Jak zvládnout dodržovat novoroční předsevzetí? Máme pro vás plán

Děti 03. ledna 2024 | 11:20 — Anna Novotná
Na Nový rok si slíbíte, že přestanete kouřit, začnete cvičit, jíst zdravě a mnoho dalšího. Už za dva měsíce ale nevíte, že jste si nějaká předsevzetí dali? Letos to může být jinak!
Další 2 fotografie v galerii
Změnit alespoň trochu svůj život chce na Nový rok téměř každý / Depositphotos

Dát si předsevzetí je dobrý začátek. Máte nějakou špatnou vlastnost, které byste se rádi zbavili a uvědomujete si to. S plněním předsevzetí je to však často horší. Když ale budete motivovaní, zvládnete to.

Svá předsevzetí si promyslete

Než si nahlas sami před sebou nebo před ostatními slíbíte, že chcete něco změnit, pořádně se nad tím zamyslete. Nový rok je symbolem začátku další etapy života, další šance něco změnit. Než ze sebe vyhrknete: „chci letos zhubnout 30 kilogramů“, zamyslete se i nad dalšími věcmi.

Co všechno můžete udělat pro své zdraví? Začít více pít, jíst větší množství zeleniny a méně párků v rohlíku? A co vaši přátelé? Můžete s nimi nějakým způsobem zlepšit vztahy, urovnat hádky. Můžete se posunout ve svém zaměstnání? Vše si sepište a stanovte si cíle.

Stanovte si splnitelné cíle

Čím složitější cíl si stanovíte, tím méně pravděpodobně se vám podaří k němu za rok dojít. Chcete zhubnout a mít vypracovanou krásnou postavu jako modelka nebo sportovkyně? Pokud máte několik kilo navíc, nesportujete a zdravá strava vám nic neříká, je to běh na dlouhou trať a letos to nejspíš nedokážete. To by vás mohlo demotivovat.

Raději si stanovte, že letos chcete začít žít zdravěji. Naučte se jinak vařit, používejte více zeleniny, pijte raději vodu než sladké minerálky, začněte chodit do práce pěšky a třeba se přihlaste na kurz cvičení, který vás bude bavit. Například s pomalým během se dá začít i v mrazivém počasí. Toto už jsou cíle, které dokážete jednotlivě plnit a uvidíte na nich, že se posunujete vpřed ke splnění vašeho vytouženého cíle.

Řekněte o svém předsevzetí ostatním

Čím více lidem o svých plánech řeknete, tím více vám pak bude trapné je neplnit. Zapojte proto do svého předsevzetí své přátelé, rodinu, kolegy v práci a o tom, jak postupujete vpřed, s nimi mluvte. Uvidíte, jak vás bude motivovat, že vám vaši blízcí přejí úspěch a chválí každý váš další krok. A uvidíte, třeba i vy tímto krokem motivujete svou kamarádku, která začne svůj život měnit s vámi a díky vám.

Stanovte si rozvrh

Abyste neměli neustále pocit, že jste ve skluzu a že vlastně nevíte kdy co udělat, stanovte si rozvrh. Takový časový harmonogram, do kterého rozmístíte své menší cíle, vás dokáže silně motivovat. Uvidíte totiž, kolik toho už máte za sebou a co všechno jste od počátku roku dokázali. Navíc se budete moci podívat, co vás čeká dál a jak dlouho na to máte. Není ale nutné vše dodržet přesně na den. Důležité je, že uvidíte, že se posunujete.

Cíle a výsledky si zapisujte

Buď si vše zapisujte do kalendáře, nebo si na to pořiďte speciální deník. Každý úspěch i neúspěch si zaevidujte, abyste příště věděli, proč se vám to a ono nepovedlo a co můžete příště udělat pro to, aby se váš další krok splnil. Když vidíte odškrtnuté úkoly, máte mnohem silnější pocit, že opravdu jdete přímo za svým cílem.

Určete si odměnu

Za každý splněný cíl si stanovte odměnu. Podařilo se vám zhubnout pět kilogramů? Kupte si na sebe něco nového. Docílili jste stavu, že pijete na žízeň pouze vodu? Kupte si na chuť i pro zdraví stoprocentní ovocný mošt. Podařilo se vám týden v kuse nekouřit? Za peníze, které jste díky tomu ušetřili, si kupte něco hezkého jen pro radost.

Autorský článek

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Solární revoluce ve světě chytrých hodinek! Objevte hodinky nabíjené solární energií

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu