Tipy, jak oloupat pomeranč snadno a elegantně

Ostatní 22. května 2019 | 12:12 — Monika Moorová
Pomeranč je velmi chutné a zdravé ovoce, mnohé ale od jeho konzumace odrazuje loupání kůry. Často to jde velmi těžce - sladká šťáva vám zalepí ruce a nemluvě o tom, jak je nepříjemné, když vám stříkne do očí.
Dalších 7 fotografií v galerii
Oloupat pomeranč bývá někdy poněkud obtížné / Shutterstock

I pomeranč lze přitom oloupat velmi snadno, existuje trik, se kterým to zvládnete bez špinavých rukou a pár sekund. Metod, jak oloupat pomeranč, je hned několik. Většina lidí volí klasické loupání kůry rukama kolem dokola nebo jak to jde. To je však zbytečně zdlouhavé, pracné a ve většině případů máte ruce od lepkavé šťávy. Vyzkoušejte něco nového.

Loupání nožem

Vezměte si ostrý nůž. Bude vám stačit i malý nožík s ostrou špičkou. Vsuňte špičku nože pod slupku pomeranče na horní straně a odřízněte horní konec slupky. Potom si pomeranč otáčejte v ruce a nožem postupně odřízněte i zbytek slupky.

Tímto způsobem oloupejte celý pomeranč. Nůž byste měli mít směrem k sobě a pomerančem byste měli během loupání otáčet. Slupka by se měla odlupovat v jednom kuse. Když omylem odříznete i kousek pomeranče, nic si z toho nedělejte – když budete trénovat, brzy se zlepšíte.

Můžete nožem také vertikálně naříznout slupku pomeranče, aby se vám snáze loupal rukama. Dejte si ale pozor, abyste neřízli příliš hluboko a pomeranč vám nevytekl.

Loupání lžící

Položte si pomeranč na stůl a dlaní ho po něm poválejte, aby se slupka uvolnila. Pak vezměte ostrý nůž a udělejte po straně pomeranče asi 3 cm dlouhý vertikální řez. Prořízněte celou slupku, ale dejte pozor, abyste neřízli do dužiny pomeranče.

Vsuňte pod slupku lžíci, postupně jí posouvejte lžíci pod slupkou a tímto způsobem pomeranč oloupejte.

Bleskové oloupání pomocí tří řezů

Vůbec nejrychlejší a nejčistší metoda je ale pomocí tří jednoduchých řezů. Ostrým nožíkem odřízněte vrchní a spodní část pomeranče. Pak proveďte třetí řez, a to od vrchu dolů tak, že se nožem zastavíte ve středu pomeranče. Ovoce pak krásně rozděláte jako harmoniku, ze které jednotlivé měsíčky snadno vyloupnete.

Dvojí efekt

Pomeranč lze oloupat i tak, že vám ještě kůra poslouží jako krásný svícen. Stačí naříznout pomeranč nožem po obvodu, snažte se projet ostřím jen kůru, nikoliv dužinu. Pod naříznutí vložte lžíci oblou stranou nahoru a postupně kolem dokola kůru uvolňujte. Totéž pak proveďte se spodní částí. Pak už jen stačí obě poloviny kůry z pomeranče sundat. Kromě toho, že máte bez špinavých rukou oloupaný pomeranč, ještě jste získali dvě čepičky z kůry. Vezměte si vykrajovátko na cukroví a dospodu jedné z částí vykrojte třeba srdíčko. Do druhé půlky dejte čajovou svíčku a přikryjte půlkou s vykrojeným otvorem. Svícen nádherně vypadá a ještě lépe voní. O tom, jak využít banánovou slupku, si přečtěte zde.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Národní park Bavorský les: Nedotčená příroda, vodní bystřiny i divoká zvěř hned za humny

Národní park Bavorský les: Nedotčená příroda, vodní...

Dovolenou můžete trávit prakticky kdekoliv. Co zkusit malý...

Tři nádherné památky, které vám svojí krásou vyrazí dech

Navštivte ostrov lásky. Čekají vás skalnaté útesy,...

Pět nejkrásnějších míst, kde byste se alespoň jednou za...

Chystáte se do Chorvatska? Navštivte malebné jachtařské...

Zavřít reklamu