Víte, jak správně konzumovat granátové jablko?

Ostatní 10. listopadu 2018 | 08:14 — Monika Moorová
V poslední době o granátovém jablku čteme stále častěji. Četné výzkumy potvrdily pradávnou domněnku, že granátové jablko je nejen chutné, ale také zdravé. Víte, jak správně toto exotické ovoce konzumovat?
Další 4 fotografie v galerii
Šťáva z granátového jablka je zaslouženě považována za superpotravinu a elixír mládí a zdraví / Shutterstock

Když si v obchodě vybíráte granátové jablíčko, nejdříve si pozorně prohlédněte jeho slupku. Musí být hladká, pevná a nepoškozená, jen tak si granátové jablko zachová svou vynikající chuť. Dužnatá membrána mezi zrníčky nesmí být příliš tuhá a zrníčka musí být křehká tak, že se téměř rozplývají na jazyku.

Technika „na mokro“

Odkrojte korunku granátového jablka a rozkrájejte jablko na několik kousků (ve tvaru měsíčků). Vložte granátové jablko do vody, rukama rozdělejte jabko na menší kousky a oddělte zrníčka od slupky a vnitřních membrán. Kousky bílé membrány budou plavat na hladině, sesbírejte je. Slejte vodu, v míse zůstanou jenom zrníčka, která jsou připravena ke konzumaci.

Technika „na otlounkánka“

Rozkrojte granátové jablko na poloviny. Položte jablko rozkrojenou částí nahoru a proveďte 3-4 řezy do hvězdice tak, aby vám polovina stále držela pohromadě. Držte jablko rozkrojenou částí dolů nad hlubší miskou a zatlačte na slupku oba palci stejnou silou, ale nesmí se roztrhat. Držte jablko jednou rukou a velkou lžící nebo malým válečkem pobouchejte. Semínka vypadají do připravené misky. O tom, jak granátové jablko prospívá našemu zdraví, jsme psali v jiném článku.

A co dělat s červenými zrníčky?

Samozřejmě, můžete je rovnou sníst – ale jestliže hledáte rozmanitost, zábavu a nezapomenutelný kulinářský zážitek, pak jimi zkuste posypat salát, přidat je do ovocných desertů, koláčů nebo pudinků nebo z nich připravte marinádu, polevu, ozdobte jimi různé pokrmy. Přidejte je do palačinek, lívanců, ovesné nebo krupicové kaše, müsli, ovocných salátů nebo zmrzlinových pohárů. 

Šťáva z granátového jablka je zaslouženě považována za superpotravinu a elixír mládí a zdraví. Není na čase, abyste si granátové jablíčko začali dopřávat častěji než jen jednou za čas?

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

České krásky na českých horách: Kde si v zimě užívají Aňa Geislerová, Mahulena Bočanová nebo Markéta Hrubešová?

Upečte si jablka v máslovém župánku, budete se k nim rádi...

Pečené kuře na plechovce s pivem. Lahodné a šťavnaté maso...

Trápí vás v kuchyni octomilky? Vyvarujte se následujících...

Chcete tradiční stromeček? Pak sáhněte po slámě a...

Jak pečovat o pejska v zimě, aby se měl dobře. Dieta,...

Připravte si na Štědrý večer netradiční omáčku,...

Zavřít reklamu