depresivním stavům

Využijte vanilkový lusk na maximum

Může se zdát, že příležitostí k použití vanilkového lusku je málo. Ve skutečnosti stačí nebát se trochu experimentovat.

  • Tradiční je hlavně její použití do dezertů a zákusků
  • Vanilkový lusk je však ideální ingrediencí i do kávy, horké čokolády, čaje či na dochucení rozličných likérů
  • Využít jej však můžete nejen na sladkosti. Hodí se k lososu, drůbeži, plodům moře, mrkvi nebo chřestu

Lusk můžete použít buď celý, nebo pouze jeho dužinu. Tu získáte podélným naříznutím plodu a vyškrábáním dužiny se semínky pomocí lžičky či nože.

Ani prázdný lusk však nepatří do koše. Stále má totiž dostatek aromatických látek. Můžete ho vložit na delší dobu do nádoby s cukrem a vyrobíte si tak domácí vanilkový cukr. Lusk z vanilky je třeba správně uchovávat. Uložen by měl být v uzavíratelné sklenici na suchém, chladném a tmavém místě. Při nesprávném uskladnění totiž lusk rychle vysychá a ztrácí své výrazné aroma.

Komentáře
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Známý český muzikálový herec po operaci. Má ošklivou jizvu!

Živý stromek nesnáší přechod do tepla. Postarejte se o...

Vyrobte si originální nástěnku na vzkazy či fotografie....

Nebezpečné vánoční mlsání: Nevhodné potraviny mohou být...

Červeného vína se nemusíte vzdát. Jen se ho naučte pít a...

Místo rozkvetlé zahrady zelený dům. Jde to i jednoduše

Špinavá okna lze umýt i v zimě. Jen je potřeba dodržet pár...