Jak poznáte kvalitní maso od toho nekvalitního?

Ostatní 22. října 2019 | 10:49 — Monika Moorová
Jako zákazníci musíme být neustále ve střehu, protože se vždycky může stát, že nás výrobce či dodavatel masa chce nějakým způsobem ošidit. Jak poznat kvalitní maso? Máme rady, ale jednoduché to opravdu není.
Další 4 fotografie v galerii
Nenechte se napálit a naučte se rozeznávat kvalitní maso / Pixabay

U masa a masných produktů je podstatným znakem výsledná chuť. Opravdu kvalitní maso, zejména pak maso z biochovů, poznáme tak, že se chuťově odlišuje od masa, které můžeme koupit běžně. Někteří prodejci dokonce uměle vpravují do masa vodu, takže váží sice mnohem víc, ale ve výsledku se voda uvolní a maso zmenší. Takové maso také ztrácí svou chuťovou charakteristiku, která ale i bez dodané vody nebyla valná.

Než podstupovat pravidelné dobrodružství, kdy si koupíte kus masa a pak se třesete, jak bude chutnat, je vhodnější si najít dobrého dodavatele, u kterého nemusíte nic řešit a víte, že jeho údaje o druhu masa a stáří zvířete odpovídají skutečnosti. Jste-li nároční, odebírejte maso z domácích chovů. Kvalita bude úplně jinde. Ale i v některých potravinářských prodejnách najdete velmi kvalitní maso od lokálních zemědělců. Vyhledávat můžete také podnikové prodejny.

Na co se zaměřit?

Stáří zvířete

Je jasné, že u mladých kusů bude maso lepší než u těch starých. Staré kusy mají maso tvrdé. Hodí se spíš na vývary nebo na pomletí. Právě zakoupení masa, které se jen vydává za něco, čím není, může pak mít velmi nepříjemné následky, kdy vlastně nemáte šanci maso upravit tak, aby bylo poživatelné. Zejména pokud jde o tuhost.

Vzhled a vůně masa

Maso by nemělo být na pohled oschlé. Nemělo by být ani slizké. Důležitý je i čichový vjem. Maso by nemělo mít nepříjemnou vůni. Jakmile se nepříjemný odér objeví, znamená to, že je něco špatně a takové maso rozhodně nekonzumujte. Někteří výrobci celou záležitost řeší tak, že maso dezinfikují v hypermanganu, zabalí do igelitu a zamrazí. Následně se maso rozmrazuje a prodává, ale ke kvalitnímu masu má rozhodně velmi daleko.

Hovězí maso by mělo být řádně uleželé. Zrání zde trvá i přes deset dnů. Vepřové uzraje během tří dnů, kuřecí asi během dne a ryba během několika hodin. Zralé maso získá chuť a křehkost. Jde o působení mikroorganismů, ale není v tom nic, co by nás ohrožovalo. Důležitá je totiž teplota, která se pohybuje jen lehce nad bodem mrazu.

Cena masa

Buďte připraveni si za kvalitu připlatit. Nikoli ale přemrštěně. Je zvláštní, že mnozí malí výrobci dodávají své výrobky ve špičkové kvalitě a za nízké ceny. Buďte si jisti, že je lepší menší kousek kvalitního masa, než velký kus něčeho, co nemá pořádnou chuť a kvalitu. Na druhou stranu se nenechte odírat reklamními triky. Ne vždy je předražené maso opravdu kvalitnější. Hledáte náhradu za kuřecí maso? Zkuste tuto kulinářskou lahůdku.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Letos by jednomu z největších českých herců bylo 80 let! Jiří Hrzán se konečně dočká své sochy

Pavučinky, plíseň nebo hnědnutí listů? Možná vaše...

Našli jste na zahradě ježka? Poradíme vám, jak mu pomoci...

Nalákejte si veverky na svou zahradu. Připravte jim krmítko a...

Jak správně skladovat potraviny v mrazáku a jaká je jejich...

Jak rychle a levně dát nový vzhled staré kuchyni

Papírová pohroma aneb co dělat, když s prádlem vyperete i...

Zavřít reklamu