Ideálně zvolený jídelníček dokáže s vaším tělem zázraky

Zdraví 29. září 2018 | 09:15 — Monika Moorová
Podzim umí být pořádně lezavý a navíc na nás za každým rohem číhají bacily. Těmto podmínkám je nutné přizpůsobit celý jídelníček, abychom se s nepříznivými podmínkami uměli dobře vypořádat.
Další 4 fotografie v galerii
Podzim umí být pořádně lezavý a bacily číhají na každém rohu. Je na čase změna jídelníčku / Pixabay

Pojďme se podívat na ideálně sestavený jídelníček, který nám pomůže i v nastávajích sychravým dnech posílit imunitu a zvednout náladu.

Jaká je nejlepší podzimní zelenina?

Na syrovou zeleninu už v chladných dnech nebudete mít příliš chuť mít. Nebojte se ji tepelně zpracovat. Kdo příliš nefandí dušené zelenině, třeba ocení krémové polévky jako je pórková, mrkvová nebo typická podzimní dýňová. Určitě však strávníky potěšíte i polévkou ze směsi kořenové zeleniny nebo cibulačkou. Další vhodná podzimní zelenina jsou batáty, červená řepa, cuketa, květák, kapusta, lilek, česnek či olivy.

Dopřejte si ovoce

Ačkoli se nám při myšlence na podzim vybaví vůně jablečných štrůdlů, z ovoce se doporučuje spíše konzumace sladkých plodů, jako jsou fíky, datle, banány, meruňky, pomeranče, papája, broskve, švestky a další.

Přílohy by měly dominovat

Zatímco v létě jsme byli schopni přežívat na salátech a na přílohy nebyla chuť, na podzim by vašemu jídelníčku měly naopak dominovat, a to ať už ve formě rýže, brambor nebo výrobků z pšenice. Podzim je ideální dobou, kdy začít snídat ovesné kaše. Ty vás po ránu nejen zahřejí, ale také dodají potřebnou dávku energie k boji s  pochmurnou náladou. Na podzim je ideální čas ke sběru trnek. Zkuste recept na vynikající portské.

Nezapomeňte také na luštěniny a výrobky ze sóji, které na podzim opět vévodí jídelníčku. Vhodná je červená čočka nebo mungo, tofu, cizrna a sójové mléko. Z masa na podzim vybírejte spíše „těžší“ druhy jako je hovězí a nejrůznější druhy ryb např. losos, tuňák nebo sardinky. V chladném období jsou ideální vařená jídla „z jednoho hrnce“ a jídla pečená a zapékaná. 

Nezapomeňte na koření

Tělo můžete prohřát i vhodným výběrem koření jako je třeba skořice, muškátový oříšek či hřebíček. Výborný na prohřátí organismu je zázvor. Zázvor a jeho účinky na naše tělo. Nové poznatky vás dostanou. Čtěte více.

Jedno čínské přísloví praví: „Ze tří desetin léčí lék a ze sedmi desetin správná životospráva“. Tak na to nezapomeňte, až bude sestavovat podzimní jídelníček.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Říční plavby Evropou se stávají obrovským hitem posledních let

Říční plavby Evropou se stávají obrovským hitem...

Stonehenge má menšího bratříčka. Kdo postavil tajemný,...

Toužíte po šlechtickém titulu? Navštivte některý z...

Pár věcí za které na dovolené ušetříte, ale budete toho...

Ráj turistů a rybářů. To je vstupní brána do Žďárských...

Při pronájmu auta v zahraničí můžete pořádně prodělat,...

Zavřít reklamu