Máslo ghee versus klasické máslo: Které je zdravější a proč?

Zdraví 03. září 2019 | 10:33 — Monika Moorová
Vypadá jako máslo, je vyráběno jako máslo, má podobnou vůni jako běžné máslo, tak v čem se od běžného másla opravdu liší? Je toho více, tak pojďme porovnávat.
Další 4 fotografie v galerii
Máslo ghee se tradičně využívá v indické kuchyni, odkud i pochází / Shutterstock

Víte, co je na tomto másle nejlepší? Není složité na výrobu, proto si jej můžete připravit i sami doma.

Jaké jsou největší rozdíly?

Nepřipaluje se

Zatímco máslo se vám na pánvi ihned přepálí a není např. vhodné pro smažení řízků, čisté ghee má vysoký tzv. bod zakouření, který se pohybuje okolo 250 °C. Tuk tedy vydrží stabilní do vysokých teplot, kterých se dosahuje právě při zmiňovaném smažení. 

Déle vydrží

Další nespornou výhodou ghee je trvanlivost. Ghee můžete skladovat klidně při pokojové teplotě a nemusíte se bát, že by žluklo jako klasické máslo.

Pro osoby s laktózovou intolerancí

Máslo ghee během své výroby projde množstvím procesů, které ho zbaví mléčných složek. Díky samotnému procesu výroby je tak máslo vhodné i pro ty jedince, kteří mají intoleranci na laktózu nebo pro ty, kteří nemohou konzumovat klasické máslo. Máslo ghee můžete konzumovat bez obav z trávicích problémů.

Jaké jsou další přínosy?

Mezi nejpůsobivější přínosy tohoto másla patří jeho schopnost chránit gastrointestinální systém, vyvážit hladinu cholesterolu, poskytnout organismu dostatek energie či snížit záněty v kloubech. Kromě toho zlepšuje zdraví očí, posiluje imunitní systém a dokonce dokáže zabránit vzniku určitých druhů nádorových onemocnění.

Bohaté na vitamíny A, D a E rozpustné v tucích

  • Pokud máte intoleranci na lepek, Crohnovu chorobu nebo onemocnění slinivky, je více než pravděpodobné, že máte problém s nedostatkem vitaminu A. Použitím másla ghee při vaření můžete zvýšit hladinu tohoto vitaminu v těle.
  • Ghee chrání organismus i před nachlazením, chřipkou a zánětem průdušek.
  • Máslo ghee je jedním z přírodních prostředků, které organismu dodávají vitamin D, který pomáhá léčit svalovou bolest, chronickou únavu a osteoporózu. Příznivě ovlivňuje i imunitní systém.
  • Vitamin E zase působí jako antioxidant a přirozený zvlhčovač pokožky. Příznivě působí na regeneraci poškozené pokožky, zlepšuje zrak a vyrovnává cholesterol.

Zásobárna energie

Máslo ghee obsahuje širokou škálu tuků, které zahrnují mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, které jsou velmi užitečné pro tělo. Tyto tuky mohou být zpracovávány játry a spalovány jako energie, proto se neukládají do tělesných zásob jako nechtěné tukové polštáře.

Připravte si domácí ghee

Máslo ghee má prostě mnoho výhod a jeho domácí příprava není složitá. Jak na to?

  • Vezměte 500 g nesoleného másla a dejte ho do kastrolu se silným dnem. Na středním ohni máslo rozpusťte.
  • Ztlumte plamen tak, aby máslo jen maličko bublalo. Kastrol nezakrývejte. Máslo bude pěnit a prskat. Na povrchu se začne srážet bílkovina. Máslo se krásně rozvoní a zezlátne.
  • Pečlivě hlídejte, ať máslo nepřipálíte, mělo by zůstat zlatavé, nesmí zhnědnout.
  • Sraženinu na povrchu sbírejte. Až bude máslo čisté a přestane prskat, je čas stáhnout ho z ohně.
  • Nechte ho trochu zchladnout. Přeceďte ho přes jemné sítko do čisté sklenice s pevným uzávěrem. 

O neodpustitelných chybách, kterých se dopouštíme při manipulaci a použitým kuchyňským olejem jsme psali před časem. Neděláte je také? Čtěte více.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vědci NASA otevřeli 40 let zapečetěné vzorky z měsíčního povrchu. Ukrývají důležité informace

Pavučinky, plíseň nebo hnědnutí listů? Možná vaše...

Našli jste na zahradě ježka? Poradíme vám, jak mu pomoci...

Nalákejte si veverky na svou zahradu. Připravte jim krmítko a...

Jak správně skladovat potraviny v mrazáku a jaká je jejich...

Jak rychle a levně dát nový vzhled staré kuchyni

Papírová pohroma aneb co dělat, když s prádlem vyperete i...

Zavřít reklamu