Nezdravé potraviny, které mohou být našemu tělu užitečné

Zdraví 06. března 2019 | 09:09 — Ilona Cílková
Vyhýbáte se tzv. nezdravým potravinám? A když už si zobnete, máte pocit viny? Nemusíte. Každá surovina, dokonce i voda, může být zdravá a zároveň škodlivá. Záleží na konzumentovi, frekvenci a dávce.
Další 4 fotografie v galerii
Hovězí maso je našemu zdraví velmi prospěšné / Shutterstock

Pojďme si namátkou připomenout pár dobrot, o kterých jste si mysleli, že nám škodí.

Hovězí maso 

Pořádný steak, ale i kvalitní gulášek vás může zachránit od řídnutí vlasů. Hovězí totiž obsahuje železo a právě to v poslední době běžné populaci chybí. A o hovězím vývaru se hovoří přímo jako o léku. Už babičky říkávaly, že »polévka je grunt« a také »lék na všechno«. Kolagen a želatina ve vývaru obsažené podporují růst vlasů, regeneraci, zdravý vzhled kůže, pomáhají udržovat pevné nehty a posilují elasticitu kloubních chrupavek. 

Káva

Milovníci kávy mají další důvod, proč neskoncovat se svým zlozvykem. Nedávná studie, které se zúčastnilo 1400 dlouhodobých konzumentů kávy, odhalila, že lidé, kteří pijí tři až pět šálků denně, ve svých čtyřiceti až padesáti letech snižují své šance na propuknutí Alzheimerovy choroby až o 65 % v porovnání s těmi, kdo pijí méně než dva šálky. Vědci věří, že za ochrannými účinky kávy stojí kofein a velké množství antioxidantů, které káva obsahuje.

Tlačenka

I zatracovaná tlačenka je pro zdraví blahodárná. Hlavně ta domácí. Obsahuje totiž želatinu a ta je velkým zdrojem bílkovin pro stavbu kolagenu. Ten je základní stavební jednotkou tvořící pojivovou tkáň a to především pohybového aparátu, chrupavek, kostí, vlasů, nehtů a pokožky. Systém je prostý, to co se vyvaří z prasečích kloubů, kostí i kůže, se pozitivně podepíše na našem organismu.  Kolagenu se někdy též říká »elixír mládí«. Na něm totiž mimo jiné záleží, jak mladě člověk vypadá a jak se pohybuje. 

Víno

Není žádnou novinkou, že pravidelná konzumace vína snižuje riziko srdečních onemocnění, prospívá krevnímu oběhu a působí proti rakovinným onemocněním. Jak na nás víno působí?

  • Odbourává stres, čímž vám napomáhá k duševní i tělesné pohodě.
  • Obsahuje flavonoidy, což jsou látky, které působí jako antioxidanty a pomáhají tělu odbourávat negativní cholesterol.
  • Zvyšuje hladinu prospěšného cholesterolu a působí proti shlukování krevních destiček, takže vás chrání proti ucpání tepen.
  • Více než 400 vědeckých studií z celého světa dokazuje, že lidé, kteří dlouhodobě umírněně pijí víno, bývají zdravější než zapřisáhlí abstinenti.

Pivo

Samozřejmě, že je také prospěšné. Ale pochopitelně v omezené míře. 

  • Pivo obsahuje 92 % vody, tudíž nám vydatně napomáhá k dodržování pitného režimu.
  • Je zdrojem vitaminů skupiny B. Je jich hned několik a mají vliv na naši pokožku. Zlepšují její pružnost. A lékaři občas pivo doporučují jako součást léčby při ekzému, akné a lupence.
  • Je protistresové. Věděli jste například, že chmel patří do čeledi konopovitých rostlin? Tedy jako marihuana.
  • Působí proti infarktu. Roztahuje cévy a snižuje hladinu cholesterolu. Vědci prokázali, že nejmenšímu riziku infarktu jsou vystaveni muži, kteří vypijí 1 – 2 piva denně.
  • Je bohaté ma vitamín B2 a křemík.
  • Alkohol a další látky zpomalují uvolňování vápníku z kostí. Je to dobré i pro ženy, které se potýkají s problémy menopauzy. Občasná sklenice piva pomůže i v boji s osteoporózou.
  • Je dobré i proti chřipce. Což je poslední objev japonských vědců. Chmel totiž obsahuje humulon, tedy látku, která má protizánětlivé účinky a chrání tělo před viry, které napadají plíce a působí dýchací potíže.

Kvalitní čokoláda

Čokoláda blahodárně působí na nervový systém, a to hlavně díky teobrominu, fenylethylaminu a flavonoidům. Tyto látky pozitivně ovlivňují náladu tím, že dokážou vybalancovat nízké koncentrace důležitých hormonů v mozku, především dopaminu a serotoninu.

  • Je tedy výborným antidepresivem.
  • Někteří lékaři dokonce čokoládu doporučují proti vysokému tlaku. Zamezuje kornatění tepen.
  • Kromě toho chrání antioxidanty obsažené v čokoládě kůži před poškozením UV zářením.

Odříkali jste si až doteď čokoládu? Možná svůj postoj k této pochutině přehodnotíte. Vědci totiž potvrdili, že hořká čokoláda příznivě ovlivňuje i vysoký krevní tlak. Více jsme psali zde.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Už jste vyzkoušeli novou aplikaci na plánování dovolené? Myslí na všechno, včetně počasí

Už jste vyzkoušeli novou aplikaci na plánování dovolené?...

Kam v Evropě za michelinskou hvězdou? 5 tipů pro opravdové...

Chcete zažít dovolenou ve stylu filmu Mamma Mia? Vydejte se na...

Jarní toulky řeckou přírodou nabízejí spoustu...

Inspirují se hotely praktikami leteckých společností? Pozor...

Zatím opomíjená turistická destinace. V Suchumi na vás...

Zavřít reklamu