Které potraviny se nejčastěji falšují a jak? Na tyto byste si měli dát největší pozor

Ostatní 06. ledna 2018 | 10:10 — Monika Moorová
Potraviny se falšovaly, falšují a falšovat zřejmě budou. Jen současné metody pančování jsou stále sofistikovanější. Podívali jsme se na ty nejčastěji šizené potraviny u nás.
Dalších 5 fotografií v galerii
Kvůli vysokým cenám se v podstatě pančují stále stejné potraviny / Shutterstock

Naštěstí mají odborníci k dispozici stále lepší nástroje a technologie, jak podvody odhalit. Zajímavé je, že se v podstatě pančují stále stejné potraviny. Důvodem bývá, jak jinak, jejich velmi vysoká cena.

Které potraviny se nejčastěji šidí a jak?

Med
Med vede žebříček nejčastěji pančovaných potravin. Nejčastěji se do medu přidává třtinový cukr nebo glukozový sirup vyrobený z obilovin. Český med se navíc míchá s nekvalitním nejčastěji čínským medem.

Olivový olej
Po medu je to nejčastěji šizená potravina. Do olivového oleje podvodníci přidávají lacinější oleje jako řepkový, sezamový či konopný. V poslední době se přidává i lískooříškový olej z divokých keřů rostoucích v Turecku.

Koření
Do papriky a dalšího koření se přidávají barviva, někdy i umělá a karcinogenní. Nejčastěji se falšuje oregano a šafrán. V případě šafránu se často používá i světlice lékařská (barvířská), která má podobnou barvu.

Kakao a čokoláda
Nejdražší složka, kakaové boby, se nahrazuje levnějšími. Přimíchává se sacharóza nebo pomleté skořápky kakaovníku. Místo kakaového másla se používá jiný tuk.

Ovoce a zelenina a výrobky z nich
Nejčastěji se zaměňuje původ česneku. Největší poptávka je po českém česneku, který bývá nahrazován česnekem z Číny či Španělska. Ovocná složka v džemech se nahrazuje cukrem a želarující látkou nebo levnější ovocnou složkou, zejména jablečnou. Totéž se týká kečupů.

Ryby
Zaměňují se dražší druhy ryb za levnější, nebo ryby lovené v mořích za levnější a méně kvalitní ryby z farmářských chovů. Často se falšuje kaviár. Pravý černý, který je z jeseterových ryb, je velmi drahý. Tak se jednoduše použijí jikry z jiných druhů ryb, které se zabarví.

Pokud tedy zakoupíte v supermarketu "kyblík" kaviáru za pár desetikorun, pak nebude mít s pravým kaviárem opravdu nic společného. U pravého kaviáru může totiž cena přesáhnout i 11.000 korun za 250 gramů!

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Heidi Janků se na dovolené v Beskydech: Nenalíčená a v gumákách

Plíseň na stěnách? Pomozte si solí nebo octem

Pes vs. eskalátor. Naučte svého mazlíčka jezdit na schodech

Prorůstá vám chodník plevelem? Osaďte jej okrasnými...

Toužíte ještě po bazénu? Vyrobte si ho jednoduše z balíků...

Je čas švestek. Víte, kdy je správný čas na jejich...

Vyrobte si své vlastní hnojivo. Poradíme vám, jak na to