Proč vzít sádlo na milost? Je daleko prospěšnější, než se myslelo

Zdraví 03. května 2019 | 20:10 — Ilona Cílková
Celá desetiletí nám lékaři a nejrůznější výživoví poradci tloukli do hlavy, že sádlo zvyšuje hladinu cholesterolu. Následně pak roste riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Dnes je všechno přesně obráceně. V rozumném množství totiž sádlo srdci prospívá.
Dalších 6 fotografií v galerii
Jak je to se škodlivostí sádla doopravdy? / Shutterstock

Není to poprvé, kdy vědci přehodnotili svá někdejší stanoviska k různým potravinám a jejich vlivu na naše zdraví. Například tolik proklínané sádlo zažívá renesanci. Jak je to s ním tedy doopravdy?

Tuky jsou pro nás nezbytné 

  • Tuky jsou pro zdraví organismu nezbytné. Mají tvořit až třetinu denního energetického příjmu.
  • Mezi zdravé tuky patří nenasycené mastné kyseliny (mononenasycené a polynenasycené). Zejména polynenasycené mastné kyseliny dokážou snižovat „zlý“ LDL cholesterol v krvi a tím předcházet vzniku srdečně-cévních onemocnění.
  • Naopak u tzv. transmastných kyselin byl prokázán negativní vliv na zdraví. Transtuky totiž LDL cholesterol naopak zvyšují. I malé množství těchto tuků škodí. Jídelníček by proto neměl žádné transtuky obsahovat.

A právě vepřové sádlo má v sobě optimální obsah esenciálních mastných kyselin, které jsou v tucích vázány. Navíc neobsahuje žádné zdraví ohrožující transmastné kyseliny, které najdeme v průmyslově vyráběných margarínech.

Sádlo jako lék

  • Vepřové sádlo není vhodné jen na vaření nebo na mazání na chleba, ale léčí i vaše nemoci.
  • Zábaly s vepřovým sádlem mají například prokazatelné účinky při léčbě nemocí dýchacích cest a kašle.

Sádlo na krásu

  • Výborně se hodí k léčbě jizev.
  • Pomáhá při léčbě popálenin.
  • Hodí se při řešení problémů s atopickým ekzémem či lupénkou.
  • Pomáhá při léčbě oparů.
  • Pomáhá se suchou pokožkou.
  • Hodí se na vyhlazení vrásek.

Největší výhody sádla

A dnes už i odborníci na výživu oproti dřívějšku sádlo doporučují. Co patří mezi jeho největší výhody? 

  • Při běžné pokojové teplotě se velmi dobře roztírá.
  • Nejsou v něm žádné škodlivé transmastné kyseliny
  • Máslo obsahuje 45 % zdravých tuků, sádlo 60 %
  • Většina zdravého tuku v sádle je kyselina olejová (stejně jako v olivovém oleji)
  • V sádle je přibližně stejné množství cholesterolu jako v másle. 

Kvalita vepřového sádla ovšem hodně závisí na způsobu chovu prasat. Nejvyšší kvality dosahuje sádlo z prasat krmených přírodními krmivy, například v prostředí biofarem. Sádlo z prasat chovaných v chlévě a z části přikrmovaných průmyslovými krmivy už nebývá tak chutné. A nejhorší kvalitu má sádlo z prasat z velkochovů.

Stinné stránky sádla

  • Podporuje obezitu
  • Přispívá k rozvoji zánětů v těle.
  • Podílí se na vzniku inzulinové rezistence (snížené citlivosti na hormon inzulin u diabetiků)
  • Pokud není uchováváno v chladničce, tak se poměrně rychle kazí.

Co z toho plyne? Při výběru tuku byste hlavně měli sledovat etikety výrobků. Vyhýbejte se především margarínům s obsahem transmastných kyselin. Výrobci nabízejí i margaríny, které tyto škodlivé látky neobsahují. Sádla ani másla byste se však neměli bát. Ale také to s jejich konzumací raději nepřehánějte. Kdo říká, že je vepřové sádlo nezdravé? Mrkněte na pár faktů.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Unikátní japonská ponorka z druhé světové války byla skutečné monstrum

Krásné a zároveň užitečné. Pěstujte si účinné...

Zvětralé pivo nemusíte vylívat, ještě vám skvěle...

Zaštipujete na jaře jehličnany? Vyrobte si z výhonků...

Renovace nábytku s využitím látek je elegantní a nadčasová

Potřebujete i na jaře přitopit? Ekologické infrapanely...

Jak správně psům a kočkám vytáhnout klíště? Hlavně...

Zavřít reklamu