Proč bychom měli pravidelně konzumovat křepelčí vejce?

Zdraví 03. listopadu 2018 | 09:16 — Monika Moorová
O křepelčích vajíčkách je známo, že jsou mimořádně zdravá a ve srovnání s běžnými slepičími vejci i bezpečnější, neboť nepřenášejí salmonelózu. Velikostí tvoří asi čtvrtinu nebo dokonce pětinu slepičího vajíčka, takže jsou opravdu malá a jde o nejmenší druh běžně prodávaných vajec.
Další 4 fotografie v galerii
Podívejme se křepelčím vejcím pod skořápku / Shutterstock

Křepelčí vajíčka jsou vysoce ceněná díky své nutriční hodnotě. Už to je poměrně velký důvod, proč je zařadit do svého jídelníčku, co říkáte? 

Křepelčí vajíčka jsou charakteristická svými hnědými skvrnami na bílé skořápce. Na rozdíl od slepičích vajec, ty křepelčí jsou plná vitamínů a stopových prvků. Jedno křepelčí vajíčko váží přibližně jedenáct gramů. A když už srovnáváme, i jejich chuť je mnohem lahodnější a zároveň jsou snadněji stravitelná. Sto gramů křepelčích vajíček totiž obsahuje jen 153 kalorií a prakticky žádný cholesterol. A mají i silné antibakteriální a protinádorové účinky.

Kdo by měl křepelčí vejce zařadit do svého jídelníčku?

  • Jsou vhodné i pro alergiky.
  • Z vědeckých studií vyplývá, že konzumací křepelčích vajec předcházíme kardiovaskulárním onemocněním, osteoporóze.
  • Pomáhají posilovat imunitu.
  • Sportovcům poslouží jako výborný zdroj bílkovin.
  • Blahodárný vliv mají i na nervový systém, také na játra a ledviny, povzbuzují potenci a léčí zánět prostaty.
  • Konzumovat by je měli i diabetici, neboť dokáží výrazně snížit hladinu glukózy v krvi. 

Co všechno obsahují?

  • vitaminy A, B, D a E
  • omega-3 a -6 mastné kyseliny
  • železo, měď, hořčík, kobalt, selen, vápník, draslík, zinek
  • cholin

Křepelčí vajíčka obsahují takzvané ovomucoidy. Jde o enzym, který má schopnost bojovat proti alergiím, především na pyl, roztoče, peří, kočky, psy či trávy. Pravidelnou konzumací těchto vajíček vaše tělo posilujete proti astmatu, ekzémům a senné rýmě. Kolik vajec můžeme denně sníst? A jsou zdravější bílky nebo žloutky? Více se dozvíte zde.

Ať už si z nich připravíte míchaná vejce , přidáte do salátu, do koláčů nebo si je uvaříte naměkko či natvrdo, už se nikdy nebudete chtít vrátit ke klasickým slepičím vejcím. 

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

České krásky na českých horách: Kde si v zimě užívají Aňa Geislerová, Mahulena Bočanová nebo Markéta Hrubešová?

Upečte si jablka v máslovém župánku, budete se k nim rádi...

Pečené kuře na plechovce s pivem. Lahodné a šťavnaté maso...

Trápí vás v kuchyni octomilky? Vyvarujte se následujících...

Chcete tradiční stromeček? Pak sáhněte po slámě a...

Jak pečovat o pejska v zimě, aby se měl dobře. Dieta,...

Připravte si na Štědrý večer netradiční omáčku,...

Zavřít reklamu