Brambory jako zabiják nemocí. Musíte je ale uvařit správně

Zdraví 01. srpna 2019 | 10:07 — Monika Moorová
Napadlo vás, kolik zdraví prospěšných látek se ukrývá v obyčejných bramborách? Odborníci tvrdí, že mají skvělé účinky na celou řadu nemocí. Víte, jak je správně uvařit, aby byly co nejzdravější?
Další 4 fotografie v galerii
Správně uvařené brambory jsou velmi zdravé / Shutterstock

Původně pocházejí z Jižní Ameriky, kde je Indiáni pěstovali skoro už před šesti tisíci lety. Prvními Evropany, kteří mohli brambory ochutnat, byli Španělé. K nám se dostaly nejprve jako léčivka a okrasa zahrad. Teprve až v 18. století se dostaly na náš stůl. První české odrůdy pak byly vypěstovány teprve před necelými 200 lety.

Pro chuť i zdraví

Brambory patří mezi jedny z prvních plodin, jež můžeme sklízet už na konci jara. Jejich výjimečnost tkví hlavně v obsažených látkách: zatímco pozdní brambory poměrně rychle ztrácejí chuť i cenné vitaminy, rané brambory jsou vynikající a extrémně zdravé. Navíc oproti pozdním bramborám obsahují více vody a bílkovin a mají několikanásobně nižší obsah škrobu. Díky tomu jsou lehčí, křehčí a lépe stravitelné.

Zabiják nemocí

Brambory jsou doslova nabité vitaminy skupiny B. Nejvíce se v nich ukrývá kyseliny listové, tudíž jsou ideální potravinou pro těhotné i ženy plánující těhotenství. Kyselina listová totiž napomáhá správnému vývoji a růstu buněk. Je důležitá i pro krvetvorbu. Díky vysokému obsahu této kyseliny by je měly jíst i osoby v rekonvalescenci. Z minerálních látek jsou brambory bohaté zejména na draslík, hořčík, zinek, vápník, fosfor, železo, měď, sodík, chrom a další.

Samotné navíc neobsahují žádný tuk, ale zato spoustu sacharidů. Vláknina, která je v bramborách hojně zastoupena, podporuje správnou funkci trávicí soustavy a pomáhá vytvořit pocit plnosti. Brambory rovněž obsahují obrovské množství vitaminu C, tudíž pečují o správně fungující imunitní systém a bacilům nedovolí, aby nás přepraly. Při správné přípravě pomohou předejít podzimním virózám, nachlazením i chřipkovým vlnám. Díky obrovskému obsahu vitaminu C byly brambory dokonce využívány jako ochrana proti kurdějím.

Správná příprava

Brambory před vařením zbytečně nenamáčíme a neomýváme! Ideálně je vložíme přímo do vroucí vody a konzumujeme ihned po uvaření. Ovšem ještě lepší a pochopitelně k vitaminům šetrnější variantou je vaření v páře. Právě tehdy si uchovají nejen svoji lahodnou chuť, ale i většinu prospěšných látek. A mohou nám následně být prospěšné po zdravotní stránce.

Nezapomeňte je však osolit a lehce pokmínovat. Kmín eliminuje škodlivé účinky toxického solaninu, který se může v bramborách nacházet. Pokud vám kmín vyloženě vadí, vhodnou alternativou může být řasa wakame (k dostání ve zdravých výživách). Vhodné je i vaření v páře společně s bylinami. Respiračním onemocněním pomůže předejít vaření s tymiánem, rýmu zažene rozmarýn, bolavé dutiny vyléčí společně s petrželkou a kašel potlačí v kombinaci s pažitkou. Mimořádné účinky brambor. Přečtěte si, kde všude pomáhají.

 

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Masivní černá díra roztrhala neutronovou hvězdu. Pozorovat tuto událost je extrémně vzácné

Jak vyleštit zašlý porcelán, abyste mu neuškodili? S těmito...

Akvárium ocení nejen alergici. Stane se ozdobou každého...

Přemnožení hraboši a hryzci se stěhují do zahrad. Jak se...

Co dělat, když vám doma začne značkovat dospělý pes?

Malý noční hmyz ničí koberce, textil i nábytek. Jak se...

Zbylou nať a bylinky nevyhazujte, v zimě se budou hodit pod...

Zavřít reklamu