V jednom hrnku kopec vitaminů a minerálů. Přírodní lék, který opravdu funguje

Zdraví 15. dubna 2019 | 19:22 — Monika Moorová
Základ jídla našich předků ještě před pár desítkami let tvořilo několik málo potravin. Mezi ně patřilo i zelí. Lék našich prababiček, který stále funguje. Pojďme si přiblížit, s jakými obtížemi kysané zelí pomůže.
Další 4 fotografie v galerii
Kysané zelí je plné zdravých vitaminů a probiotik / Shutterstock

Už za dob starých mořeplavců nesmělo kysané zelí chybět na žádné mnohaměsíční plavbě. Nakrouhané naložené listy bílého zelí dodávaly námořníkům sílu při těžké práci a chránily posádku před obávanými kurdějemi. Také dnes může kysané zelí prokázat našemu tělu nejednu službu.

Přednosti kysaného zelí

Kysané zelí je hlávkové zelí, které projde procesem fermentace. Ta změní strukturu a chuť produktu. Hlavně ale způsobí, že kysané zelí získá velké množství zdraví prospěšných látek.

Co obsahuje hrnek kysaného zelí?

  • sedm gramů sacharidů
  • pouhé dva gramy cukru
  • deset procent denní dávky vitaminu C
  • jedenáct procent doporučené denní dávky vitaminu K
  • po pěti procentech doporučené denní dávky vitaminu B6 a kyseliny listové
  • dvacet procent denní dávky sodíku. Najdeme tam i železo a mangan, draslík, proteiny a hlavně probiotika, která jsou podstatná pro správné fungování zažívání, imunity, ale také nervové soustavy.

Na co kysané zelí pomáhá?

  • Díky svému obsahu vitaminu C, vitaminu B6 a kyseliny listové drží zelí na uzdě hladinu homocysteinu a tvoří tak klíč k pevnému zdraví a dobré imunitě vůči prakticky všem nemocem.
  • Rozhodně zelí udržuje správnou funkci střev, odstraňuje problémy s pokožkou, nadýmáním, zácpou, únavou a další nemoci, které jsou navázané na špatně fungující střeva.
  • Reguluje hladinu cholesterolu.

Ideální po léčbě antibiotiky

Zvýšenou pozornost bychom proto měli věnovat konzumaci zelí zvlášť po nasazení antibiotik, která sice mohou pomoci našemu tělu v boji se zlými bakteriemi, ale současně obvykle vytlučou i bakterie zdravé. 

Proti nádorovému bujení

Kysané zelí má pozitivní vliv i jako ochrana před některými typy nádorového bujení. Vychází se přitom ze studie, která prokázala, že zvýšený přísun Lactobacillu reuteri, který je obsažen v kysaném zelí, v kefíru a v jogurtech vede k ovlivnění produkce imunitních buněk, které jsou schopné likvidovat některé nádorové buňky. Příkladem může být rakovina prsu, ale i další typy nádorů, jako je rakovina jater, střev a plic.

Lék na oči a kůži

Kysané zelí obsahuje i vitamin A, takže působí pozitivně na oči. Funguje též jako silný antioxidant. Proto pomáhá vylučovat z těla volné radikály a udržuje tak naše tělo a obzvlášť oči a kůži mladší a zdravější.

Zatočí se záněty

Další oblastí, kterou kysané zelí přímo ovlivňuje, jsou různé záněty v těle. Budou nás tedy méně bolet klouby a ovlivní se opět i některé druhy rakoviny, které vznikají na základě vleklých zánětlivých procesů. 

Jak zelí konzumovat a kolik

Kysané zelí je zdravé syrové i vařené. Je jasné, že vařené zelí ztrácí svůj obsah vitaminů, takže určitě stojí za to zařadit kysané zelí do jídelníčku v čerstvé podobě. Pro dosažení pozitivního vlivu na naše zdraví stačí už několik lžic denně. Jestliže vám zelí chutná, pak si ho můžete dát i více. Nezapomínejte, že obsahuje dost soli. Není proto vhodné dávku přehánět a je zase dobré sůl v jiných pokrmech ubrat. Zelí nedoslazujte a samozřejmě nedoplňujte knedlíky a dalšími potravinami, které naše zdraví ničí. (Dále čtěte: Konec vylévání vody ze zelí! Její neuvěřitelné vlastnosti vás dostanou).

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Národní park Bavorský les: Nedotčená příroda, vodní bystřiny i divoká zvěř hned za humny

Národní park Bavorský les: Nedotčená příroda, vodní...

Dovolenou můžete trávit prakticky kdekoliv. Co zkusit malý...

Tři nádherné památky, které vám svojí krásou vyrazí dech

Navštivte ostrov lásky. Čekají vás skalnaté útesy,...

Pět nejkrásnějších míst, kde byste se alespoň jednou za...

Chystáte se do Chorvatska? Navštivte malebné jachtařské...

Zavřít reklamu