Naše tělo se bez manganu neobejde. Proč je pro nás tak důležitý?

Zdraví 29. června 2018 | 09:35 — Monika Moorová
Mangan je biogenní prvek, který se nachází v živých organismech. V lidském těle se vyskytuje převážně v kostech, ale i játrech, ledvinách či svalech. Máte-li ho nedostatek, nemůže vaše tělo správně fungovat.
Další 4 fotografie v galerii
Důležitým rostlinným zdrojem manganu je listová zelenina / Shutterstock

Mangan potřebuje naše tělo jen v malém množství, ale pro správnou funkci organismu je tento prvek jednoduše nenahraditelný. Je důležitý při metabolismu více látek i pro správnou funkci nervového systému.  

Jakou funkci má mangan?

  • Má antioxidační vlastnosti a podílí se na mnoha metabolických procesech
  • Je nezbytný pro tvorbu bílkovin, cukrů a tuků
  • Podílí se na metabolismu cholesterolu
  • Zajišťuje, aby tělo správně využívalo vápník, železo i vitamín E.
  • Dostatek manganu v těle posiluje růst svalů a podporuje tvorbu pohlavních hormonů i mateřského mléka
  • Organismus chrání před vysokým krevním tlakem, cukrovkou, artritidou či srdečními chorobami

Co způsobuje nedostatek manganu?

Nedostatek tohoto stopového prvku se může projevit zvýšenou hladinou cholesterolu a krevního tlaku, nevolnostmi či svalovými křečemi. Rovněž se mohou objevit problémy s očima, kožní onemocnění či poruchy reprodukčních funkcí.

Doporučená denní dávka manganu je u dospělého jedince přibližně od 2 do 5 mg. U kojících žen by měl být příjem zmíněné látky ještě vyšší.

Co by v našem jídelníčku určitě nemělo chybět?

Ryby

Na mangan jsou bohaté zejména ryby a různí mořští živočichové. Například 100 gramů vařených mušlí obsahuje více než 6 mg cenného minerálu, což je více, než doporučená denní dávka. 

Ořechy

Ořechy jsou rovněž dobrým zdrojem manganu. Sto gramů lískových ořechů obsahuje více než 5 mg této důležité látky. Dopřejte si i vlašské, makadamové či kešu ořechy, mandle i pistácie. O tom, jaké ořechy jsou nejzdravější a jestli se hodí k hubnutí, jsme psali zde.

Listová zelenina

Dalším rostlinným zdrojem manganu je listová zelenina. Obsahuje ho špenát, římský salát, rukola či kapusta. Mangan najdete i v luštěninách.

Brambory

Dobrým zdrojem manganu jsou i brambory. Ve stogramové porci se nachází v průměru od 0,6 do 1 mg cenného prvku. Brambory jsou kromě toho bohaté na draslík, fosfor, vlákninu či vitamin C. Kromě toho se podílejí na udržování optimální hladiny cholesterolu i krevního tlaku. Dopřejte si je vařené či pečené!

Borůvky

I mezi ovocem se dají najít dobré zdroje manganu. Doporučenou denní dávku důležitého stopového prvku vám pokryje stogramová porce borůvek. Ty jsou navíc bohaté na vitamin C, draslík, vápník i hořčík. Mangan vám doplní i jahody, ostružiny či maliny. Kromě toho se nachází i v ananasu či avokádu. Jak prospívají borůvky našemu zdraví? Více dozvíte v jiném článku.

Celozrnné potraviny

Mangan je bohatě zastoupen ve většině celozrnných potravin. Dva plátky celozrnného chleba obsahují v průměru 1,4 mg minerálu. Mangan vám doplní i hnědá rýže, ovesné vločky, pšeničné klíčky či dýňová nebo slunečnicová semena.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování pro nastávající maminky: Jak vyrazit do zahraničí bez rizika?

Cestování pro nastávající maminky: Jak vyrazit do...

Polský poloostrov Hel: Pohodové koupání i surfování v ráji...

Vydejte se na dovolenou po stopách Indiana Jonese a Vinnetoua

Chcete ochutnat nejlepší pizzu na světě? Vyražte do italské...

Do Vietnamu se můžete vydat za sedmým divem světa

5 důvodů, proč vyrazit do Bulharska: Do země, kde se vrtí...