Zapomenutá pohanka: Hotový poklad, který léčí řadu potíží

Zdraví 05. prosince 2018 | 09:34 — Monika Moorová
Hodně lidí se mylně domnívá, že pohanka je obilovina. Patří přitom do čeledi rdesnovitých, stejně jako například rebabora nebo šťovík. Nejdůležitější ale je, že nenápadná semena této rostliny v sobě ukrývají hotový poklad.
Další 3 fotografie v galerii
Pohanka v sobě ukrývá velkou léčivou moc / Shutterstock

Dokáží totiž léčit a chránit celý cévní systém a krevní oběh, léčí řadu potíží. Například křečové žíly, ale ocení ji také muži, které trápí impotence.

Co pohanka obsahuje?

  • Pohanka má pozitivní vliv na krevní oběh a cévy díky tomu, že obsahuje velké množství bioflavonoidu, který je znám jako rutin nebo vitamin P. Jde v podstatě o nejlepší přírodní zdroj rutinu.
  • Z minerálních látek se v pohance nachází mangan, zinek, selen a měď, z vitaminů B1 a B2, niacin, vitamin E a C.
  • Obsah škrobu v pohance se pohybuje 55 – 70 % v sušině semen a je tak kvantitativně nejdůležitějším sacharidem.

  • Obsahuje nenasycené mastné kyseliny – kyselinu linolovou (37 – 48 %), a kyselinu linoleovou (1,9 – 2,8 %), které se podílejí na snižování hladiny krevního cholesterolu a fungují i jako prevence aterosklerózy.
  • Pohanka obsahuje aminokyselinu lysin, která je účinná v prevenci aktivizace herpetických virů (původci oparů) a její obsah je až čtyřnásobně vyšší než třeba u obilovin.
  • Je cenným zdrojem bílkovin pro osoby citlivé na lepek. Pohanka a její produkty obsahují 3,4 – 5,2 % celkové vlákniny, přičemž 20 – 30 % je rozpustné.

Kde všude pohanka pomáhá?

  • pomáhá při žilních onemocněních, křečových žilách, hemoroidech
  • rutin v pohance pomáhá při zánětech všeho druhu a krvácení z dásní a nosu
  • posiluje vazivové tkáně
  • podporuje prokrvování
  • posiluje nedostatečné libido a potenci
  • preventivně působí proti revmatickým chorobám a artritidě
  • posiluje imunitní systém
  • působí na regulaci krevního oběhu
  • pomáhá též při tak závažných potížích, jako jsou žaludeční a dvanácterníkové vředy
  • snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi

Rutin plní svoji funkci v lidském těle nejlépe v kombinaci s vitaminem C, je proto dobré pohanku kombinovat s ovocem a zeleninou s vysokým obsahem "céčka". O jiné zelenině bohaté na rutin, jsme psali zde.

Jak pohanku konzumovat?

Pohanka se používá loupaná, lehce osmažená a uvařená jako příloha. Dělají se z ní slané i sladké kaše. Mele se na mouku a tu pak můžete jednoduše míchat s běžnou moukou a používat ji k pečení koláčů a buchet, přípravě lívanců, do domácích těstovin apod. 

Pohanková semena se výborně hodí i do zeleninových a masových polévek. Z najemno rozvařené pohanky si můžete připravit také chutné pomazánky, například česnekovou. Je také vhodnou přílohou k masu a rybám, hodí se do curry, nebo se dá smíchat s mletým masem do karbanátků. Výborné je také pohankové rizoto.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Už jste vyzkoušeli novou aplikaci na plánování dovolené? Myslí na všechno, včetně počasí

Už jste vyzkoušeli novou aplikaci na plánování dovolené?...

Kam v Evropě za michelinskou hvězdou? 5 tipů pro opravdové...

Chcete zažít dovolenou ve stylu filmu Mamma Mia? Vydejte se na...

Jarní toulky řeckou přírodou nabízejí spoustu...

Inspirují se hotely praktikami leteckých společností? Pozor...

Zatím opomíjená turistická destinace. V Suchumi na vás...

Zavřít reklamu