Káva bez kofeinu ano či ne?

Zdraví 27. listopadu 2017 | 09:24 — Monika Moorová
Je pro naše tělo prospěšnější káva bez kofeinu nebo ta klasická? A jak je vlastně káva zbavována kofeinu a co to znamená pro vaše zdraví? Pojďme si tyto otázky společně zodpovědět.
Další 2 fotografie v galerii
Konzumace kávy je spojena s řadou názorů týkajících se jejích účinků na zdraví / Pixabay

Konzumace kávy je spojena s řadou názorů týkajících se jejích účinků na zdraví, přičemž názory ohledně prospěšnosti konzumace tohoto nápoje jsou často velmi kontroverzní. V závislosti na tom, komu je takový dotaz kladen, pak někteří tvrdí, že káva je velmi zdravá zatímco jiní se domnívají, že se jedná o velmi škodlivý nápoj. To samé se týká otázky, zda je lepší káva obsahující kofein či ta bezkofeinová.

Jak se káva zbavuje kofeinu

K odstranění kofeinu z kávových zrn vede dvojí cesta, kterou je nutno vykonat ještě před jejich upražením: odstraňování pomocí tzv. Evropského procesu nebo Švýcarského vodního procesu.

Evropský proces k odstranění nežádoucího kofeinu používá chemické prostředky, konkrétně dichlormetan. Ten ve vodném roztoku, ve kterém jsou zrna namočená, odstraní kofein a zrna se pak následně promyjí, aby se zbavila chemické látky. Bohužel, tento způsob má za následek lehce chemický chuťový dozvuk výsledné kávy.

Za zdravější nechemickou metodu lze považovat metodu Švýcarskou, při se odstraní kofein pouze za pomoci vody a aktivního uhlíku. Při této metodě se zrna velmi dlouho máčejí, což má za následek samovolné vypuzování kofeinu ze zrn. „Kofeinová voda“ se pak ještě přefiltruje přes uhlík, který odstraňovanou látku vstřebá. Dlouhé máčení zrn ale bohužel odplavuje i éterické oleje a aroma, a takto zpracovaná káva chutná výrazně jinak. Švýcarská metoda je ale díky absenci chemikálií zdravější než ta Evropská a je schopna odstranit až 99% kofeinu. Její evropská kolegyně to zvládne jen asi  na 97%. Na co si dát při kontumaci kávy pozor? O tématu jsme psali zde.

Je káva bez kofeinu stejně zdravá jako ta s kofeinem?

Ač některé studie o účincích kávy zkoumají kofeinovou i bezkofeinovou, podstatné rozdíly zatím prokázány nebyly. Některé výsledky naznačují, že je nápoj bez kofeinu prospěšnější, jiné zase dospívají ke zjištění, že káva bez kofeinu nijak výrazně zdravější není. V nedávné studii American Diabetes Association však výzkumníci zjistili, že konzumace kofeinové i bezkofeinové kávy je spojena s nižším rizikem vzniku cukrovky.

Studie naznačuje, že některé složky v obou druzích kávy, jako jsou lignany a kyselina chlorogenová, mají prospěšné účinky na metabolismus glukózy a na snížení oxidativního stresu v těle. Jak normální černá káva, tak káva bez kofeinu jsou bohaté na hořčík, což má být spojeno se sníženým rizikem vzniku cukrovky a zlepšením kardiovaskulárních a mozkových funkcí.

Komentáře
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Známý český muzikálový herec po operaci. Má ošklivou jizvu!

Živý stromek nesnáší přechod do tepla. Postarejte se o...

Vyrobte si originální nástěnku na vzkazy či fotografie....

Nebezpečné vánoční mlsání: Nevhodné potraviny mohou být...

Červeného vína se nemusíte vzdát. Jen se ho naučte pít a...

Místo rozkvetlé zahrady zelený dům. Jde to i jednoduše

Špinavá okna lze umýt i v zimě. Jen je potřeba dodržet pár...