Trápí vás žaludeční problémy? Zkuste kvašené koňské mléko

Zdraví 29. dubna 2019 | 09:47 — Monika Moorová
Slyšeli jste někdy o nápoji kazašských pastevců zvaný kumys? Mnozí zřejmě ne, protože lidová medicína z těchto končin se u nás netěší velké popularitě. A je to škoda, protože mnohé lidové recepty dokáží léčit nejedno onemocnění lépe než naše moderní farmaceutické léky.
Dalších 5 fotografií v galerii
Kumys je kvašené koňské mléko a téměř posvátný nápoj kyrgyzského národa / Shutterstock

Kumys je kvašené koňské mléko a téměř posvátný nápoj kyrgyzského národa, který pomáhá při žaludečních potížích.V minulosti se u Kazachů a Kyrgyzů udržovala tradice podávání kumysu. Například pro hosty byl určen kumys od tříleté klisny, a pro bojovníky zase kumys vyrobený z mléka pětileté klisny, které mělo lehce nahořklou chuť.

Jak chutná kumys?

Kumys má nakyslou až štiplavou chuť, která se dá srovnat s acidofilním mlékem. Je výživný a spolu s pečivem tvoří základní stravu tamějších pastevců. Jeho příprava byla v minulosti velmi důležitá. Pastýři věřili, že když je měsíc v úplňku, klisny si vyberou nejlepší trávy a byliny, které se otevírají pouze při měsíčním světle. Koňské mléko je pak jako med a kumys je léčivý. Ale když měsíc couvá zpět, mléko se zhoršuje a kumys je dobrý jen na uhašení žízně. Jak se takový kumys vyrábí?

Výroba domácího kumysu

  • 2 až 3 polévkové lžíce hnědého cukru nebo medu
  • 2 až 3 polévkové lžíce kefíru
  • 1 litr mléka (plnotučné nebo nízkotučné)
  • 1 čajová lžička droždí
  • 2 až 3 dcl čisté vody

Postup

  • Ohřejte vodu. Ne do bodu varu, pouze na mírně vlažnou teplotu
  • Vlažnou vodu přelijte do sklenice s cukrem nebo medem a rozmíchejte
  • Následně do velké skleněné nádoby nalijte mléko pokojové teploty
  • Do mléka nalejte připravenou cukrovou (medovou) vodu a přidejte kefír
  • Nakonec přidejte droždí a vše důkladně promíchejte.
  • Nádobu překryjte látkou, upevněte gumičkou a uložte na teplé místo, aby mohla probíhat fermentace.

Fermentace trvá přibližně týden. Za ten čas se v nápoji vytvoří bublinky oxidu uhličitého a alkohol. Obsah alkoholu bude v rozmezí 2 až 5%, v závislosti na množství přidaného cukru. Po ukončení fermentace přelijte nápoj do menších uzavíratelných lahví a uskladněte v chladničce.

Užívání

Nápoj se doporučuje užívat třikrát denně po 1 dcl alespoň 30 minut před jídlem. Kúra by měla trvat přibližně dva týdny. Jelikož kumys obsahuje i alkohol, není možné řídit přibližně dvě až tři hodiny. Po konzumaci by se vám mělo výrazně zlepšit trávení a měly by ustoupit i problémy se žaludkem a střevy. Kumys je navíc nutričně extrémně bohatý. Tělu dodá vitamíny A, D, E C, B1, B2, mnohé minerály, probiotické bakterie a enzymy. (Dále čtěte: Největší záludnost rakoviny žaludku. Jak poznáte, že jste onemocněli právě vy).

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Národní park Bavorský les: Nedotčená příroda, vodní bystřiny i divoká zvěř hned za humny

Národní park Bavorský les: Nedotčená příroda, vodní...

Dovolenou můžete trávit prakticky kdekoliv. Co zkusit malý...

Tři nádherné památky, které vám svojí krásou vyrazí dech

Navštivte ostrov lásky. Čekají vás skalnaté útesy,...

Pět nejkrásnějších míst, kde byste se alespoň jednou za...

Chystáte se do Chorvatska? Navštivte malebné jachtařské...

Zavřít reklamu