Nejsilnější přírodní antibiotikum, které umí vyléčit nejeden zánět

Zdraví 20. října 2018 | 09:17 — Monika Moorová
Nedoceněným přírodním antibiotikem je lichořeřišnice větší. Tato rostlina s pestrobarevnými květy pochází původně z Jižní Ameriky a její léčivé účinky jsou opravdu nezanedbatelné. V některých přpadech se dokáže porvat i se zákeřným a obávaným zlatým stafylokokem.
Další 3 fotografie v galerii
Přírodní antibiotikum, které na vaší zahradě nadělá parádu / Shutterstock

V lidovém léčitelství byla lichořeřišnice ceněna hlavně pro své významné antibiotické, antivirotické a antibakteriální účinky. Pomáhá při chronických zánětech plic, a protože působí na stafylokoky, streptokoky, Proteus, E.coli a další druhy bakterií v močových cestách, přispívá i k léčbě zánětů močového měchýře. Bylina však působí i například proti salmonele.

Osvědčila se i při léčbě zánětu prostaty. Účinkuje také proti žaludečním vředům a zánětům vaječníků. Oceníte její preventivní účinky proti většině infekčních chorob. Výtažky z lichořeřišnice zvyšují naši obranyschopnost (imunitu), zlepšují činnost centrální nervové soustavy a celkově posilují organismus. Tato bylina také podporuje růst vlasů, brání jejich vypadávání a je dobrým bojovníkem, který řeší lupy ve vlasech.

Jaké jsou účinky rostliny?

  • antibakteriální, antivirotické, antibiotické účinky
  • infekce - stafylokoky, streptokoky, proteus, E. coli
  • záněty močových cest
  • zápal plic (zánět plic)
  • zánět prostaty
  • žaludeční vředy
  • zánět vaječníků
  • posílení imunity
  • centrální nervový systém - posílení
  • posílení organismu
  • růst vlasů
  • likviduje lupy ve vlasech
  • bolesti v krku
  • bolesti nosohltanu

Jak správně užívat?

  • Vysoká účinnost doposud ne zcela doceněné byliny tkví v obsahu látky glykosid glukotropeolin. Léčivé účinky má květ, nať, listy i semena. Nejlepší je rostlinu sbírat v době od června do konce září a nechat usušit na přímém slunci. Pokud byste rostlinu sušili pomalu, s největší pravděpodobností by vám zplesnivěla.
  • Nať a listy lichořeřišnice lze také použít čerstvé. Bylinu můžete přidávat do zeleninových salátů - má výrazně štiplavou chuť podobnou ředkvičkám. Skvělá je i ve vaječné nebo sýrové pomazánce. Semena se dají v čerstvém stavu konzumovat přímo z rostliny, pokud by se vám zdála příliš pálivá, můžete je také přidat do salátů nebo pokrájená např. do pomazánek, nebo na chléb s máslem. Mladší, nedozrálá semena lze též nakládat do octa a používat místo kapari. O jiném vynikajícím přírodním produktu, ke kterému bychom se měli s pokorou vrátit, jsme psali před časem.
  • Bylinka se užívá zpravidla dvakrát denně, ráno a odpoledne. Látky z byliny začnou v našem těle působit dvě až tři hodiny po požití, maxima dosáhnou mezi čtvrtou až desátou hodinou po konzumaci.
  • Pokud si rostlinu nasušíte do zásoby, připravujte si z ní čaj. Jednu vrchovatou lžičku řezaných sušených, nebo 2 lžičky řezaných čerstvých listů zalijte šálkem horké vody, nechte cca 10 minut luhovat a přeceďte.
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Zamilovaná herečka Patricie Solaříková si užívá zimních radovánek v Rakousku

Tablety do myčky toho zvládnou daleko víc. Víte, na co...

Přemýšlíte, čím provonět koupelnu? Zkuste vlastní...

Chybí vám přes zimu bylinky? Pěstovat si je můžete doma

Pár rad, jak vyčistit hrnec a sporák od připáleného mléka

Chcete nápaditý a praktický doplněk do obýváku? Vyměňte...

Leden je ideální čas pro první výsev některých zahradních...

Zavřít reklamu