I super zdravé avokádo vám může pořádně uškodit. Kdo by měl na tuto pochoutku raději zapomenout?

Zdraví 07. srpna 2018 | 09:04 — Monika Moorová
Avokádo je ovoce, které je plné zdravých tuků, vitamínů, vlákniny, je skvělý pomocník při hubnutí a snižování hladiny špatného cholesterolu.
Další 2 fotografie v galerii
Jsou lidé, kteří by se měli avokádu vyhnout obloukem / Depositphotos

Je bohatým zdrojem minerálních látek draslíku, mědi, magnezia, fosforu a vitaminů C, E, K, H, B3 a B5 . Dužina obsahuje kyselinu olejovou, palmitovou a linolovou, což jsou velmi kvalitní tuky. O jiné velmi užitečné potravině, jsme psali před časem.

Vědci však přišli s šokujícím zjištěním. U některých lidí může mít zdravý cholesterol v kombinaci s častou konzumací avokáda fatální následky. Rozhodující je cholesterol. Cholesterol je tuková látka a pro náš organismus je nezbytná. Rozeznáváme špatný cholesterol, LDL, a dobrý cholesterol, HDL. Zatímco dobrý cholesterol se nachází v rostlinné stravě a považuje se za zdraví prospěšný a pro naše tělo nezbytný, špatný cholesterol do svého těla dostáváme především ze živočišných tuků a jeho zvýšená hladina může způsobit kardiovaskulární onemocnění.

Studie však odhalila, že nejen špatný cholesterol, ale i tzv. dobrý cholesterol, může v určitých případech nadělat v organismu pořádně škody. 

Vědci z Cambridgeské univerzity zkoumali záznamy pacientů s genovou mutací SCARB1. Tato mutace způsobuje, že vysoká hladina látky HDL-C, tedy zdravého cholesterolu, u nich může rozvinout kardiovaskulární onemocnění.

Jakou roli však v tomto zjištění hraje avokádo? Při snaze o snížení špatného cholesterolu se obecně doporučuje nahradit živočišné tuky rostlinnými, a tím si zvýšit hladinu zdravého cholesterolu. Avokádo díky své neutrální chuti nahradí mnoho potravin, včetně másla či smetanových pomazánek, mnozí po něm sahají každý den. Pokud se však ve vašem těle nachází zmutovaný gen SCARB1, můžete si pořádně uškodit. Trápí vás zvýšený cholesterol? Možná máte nedostatek vzácného vitamínu.

„Toto je první studie, která poukazuje na fakt, že v některých případech může "zdravý" cholesterol zvýšit riziko kardiovaskulárních onemocnění," vysvětluje jeden z autorů studie, profesor Adam Butterworth.

Dobrá zpráva je, že zmíněný zmutovaný gen má údajně pouze 1 ze 1700 lidí. Pro většinu lidí je tedy avokádo i nadále zdraví prospěšnou potravinou.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Olympionici Šebrle a Svoboda hrají ve filmu s oscarovým hercem

Zrecyklujte staré věci a vyrobte si nádherné designové...

Vyrobte si úžasně jednoduché dekorace z šípků, budete...

Upečte pejskům vlastní pamlsky, recepty jsou rychlé a levné

Okna před zimou potřebují údržbu, je mnohem důležitější...

Udělejte si do zásoby výtečné bylinkové želé, hodí se i...

Inspirace pro vaše bydlení: Praktické doplňky z obyčejných...