Pět v jednom: Zvláštní zelenina, které je nabitá vitaminy a minerály

Zdraví 22. srpna 2019 | 09:38 — Monika Moorová
Znáte kiwano? Tato exotická plodina chutná jako spojení okurky, banánu, kiwi, limetky a melounu. Obsahuje takové množství vitaminu C a železa, že se pomalu, ale jistě stává velkou konkurencí našich domácích okurek. Seznamte se s okurkou, která pochází z daleké Afriky.
Další 4 fotografie v galerii
Už jste jedli salát z okurky kiwano? / Shutterstock

Že jste o ní ještě neslyšeli? Pojďme se podívat na to, jak chutná a jak je prospěšná našemu zdraví.

Jaký je správný název?

Název kiwano není skutečným jménem plodu, jedná se o obchodní značku jednoho novozélandského producenta, která se celosvětově vžila jako označení tohoto exotického plodu, který najdete i pod označením: horned melon, blowfish fruit, africká okurka, african horned melon, african horned cucumber, jelly melon, hedged gourd, melano.

Výjimečně, ale přece je možné kiwano objevit i na pultech obchodů. Dováží se k nám nejčastěji z Izraele, Střední Ameriky a Nového Zélandu. Zralé kiwano měří přibližně deset až patnáct centimetrů a připomíná všechno jen ne okurku. 

Dužina má velmi specifický vzhled. Barevně je ostře zelená a obsahuje bílá semena, která můžeme rovněž konzumovat. 

Jak kiwano chutná?

Pokud jde konzistenci, vnitřek kiwano připomíná želatinu. Chuť jsme zmínili již v úvodu, všechno to však podtrhuje specifická kyselost, kterou má na svědomí velký obsah vitaminu C. Celkově kiwano chutná velmi osvěživě.

Co kiwano obsahuje?

  • bílkoviny
  • tuky
  • sacharidy
  • minerály jako:
  • draslík
  • vápník
  • železo
  • fosfor
  • hořčík

Již zmíněného vitaminu C obsahuje kiwano ve sto gramech až čtyřicet procent doporučené denní dávky. Kiwano obsahuje i kyselinu listovou. Čeho má tato zvláštní okurka opravdu málo, to jsou kalorie. Je tedy výborná k redukční dietě. 

Jak správně kiwano jíst?

  • Vyberte si kus, který je plně zralý. Bude mít jasně oranžovou slupku s tmavě oranžovými ostny. Lehce jej zmáčkněte prstem - mělo by být trochu poddajné, rozhodně ne zelené a tvrdé jako kámen. Pokud v obchodě zralé kiwano neseženete, kupte si zelené a počkejte, až dozraje.
  • Opláchněte. Slupka sice není jedlá, nicméně jakékoliv ovoce je před krájením dobré omýt, aby se pesticidy a chemikálie ze slupky nedostaly k dužině.
  • Rozkrojte plod příčně na polovinu. Jednu odložte stranou. Je to nejlepší způsob, pokud chcete jíst kiwano jen tak samotné.
  • Chcete-li zrníčka použít v receptu, třeba do ovocného salátu, bude jednodušší rozkrojit kiwano podélně, a vyškrabat je lžičkou. Je to na vás.

Zelenina nebo ovoce?

Kiwano nese název i africký meloun. V této souvislosti je zajímavé, že ačkoli jde o zeleninu, v obchodech se umísťuje převážně mezi ovoce. Za zmínku stojí, že kiwano můžeme klidně pěstovat i v našich podmínkách, protože pokud jde o jeho náročnost, v ničem se neliší od našich klasických okurek. Nepotřebuje nic, jen teplo, slunce, vodu a živiny. (Dále čtěte: Neuvěříte, co se s vaším tělem stane, když sníte meloun. V čem spočívá jeho síla?). 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu