Domácí vývar je lék. Jak udělat ten správný?

Zdraví 18. října 2019 | 08:30 — Monika Moorová
Říkaly to už naše babičky. Vývar je prostě grunt. Ať už si zvolíte kuřecí, slepičí či hovězí, pokaždé tělu dodáte důležité živiny, minerální látky a také vitamíny. A příznivé účinky masového vývaru potvrzují i mnozí odborníci.
Další 3 fotografie v galerii
Dobrého vývaru docílíte pouze s kvalitními surovinami / Shutterstock

Polévky jsou zdravé, moc se po nich netloustne a navíc díky tomu, že nás zasytí, můžeme dalšího chodu sníst výrazně méně. Ale polévky můžeme podávat i jako hlavní jídlo. Některé se dokonce dají označit za lék. Takovým případem je právě silný masový vývar a to jak kuřecí, tak i hovězí. Pojďme se podívat, jak našemu tělu masový vývar pomáhá. 

Co všechno dokáže masový vývar?

  • Zasytí vás na delší dobu, díky tomu nebudete mít pořebu sníst další jídlo.
  • Neobsahuje mnoho kalorií. Když odstraníte tuk, je vhodný i při dietách.
  • Podporuje látkovou výměnu.
  • Obsahuje mnoho minerálních látek (draslík, hořčík, fosfor, vápník a železo).
  • Zelenina v něm obsažená poskytuje tělu vitamin E i betakaroten.
  • Kuřecí vývar snižuje krevní tlak a omezuje riziko vzniku aterosklerózy, ale pozor. Nesmí být přesolený.

  • Posiluje imunitu.
  • Detoxikuje játra.
  • Je skvělý při nachlazení a chřipce.
  • Bojuje s různými záněty v těle a je vhodný pro pacienty, kteří mají problémy s nechutenstvím.
  • Vývar z kostí je bohatým zdrojem vápníku a fosforu a prospívá kloubům.

Jak udělat ten správný vývar?

U dobrého vývaru platí tak, jako v celé gastronomii, čím kvalitnější suroviny, tím lepší výsledek. Vždy musí být suroviny čerstvé. Zapomeňte na nahnilou zeleninu či staré maso. Vývar není bažina, ve které můžeme utopit a rozvařit cokoliv, co nám přijde pod ruku.

Připravit opravdu dobrý vývar není vůbec složité. Jen to vyžaduje čas a péči. Správný masový vývar se vaří několik hodin na mírném ohni. Nemusí probublávat. Můžeme jej připravovat při teplotě mezi 86-95 stupni C, kdy se uvolňují všechny aromatické látky, pomalu se rozpouští kolagen a přitom vývar zůstává krásně čirý.

Hotový vývar přeceďte přes jemné síto do čistého hrnce. Nechte minutu přejít varem a rychle zchlaďte. Takto připravený vývar můžeme i zmrazit.

Se zeleninou do vývaru je to velmi individuální, každý má rád něco jiného, ale petrželkou či pažitkou nikdy nic nepokazíte. Zkusit můžete i libeček, má specifickou chuť a dodá vývaru velmi příjemné aroma. (Dále čtěte: Používat bujonové kostky, nebo se jim raději obloukem vyhnout).

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vědci NASA otevřeli 40 let zapečetěné vzorky z měsíčního povrchu. Ukrývají důležité informace

Pavučinky, plíseň nebo hnědnutí listů? Možná vaše...

Našli jste na zahradě ježka? Poradíme vám, jak mu pomoci...

Nalákejte si veverky na svou zahradu. Připravte jim krmítko a...

Jak správně skladovat potraviny v mrazáku a jaká je jejich...

Jak rychle a levně dát nový vzhled staré kuchyni

Papírová pohroma aneb co dělat, když s prádlem vyperete i...

Zavřít reklamu