Jak udělat tu nejlepší domácí majonézu do bramborového salátu?

Zdraví 23. listopadu 2017 | 13:29 — Monika Moorová
Majonézou se rozumí studené ochucené omáčky, které obsahují slepičí vaječné žloutky. Podle složení dělíme majonézy na majonézy s vyšším obsahem tuku, nízkotučné majonézy, ochucené majonézy a tatarské omáčky.
Další 1 fotografie v galerii
Bez majonézy si vánoční bramborový salát neumíme představit / Shutterstock

Původ majonézy je spojen se jménem francouzského vévody de Richelieu. Podle jedné verze byla poprvé připravena na oslavu vévodova dobytí pevnosti Mahonu na španělském ostrově Menorca v roce 1756. Podle jiné verze ji vévoda de Richelieu připravil sám, vlastnoručně, během obléhání pevnosti Mayenne roku 1757.

Ať tak či onak, majonéza se stala součástí našeho jídelníčku a vánoční bramborový salát si bez ní v mnoha rodinách neumí představit. Majonézu a tatarku můžete samozřejmě pohodlně koupit v každém obchodě. Ovšem nikdy pořádně nevíte, co v ní je. Proč si tedy nezkusit vyrobit majonézu a tatarku doma? Je to skutečně jednoduché a laciné.

Co budeme na majonézu potřebovat?

  • 750 ml studeného slunečnicového oleje
  • jeden žloutek
  • dvě kávové lžíce hořčice
  • špetka soli

Postup

V misce důkladně rozmícháme žloutek a dvě lžíce hořčice. Za stálého šlehání postupně pomalu přiléváme studený olej. Ale skutečně pomalu. Jinak hrozí, že se vám majonéza "zdrcne". Na šlehání můžete použít i ruční mixér. Šlehejte do té doby, dokud nebude majonéza hustá. Nelekejte se hustější konzistence.

Udělejte si domácí tatarskou omáčku

Základem tatarské omáčky je majonéza, recept již znáte. Do majonézy najemno nakrájejte cibuli a sladkokyselé okurky podle chuti. Přidejte polévkovou lžíci cukru, dvě kávové lžičky bílého vína a kávovou lžičku worcesterské omáčky. Osolte. Směs důkladně promíchejte a nechte alespoň dvě hodiny uležet.

Podle odborníků na výživu není majonéza rozhodně tak nezdravá, jak si mnozí myslí. Kvalitní majonézy jsou totiž vyráběny z rostlinných olejů, které obsahují zdraví prospěšné vícenenasycené mastné kyseliny, včetně esenciálních omega 3 mastných kyselin. Lžíce kvalitní majonézy denně, neublíží ani těm, co drží redukční či nízkocholesterolovou dietu. Více o tomto tématu jsme psali zde.

Komentáře
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Známý český muzikálový herec po operaci. Má ošklivou jizvu!

Živý stromek nesnáší přechod do tepla. Postarejte se o...

Vyrobte si originální nástěnku na vzkazy či fotografie....

Nebezpečné vánoční mlsání: Nevhodné potraviny mohou být...

Červeného vína se nemusíte vzdát. Jen se ho naučte pít a...

Místo rozkvetlé zahrady zelený dům. Jde to i jednoduše

Špinavá okna lze umýt i v zimě. Jen je potřeba dodržet pár...